Box office: Reinkarnovaný Bourne vydělává, boduje i Ferrell

Vydáno: 13.08.2012 08:41 - Zbyněk Kubín | foto: Universal Studios

Agent zapomnětlivec Jason Bourne prodělal generálku, změnil jméno i tvář, ale o diváky nepřišel. Ke slušnému startu Bourneova odkazu se připojili i prezidentští kandidáti v komedii The Campaign. Batman padl až na bronz.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Bourne je zpět. Tedy alespoň universum, ve kterém se tento paměti zbavený agent pohyboval. Jelikož Paul Greengrass z dalšího pokračovaní Bourneových příběhů vycouval a stáhl s sebou i jeho neodmyslitelnou tvář a svaly v podobě Matta Damona, měli hlavouni z Universalu hodně o čem přemýšlet, jak by veleúspěšnou sérii nějak rozumně ždímali dál.
A tak tento týden vtrhl do kin Aaron Cross, agent ze stejného programu jako Jason, ještě větší megadrsoň, tentokrát s frňákem a muskulaturou Jeremyho Rennera a pod režijní taktovkou Tonyho Gilroye. Aby se do kin nalákalo co nejvíce příznivců starého dobrého Bournea, nese se název v duchu série, tedy The Bourne Legacy, neboli Bourneův odkaz. A zabralo to... docela.
Čtvrtá "bourneovka během prvních tří dnů v severoamerických kinech nastřádala 40,3 milionů dolarů a jasně se ujala čela žebříčku. Jedná se o o 13 milionů lepší start než před deseti lety předvedl první Agent bez minulosti, ale tržbám všemi milovaných Greengrassových kusů Bourneův mýtus a především Bourneovo ultimátum se Aaron Cross ani zdaleka nepřiblíží.
Ze Severní Ameriky to díky vcelku celkem nadprůměrným ohlasům Cross dotáhne pravděpodobně někam ke 130 - 150 milionům dolarů, zbytek světa přihodí minimálně stejnou sumu. Universal se tedy o svou investici ve výši 125 milionů dolarů nemusí obávat, ale jestli bude v této sérii pokračovat, se teprve uvidí, na žádný "vejvar" to zatím nevypadá.
Zadařilo se také komediální novince režiséra Jaye Roache The Campaign. Hrubozrnná politická taškařice, která proti sobě jako prezidenstské kandidáty staví pošuka Willa Ferrella a hňupa Zacha Galifianakise si u severoamerických kritiků vede překvapivě lépe než Bourne a i kina se plnila nad očekávaní dobře. Zisk 27 milionů dolarů za první víkend je u politické eRkové legrácky slušný začátek a stovka z domácích kin by mohla padnout.
Po třech prvenstvích se rázem až bronzový ocitl Temný rytíř povstal. Propad o 45 procent na 19,5 milionů je stále paráda, celkových 390 milionů za čtyři týdny sice o 50 milionů zaostáva za Temným rytířem, tučných 835 milionů celosvětově tuhle ztrátu však bohatě vynahrazuje.
Ani třetí novince se nevedlo zle. Dramedie pro dříve narozené Druhá šance s Meryl Streep v hlavní roli startovala už ve středu a s víkendem za 15,6 milionů již má na kontě 20 milionů. To sice na první vypadá na mizérii, ale levný a chválený snímek (rozpočet 30 milionů dolarů) má velikou šanci stát se nenápadnou trvalkou, která nasbírá dostatek diváků, aby se bohatě zaplatila.
Novinky z minulého týdne klesají tak, jak se dalo čekat. Zatímco rodinná komedie Diary of a Wimpy Kid: Dog Days se relativně drží (propad 44 procent na 8,2 milionů), propadák Total Recall letí ke dnu jako kámen (propad o 68 procent). Výsledek 44 milionů za prvních deset dní je příjemná rána do břicha současného remakového šílenství.
Na sedmé a osmé příčce se i nadále daří hitům - veteránům Doba ledová 4: Země v pohybu a Méďa, top ten pak uzavírají relativně výdělečná zklamání v podobě tanečního braku Let’s Dance: Revolution a komiksárny The Amazing Spider-Man.
Za týden to v amerických kinech rozbalí akční all-star team Expendables: Postradatelní 2, animovaný Norman a duchové, hudební drama Sparkle a fantasy Neobyčejný život Timothy Greena. Bude z čeho vybírat.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 10.08.2012
  1. Bourneův odkaz 40,3 mil. (novinka)
  2. The Campaign 27,4 mil. (novinka)
  3. Temný rytíř povstal 19,5 mil.
  4. Druhá šance 15,6 mil. (novinka)
  5. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days 8,2 mil.
  6. Total Recall 8,1 mil.
  7. Doba ledová 4: Země v pohybu 6,8 mil.
  8. Méďa 3,3 mil.
  9. Let’s Dance: Revolution 2,9 mil.
  10. The Amazing Spider-Man 2,2 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY