Box office: Novinky vyhořely, čelo stále hlídají Expendables

Vydáno: 27.08.2012 07:15 - Zbyněk Kubín | foto: Lionsgate

Velice chudý víkend zažila severoamerická kina koncem prázdnin. Trojice novinek skončila hluboko v poli poražených a první příčky tak bez námahy obsadili veteráni z dvojky Expendables, Bourneův odkaz a Norman s duchy.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Konec letních prázdnin bývá pro kinaře tradičně noční můrou, ale za tento víkend by se nestyděl ani Freddy Krueger. Všechny tři novinky propadly na celé čáře a nejúspěšnější z nich započala svou pouť až na sedmé příčce žebříčku.
Přední pozice tedy zůstávají beze změn. Čelo si hlídají s 13,5 miliony dolarů akční hvězdy v poctě žánru Expendables: Postradatelní 2. Propad o 52 procent je srovnatelný s prvním dílem, ale po deseti dnech již stomilionová dvojka ztrácí na o dvacet milionů levnějšího předchůdce celých 13 milionů a doma to přes vydělanou stovku nedotáhne. Momentálních 52 milionů z domova je zklamání, které snad zachrání zbytek světa.
Stříbro okupuje se ziskem 9,3 milionů agent Aaron Cross v bourneovském přídavku Bourneův odkaz. Sečtených 85 milionů za tři týdny není žádný velký vývar a ani celosvětových 113 milionů zatím Universalu nepotrvdilo, že bourneovky bez Bournea a Damona mají budoucnost.
Na třetí příčce (ne)vydělává, dle všeho velice povedený stop-motion animák Norman a duchové. Současných 28 milionů za deset dní není zrovna výstavní suma, ale propad o vcelku solidních 39 procent napovídá, že by tento hororový rodinný film nemusel vyklízet pozice příliš rychle.
Bramboroví jsou jeden-horší-než-druhý prezidentští kandidáti v komedii The Campaign. Celkových 64 milionů dolarů sice ze snímku talentovaného rutinéra Jaye Roache hit nedělá, ale ostuda se také nekoná.
První pětici pak uzavírá žhavý miliardový adept Temný rytíř povstal. Domácích 422 milionů je prozatím jedenáctý nejlepší výsledek, celosvětových 941 milionů stačí až na dvaadvacáté místo, ale v obou žebříčcích (především v tom celosvětovém) tento Nolanův kasaštyk ještě vyskáče nahoru.
Až za šestým disneyovským fantasy dojákem Neobyčejný život Timothy Greena, který se do vydělávání peněz příliš nehrne (momentálně 27 milionů), se z 2 255 kin přivrávorala první novinka, a sice kritikou střízlivě chválený cyklo-thriller Expresní zásilka. Režijní počin prvotřídního scenáristy Davida Koeppa přišel Sony na 35 milionů dolarů a za první víkend se jich zpět vrátilo pouchých šest,. Tohle rozhodně nezavání ziskem.
Osmý je Barack Obama v dokumentu 2016: Obama's America. Ten brázdí severoamerická kina již sedm týdnů, ale až nyní expandoval do nezanedbatelného počtu jedné tisícovky kin a vybral z nich na dokument docela obstojných 6 milionů dolarů, dohromady jich má devět.
Až za průměrně výdělečnou geronto-komedií Druhá šance, tedy na úplném chvostu první desítky, se uvedla druhá novinka týdne, průměrně hodnocená eRková komedie Hit and Run aka Naboř a ujeď . Hvězdně obsazená road movie, u níž server Box Office Mojo udává až neuvěřitelně nizoučký rozpočet 2 miliony dolarů, si z 2 870 kin odnesla jen mrzkých 4,6 milionů dolarů.
Až mimo top ten (na 12. místě) otevřel s třemi miliony horor The Apparition, tuctová duchařina za 17 milionů je podle všeho tak strašně nepovedená, že to nejednoho vyděsí...
Za týden bude do severoamerických kin vpuštěna gangsterka Země bez zákona, infantilní maňáskovina ve stylu Teletubbies The Oogieloves in the Big Balloon Adventure a hororová duchařina The Possession.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 24.08.2012
  1. Expendables: Postradatelní 2 13,5 mil.
  2. Bourneův odkaz 9,3 mil.
  3. Norman a duchové 8,5 mil.
  4. The Campaign 7,4 mil.
  5. Temný rytíř povstal 7,2 mil.
  6. Neobyčejný život Timothy Greena 7,1 mi
  7. Expresní zásilka 6,3 mil. (novinka)
  8. 2016: Obama's America 6,2 mil.
  9. Druhá šance 6,0 mil.
  10. Hit and Run 4,7 mil. (novinka)
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY