Festivalové ozvěny: 34. týden

Vydáno: 21.08.2012 21:08 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

"Film's Not Dead" je motto blížícího se festivalu v Litoměřicích, který o víkendu mj. představí řadu zajímavých hudebních dokumentů a hraných snímků. Hřebejkova Svatá čtveřice bude v září uvedena na festivalu v Torontu.
FILMOVÝ FESTIVAL LITOMĚŘICE
Dvanáctý ročník tradičního litoměřického filmového festivalu, letos věnovaného "těm nejodvážnějším uřvaným filmům, které vzdorují tradičním pravidlům", se uskuteční od pátku 24. srpna do neděle 26 srpna. Akci v pátek krátce po poledni zahájí snímek německé režisérky Zisky Riemann Lollipop Monster.
V rámci tématu "Film's Not Dead" bude ten den dále uveden například celovečerní dokument Milan Hlavsa a Plastic People of the Universe v režii Jany Chytilové a Zelenkův mystifikační dokument Visací zámek 1982 – 2007, japonské akční krimi Seijuna Suzukiho Branded to Kill či biografický snímek Control o Ianu Curtisovi z britských Joy Division v režii Antona Corbijna.
Sobotní program v devět hodin ráno v místním kině Máj zahájí rumunsko-polský koprodukční animovaný dokument Crulic - Cesta na onen svět a v jedenáct hodin dopoledne bude pokračovat hudební road moive Paola Sorrentina Tady to musí být s Seanem Pennem v hlavní roli bývalé rockové hvězdy. Tentýž den bude například uvedena filmová koláž Víta Pancíře Sestra natočená podle stejnojmenného románu Jáchyma Topola či Láska v hrobě českého dokumentaristy Davida Vondráčka.
Odpolední část sobotního programu přinese například krátkometrážní amatérské porno z Argentiny A viděl jsem kanout sperma z očích jeho, druhý celovečerní hraný film českého experimentátora Petra Marka Nebýt dnešní, svéráznou českou punkovou komedii Gorila v režii Pavla Sličného a Helmuta Kuhla či koprodukční evropský animák Panika v městečku.
Nedělní den bude patřit dokumentu Banksy - Exit Through the Giftshop, experimentálnímu snímku Movie Ivo Trajkova či dokumentu o tovární hale v pražských Vysočanech Trafačka - Chrám svobody režisérské dvojice Saša Dlouhý - Roman Vávra. V rámci doprovodného programu se během víkendového litoměřického festivalu uskuteční koncerty skupin Znouzectnost a Rudovous.
Více informací o festivalu najdete zde.
MFF TORONTO
Nový snímek Jana Hřebejka Svatá čtveřice, který vznikl podle scénáře Michala Viewegha bude v rámci sekce "Contemporary World Cinema" uveden na letošním 37. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Torontu, který proběhne od 6. do16. září.
"Jsem v pozitivním šoku. Mám ohromnou radost, naposledy se nám s Michalem Vieweghem podařilo v Torontu uspět v roce 2009 s Nestydou, " komentoval uvedení svého snímku v Torontu Jan Hřebejk.
Svatou čtveřici, jež si českou premiéru odbude tento týden, pak uvidí diváci i na Mezinárodním filmovém festivalu ve Vancouveru, který proběhne na přelomu září a října, a dále na říjnovém festivalu ve Varšavě a listopadovém fesitvalu v Soluni.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY