Festivalové ozvěny: 35. týden

Vydáno: 29.08.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Fresh Film Fest

V Praze začíná Fresh Film Fest, na který se svým kontroverzním snímkem Klip zavítá srbská režisérka Maja Miloš, a jenž mj. v rámci tématu "Manipulace" představí docudramata Petera Watkinse.
FRESH FILM FEST
Kontroverzní srbský snímek Klip provokativním způsobem zachycující život dospívající mládeže v dnešním Srbsku, jenž začátkem roku zvítězil na prestižním filmovém festivalu v Rotterdamu, si odbude českou premiéru na 9. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest. Režisérka Maja Miloš dokonce osobně zavítá do České republiky jako jedna z festivalových porotkyň.
"Příběh šestnáctileté Jasny, která se snaží definovat své místo ve světě a dospět, je na samé hraně toho, co o dnešních teenagerech chceme vědět," uvádí Přemysl Martínek ze společnosti Artcam, která jej distribuuje do českých kin.
Klip bude uveden v rámci nesoutěžní sekce "Bright Future", jež se zaměřuje na první či druhé celovečerní filmy, které již získaly ocenění a uznání na zahraničních přehlídkách. Představí se v ní např. i australský „vražedný“ thriller Snowtown, britské drama Elektrické děti nebo švédské drama Avalon režiséra Axela Peterséna.
Další nesoutěžní sekce "Break Rules" uvede experimentální filmy od zkušených režisérů: vedle dokumentu PressPausePlay pátrajícím po smyslu tvorby v digitální době se mj. bude jednat o italské mysteriózní drama Legenda o Kašparu Hauserovi, v němž si zahrál Vincent Gallo nebo dánský experiment Tajný spolek krásných umění tematizující křehkou hranici mezi uměním a terorem.
Jako klíčové si pro letošní ročník zvolili organizátoři téma "Manipulace", v rámci něhož bude představen výběr filmů průkopníka docudramatu Petera Watkinse včetně oscarového snímku The War Game, protitotalitního filmu Punishment Park a zásadních částí jeho čtrnáctihodinového opusu Cesta. "Watkins kriticky prozkoumává limity dokumentárních a hraných filmů, zabírá se masmédii i naším vztahem k televizním produkcím," vysvětluje dramaturg festivalu Michal Hogenauer.
Součástí tematického programu bude rovněž britský dokument Pravdy a lži o Wikileaks od Patricka Forbese mapující vývoj událostí spojených s osobností Juliana Assange, nizozemský film režiséra Gert de Graaffa Myslící moře, jeden z nejlepších akčních filmů roku 2011 Zátah, francouzský válečný snímek Vzpoura v režii Mathieu Kassovitze, britský seriál Černé zrcadlo či snímky Funny Games a autorský remake Funny Games U.S. Michaela Hanekeho.
V rámci doprovodného programu proběhne tematický pořad "Co všechno chcete vědět o seriálu 30 případů majora Zemana a báli jste se na to zeptat", kde Daniel Růžička (ČT) a Petr Cajthaml (ÚSTR) promítnou úryvky ze seriálu se zasvěceným výkladem o jeho vzniku a propagandistickém charakteru. Mimo sekce bude dále promítnut debut režiséra Toma Tykwera, temný psychologický thriller Smrtelná Marie
Soutěžní sekce "Fresh Generation" prvních a druhých celovečerních filmů kromě jiného představí americkou existenciální komedii Černá tůň, atmosférický snímek o mládí Pavilon nebo oceňované německé drama Bojovnice, které do českých kin koncem října uvede Film Europe. Zatímco do mezinárodní soutěže "Konfrontace" hraných a dokumentárních studentských filmů bylo letos vybráno osmnáct snímků, soutěžní sekci "Theatre Optique" studentské animované a experimentální tvorby bude tvořit dvacet titulů.
V letním kině v Riegrových sadech se můžete těšit na pět večerů s projekcemi zdarma, promítat se bude např. americká komedie Začátky s Ewanem McGregorem a Oscarem oceněným Christopherem Plummerem nebo drama o prvních dnech finanční krize v roce 2008 Margin Call.
Již ve středu 29. srpna bude 9. ročník Fresh Film Festu zahájen psychologickým dramatem Bestie, které je zatím posledním režijním počinem dánského tvůrce Christoffera Boeho, jenž za svůj debut Rekonstrukce získal v roce 2003 prestižní Zlatou kameru v Cannes a jenž byl před dvěma roky členem poroty Fresh Film Festu.
Celkově jedna z nejvýraznějších a nejrespektovanějších evropských přehlídek zaměřených na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 130 titulů. Více o programu festivalu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY