TV tipy: Temnější a vizuálně ohromující dramata

Vydáno: 31.08.2012 11:30 - Vratislav Šálek | foto: Mirisch Company

Prázdniny končí a nabídka našich televizí se rapidně proměňuje. Odlehčené letní snímky střídají temná, depresivní a vizuálně ohromující dramata. Nechybí ani jeden legendární western a dvě ukázky z tvorby Nikity Michalkova.
Plakát filmu Sedm statečných Sedm statečných (The Magnificent Seven) (pátek 31. 8., Barrandov, 20.00 - 22.30 / sobota 1. 9., 09.40 - 12.15)
Legendární western, který nepotřebuje příliš mnoho komentářů. Režiséru Johnu Sturgesovi se povedlo ukočírovat hvězdný herecký ansámbl, kterému vévodí Steve McQueen a Yul Brynner a stvořil takřka dokonalý žánrový příspěvek, jenž má sice blíže k jeho evropské podobě, to ovšem nikomu moc nevadí. Neméně slavná zůstává i na Oscara nominovaná hudba Elmera Bernsteina, která funguje i po letech. Chyby se skutečně hledají jen těžko.
Synopse: Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou (Eli Wallach), kteří si každoročně nárokují velkou část úrody místních obyvatel. Těm už dojde trpělivost a chtějí se tlupě výtržníků bránit. Jdou se poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem (Yul Brynner), který se po delším váhání rozhodne, že jim pomůže. Sežene dalších šest mužů, s nimiž se pokusí ubránit obrovské přesile.
Zajímavost: Yul Brynner se v průběhu natáčení přímo na place oženil.

Originální trailer filmu Sedm statečných

Plakát filmu Casanova Casanova (Casanova) (sobota 1. 9., Prima Family, 13.40 - 16.00)
Jedno z mnoha ztvárnění života slavného milovníka se z řady vyjímá hlavně díky svěží režii klasika Lasseho Hallströma. Ten se po pozvolném a nudném rozjezdu dostane do své obvyklé pohody a výsledkem tak je příjemná a poměrně vtipná romantická komedie. Tomu napomáhá i vynikající Heath Ledger v ústřední roli a Jeremy Irons jako jeho hlavní protivník. Zaujmou i fantastické kulisy středověkých Benátek. Ideální nenáročná zábava na sobotní odpoledne.
Synopse: Giacomo Cassanova (Heath Ledger) se ve své době stal legendárním dobrodruhem, kterému neodolá žádná žena. Přesto se jedna našla - nadaná spisovatelka Francesca Bruni (Sienna Miller). A zrovna do téhle se slavný svůdce zamiluje. Otevírá se před ním asi největší životní výzva, při které bude muset dokazovat, že vše myslí vážně.
Zajímavost: Heath Ledger se v žádné ze scén nenechal zastoupit kaskadérem.

Originální trailer filmu Casanova

Plakát filmu Vrána Vrána (The Crow) (sobota 1. 9., ČT1, 23.35 - 01.10)
Malinko opomíjená, ale o to povedenější temná komiksová adaptace oprávněně vsází na působivou stylizaci a vytříbenou vizuální stránku, za níž je zodpovědný Alex Proyas. S příběhem už to tak slavné není, ale o ten tady ani tolik nejde. Za vynikající výsledek však tvůrci zaplatili až příliš vysokou cenu (charismatický představitel Brandon Lee v průběhu natáčení zemřel), což snímek posouvá na zcela jinou úroveň. Depresivní podívaná pro fajnšmekry, s jejíž temnotou je to místy možná až přehnané, by tak neměla žádnému fandovi uniknout.
Synopse: Rockový zpěvák Eric Draven (Brandon Lee) byl o halloweenské noci zabit bandou gangsterů, kteří se podobnými činy baví. Tím to ovšem neskončilo. Podle pověsti totiž může vrána, která zemřelé přenáší na onen svět, jejich duše v případě nespravedlnosti zase vrátit zpátky. Jedné noci tak Eric vyleze z hrobu a nastupuje krvavou cestu pomsty.
Zajímavost: Scéna, při níž byl nešťastnou náhodou zastřelen Brandon Lee, byla okamžitě zničena. Zbytek filmu se dotočil s jeho dvojníkem.

Originální trailer filmu Vrána

Plakát filmu Honba za diamantem Honba za diamantem (Romancing the Stone) (neděle 2. 9., Prima Family, 13.45 - 16.00)
Na nic si nehrající dobrodružná komedie Roberta Zemeckise od úvodních minut jede v rychlém tempu a vrší slušnou kadenci vtípků, že divák nemá čas hledat nějaké zásadnější chyby. K tomu přispívá i fungující ústřední duo Michael Douglas a Kathleen Turner, kterému výtečně přihrává vždy vtipný Danny DeVito. Jde zkrátka o typicky osmdesátkovou zábavu, která neurazí a jednou za čas vyloženě potěší.
Synopse: Sestra populární spisovatelky románů (Kathleen Turner) je unesena kdesi v kolumbijské džungli a její život se tak rázem ocitá v ohrožení. Žena činu se ale vydává milovaného sourozence zachránit a při tom se seznámí s příjemným a okouzlujícím dobrodruhem (Michael Douglas), který se jí rozhodne pomoci a vymyslí rafinovanou lest.
Zajímavost: Místo v Kolumbii, kde byli tehdy hojně unášeni američtí turisté, se natáčelo v Mexiku.

Originální trailer filmu Honba za diamantem

Plakát filmu Austrálie Austrálie (Australia) (neděle 2. 9., Prima Family, 20.00 - 23.25)
Vizuálně vytříbený velkofilm s úchvatnými přírodními scenériemi se často mění v pouhou reklamu na protilehlý kontinent. Režírující Baz Luhrmann se přímo vyžívá v kýčovitých záběrech a tím pádem někdy nudí. Ani předvídatelný příběh a jednoduché postavy nejsou tím, co by nalákalo. Naštěstí se tvůrce může opřít o charismatického Hugha Jackmana, křehkou Nicole Kidman a překvapivě povedené výkony místních domorodců. Každopádně jde o lehké zklamání.
Synopse: Lady Ashley (Nicole Kidman) je bohatá anglická aristokratka, která zdědila v Austrálii rozlehlý statek a početné stádo dobytka. Vydá se tedy hospodařit na svém novém pozemku, u místních obyvatel ovšem narazí. Jediný, kdo je ochoten pomoci jí přesunout smečku zvířat na druhou stranu země, je poněkud hrubý dobytkář (Hugh Jackman). Další komplikací je blížící se druhá světová válka, která už zasáhla i USA.
Zajímavost: Při natáčení bylo využito 1500 divokých koní.

Originální trailer filmu Austrálie

Plakát filmu Oblomov Oblomov (Neskolko dnej iz žizni I. I. Oblomova) (pondělí 3. 9., ČT2, 21.50 - 00.10)
Převedení slavné literární předlohy I. A. Gončarova je jedním z nejlepších snímků slavného ruského filmaře Nikity Michalkova. Právě on posunul román na zcela jinou úroveň a z hlavního hrdiny udělal dost možná ještě zajímavější, živelnější a možná také trochu komičtější postavu a dokázal do příběhu nenásilně napojit i úvahu na téma vlivů rodičovské výchovy na pozdější vývoj dítěte. Výtečný je též Oleg Tabakov v titulní roli. Když překousnete pro režiséra typickou dlouhou stopáž, užijete si jedinečný zážitek.
Synopse: Oblomov (Oleg Tabakov) je muž, který je neschopen jakéhokoli činu. Jeho nerozhodnost a patologická životní pasivita mu stojí v cestě k jakémukoli úspěchu. Neustále váhá a pochybuje o smyslu byť té nejběžnější činnosti. To je pak každá rada a pomoc drahá.
Zajímavost: V našich končinách byl v televizi snímek poprvé uveden až 30. listopadu 1988.

Ukázka z filmu Oblomov

Plakát filmu Strašáci Strašáci (Straw Dogs) (úterý 4. 9., ČT2, 22.15 - 00.10)
Až mrazivě sugestivní studie násilí v člověku je sice stará přes třicet let, na svém vyznění ale neztrácí absolutně nic. Za to může jednak přesná a nekompromisní režie Sama Peckinpaha, jejímž vrcholem je závěrečný krutý střet několika postav, a také až geniální výkon Dustina Hoffmana, jemuž nemáte problém proměnu z ušlápnutého učitele ve vraždící bestii uvěřit. Snímek se dočkal také oscarové nominace za vydařenou hudbu Jerryho Fieldinga. Že extrémně syrový film není pro každého, je vzhledem ke jménu jeho tvůrce asi více než jasné.
Synopse: Matematik David (Dustin Hoffman) odjíždí společně se svou frivolnější manželkou Amy (Susan George) na anglický venkov do opuštěného domu. Zde se ale stanou oběťmi brutálních útoků rozezlených vesničanů, které se postupně zintenzivňují. Když si pár mladíků dovolí i na Davidovu mladou ženu, najde v sobě jinak mírumilovný člověk tolik odvahy, že je schopen i toho nejhoršího násilí.
Zajímavost: Hoffman je ve skutečnosti odpůrcem násilí a později přiznal, že roli vzal čistě pro peníze.

Originální trailer filmu Strašáci

Plakát filmu Narozen 4. července Narozen 4. července (Born on the Fourth of July) (úterý 4. 9., Prima Cool, 23.25 - 01.55)
Brilantní psychologické válečné drama inspirované skutečností, které se dočkalo i dvou Oscarů za režii a střih, je bohužel dodnes aktuální. Kontroverzní Oliver Stone v něm řeší stále palčivé téma válečných veteránů a přístupu k nim. Svou životní roli zde ztvárnil Tom Cruise, který si oprávněně vysloužil i oscarovou nominaci a dokázal, že zvládá i náročnější výzvy. Někoho možná zamrzí méně prostoru pro Willema Dafoea, přílišná délka a jednostrannost příběhu, k zamyšlení a polemice o smyslu války donutí ale každého.
Synopse: Ron Kovic (Tom Cruise) je mladý vlastenec, který nadšeně a pln ideálů vstupuje do vietnamské války. Tam je ovšem vážně raněn a tělesně paralyzován se vrací domů. Až tam poznává opravdovou tvář své země, která se k němu nehlásí a nejraději by ho uklidila do ústranní. Ani s rodinou na tom není o mnoho lépe. Z idealisty se tak rychle stává bojovník proti válce.
Zajímavost: Cruise prošel v průběhu příprav na natáčení výcvikovým táborem, kopal zákopy a setkával se s mnoha veterány.

Originální trailer filmu Narozen 4. července

Plakát filmu Bitva o Hill 60 Bitva o Hill 60 (Beneath Hill 60) (úterý 4. 9., Barrandov, 21.40 - 00.10)
Málo známé australské válečné drama vyniká zejména atmosférou a stále ještě neotřelým tématem první světové války. K autentickému dojmu přispívají i neprofláklé, i když podle ohlasů také nevýrazné herecké tváře a solidně zvládnuté bitevní scény, kterých také není mnoho. Příjemným bonusem navíc je rozkrytí jakéhosi tunelování, k němuž v průběhu bojů docházelo, což z filmu dělá poněkud unikátní záležitost. Určitě ne dokonalý kousek potěší hlavně ty, kteří vyhledávají něco neobyvklého a neokoukaného.
Synopse: V roce 1916 se operace dvou největších mohutných armád ocitají na mrtvém bodě. Důlní inženýr Oliver Woodward (Brendan Cowell) se vrací do Austrálie, aby se připojil k tajné Tunelářské společnosti. Ke svému překvapení ale získává hodnost a odjíždí bojovat do Evropy. Na francouzských bojištích ho čeká jednotka, která novému veliteli příliš nevěří. Dokáže si Oliver naklonit spolubojovníky na svou stranu?
Zajímavost: Hlavní roli měl ztvárnit Hugo Weaving, z důvodu své klaustrofobie ji ale bohužel musel odmítnout.

Originální trailer filmu Bitva o Hill 60

Plakát filmu Dvanáct Dvanáct (12) (středa 5. 9., ČT2, 22.20 - 00.55)
Syrové, depresivní a až nezvykle bezvýchodné je drama Nikity Michalkova, které sice vychází ze známé šablony, jinak je ale typicky ruské. Pravdivé podobenství o soudobé společnosti, která je plná skryté xenofobie a nenávisti, vyžaduje zvýšenou diváckou pozornost, protože klade důraz na dialogy. Za zmínku rozhodně stojí bravurní střih, výtečné herecké výkony celé sestavy a takřka bezchybná režie. Jedinými vadami na kráse tak zůstávají opět přehnaná délka a ne až tak úderný konec, který působí v kontextu filmu lacině a tak nějak očekávaně. Sluší se dodat, že snímek se dočkal oscarové nominace za cizojazyčný film. Parádní kousek.
Synopse: Dvanáct porotců rozhoduje o osudu čečenského teenagera, který je obviněn ze zabití svého ruského otčíma. Soubor je ovšem složen z různých společenských vzorků, od rasisty po člověka, jenž přežil holocaust, a než se dospěje k nějakému výsledku, proběhne ostrá a vyhrocená debata, která odhalí i ty nejniternější problémy, které současné Rusko řeší.
Zajímavost: Film získal ocenění ruské národní filmové akademie Zlatý orel pro nejlepší film roku 2007, oceněni byli i sám režisér a kompletní herecký ansámbl.

Originální trailer filmu Dvanáct

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY