Preview: Expendables 2

Vydáno: 08.08.2012 07:00 - Jakub Brych | foto: Lionsgate

Stallone, Statham, Lundgren, Li, Van Damme, Schwarzenegger, Willis, Norris a další. Od posledně se nám společnost trochu rozrostla a průměr svalové hmoty na hlavu se stále drží na silném nadprůměru, pročež čekejme jen to nejdrsnější...
První Expendables splnili svůj účel dokonale. Dát dohromady sebranku akčních es a nechat je pořádně se vyřádit, byl nápad, který tu prostě chyběl. Fanoušci řádné akce hýkali blahem a i když Expendables celosvětovými tržbami nijak zvlášť nezahýbali, status kultovního filmu měli jistý už dávno před tím, než do kinosálů dorazily jejich první kopie.
A teď tu máme nášup, v němž nám Sylvester Stallone servíruje starou partu doplněnou o pár nových pardálů, kteří opět rozšiřují a dotváří ikonickou mozaiku. Banda je to víc než slušná a skoro je na místě se bát, zda si akční borci nebudou navzájem krást prostor.
V jedničce se Slyovi povedlo tým vyvážit a nikdo nepřišel zkrátka, ale tentokrát tu ramena bude dělat mnohem víc lidí. Arnie a Bruce se posledně objevili jen ve slavném cameu v kostele, ale nyní se s nimi už počítá naplno. Pak je tu Van Damme aneb záporák vtipně pojmenovaný Jean Vilain a v neposlední řadě všemocný a nejlepší Chuck Norris.
Od toho se čeká nějaký ten humor, jelikož Chuck je sám docela fandou vtipů na svou osobu a rozhodně je na místě očekávat, že nějaká ta narážka si cestu najde i do filmu. O hlášky vůbec určitě nebude nouze, takřka každý ze zúčastněných pánů má nahláškováno na tři životy dopředu a utrousit nějaký ten suchý fór jim rozhodně nebude dělat problém.
Abychom ale nediskriminovali méně známé kukuče, musíme zmínit, že do Expendables 2 se nám dostal i Liam Hemsworth, který měl být už v jedničce, ale tehdy mu to úplně nevyšlo. Pokud se vám zdá jeho jméno povědomé, nejspíš si ho pletete s jeho bráchou Chrisem, který se rád ohání kladívkem coby Thor. Vypadá to, že oba dva mají zálibu v akci a posilovnách a zatím nepříliš známý (střihnul si menší roli třeba v Hunger Games) Liam teď dostane možnost trochu bratříčka dohnat.
Řady padouchů pak ještě doplní třeba Scott Adkins, kterého jste nejspíš viděli v různých vedlejších rolích a většině z vás asi nic moc neřekne, ale vězte, že tenhle mladík je v bojových umění jako doma a akčních rolí ať už v seriálech nebo béčkových filmech má za sebou slušnou řádku, takže v Expendables 2 se rozhodně neztratí.
Režii tentokrát Sly přenechal Simonu Westovi, jehož největší peckou byl devadesátkový Con Air, akčňák z produkce Jerryho Bruckheimera s Nickem Cagem. Pak se West potloukal po menších projektech a seriálech a teď spojil síly se Sylvesterem a jeho bandou. Vzhledem k tomu, jak slušně Sly ukočíroval jedničku, mu rozhodně můžeme věřit, že si Westa a scénáristu Richarda Wenka, který s Westem dělal na jeho posledním filmu Mechanik zabiják, nepřizval jen tak.
A příběh? Nebo spíš záminka pro to jít zrubat pár chlapů? No tak ta tu samozřejmě je. Kdo si pamatuje, jak skončila jednička, ví, že milí Expendables si prošli peklem na Zemi, ale vyvázli z něj víceméně v pořádku. Tentokrát si je Church (Willis) zavolá na údajně lehkou prácičku, ale věci se zvrtnou a jeden z členů Expendables přijde o život. Zatím se neví kdo, ale co je jasné, že zbylí členové týmu to nenechají jen tak a padlého druha se vydají jaksepatří pomstít. A to i na nepřátelské území. Celá akce se ale zkomplikuje, když se jim pod ruce připlete menší nálož plutonia.
Vendeta, jaderný materiál, jako by bylo potřeba říkat něco víc. Otázka je, zda tomuhle posílenému týmu podaří vymáčknout z akce víc, než v prvních Expendables, která pod nánosem zvučných jmen nakonec bohužel skrývala menší zklamání. Tah na branku byl sice konstantní a neodbytný, ale film, od něhož nejvíc čekáte nezapomenutelné akční okamžiky, vlastně žádné nezapomenutelné akční okamžiky nenabídl. Pobavil, možná vypudil i nějakou tu slzu z očí největších fandů, ale vyloženě nenadchl.
Právě to by se mělo ve druhém díle změnit. Všechno má být velkolepější a drsnější a hlavně řádně poctivě technicky vyšperkované s minimem digitálních dodělávek. Rozpočet narostl o dvacet mega, takže na celou srandu měli pánové rovnou sto milionů zelených papírků. Doufejme proto v davové akce, pravé výbuchy a pravé kaskadérské kousky, prostě poctivou řezárnu každým coulem - určitě totiž nejsem sám, komu přemíra CGI dokáže slušně zhatit filmový zážitek.
Ještě, že si tahle parta opravdu může dovolit se bez triků obejít. Chce to prostě nahodit sval, popadnout pořádnou krochnu a rozstřílet všechno, co se nachází poblíž. Bylo by naivní čekat od Expendables 2 větší ambice a stejně tak naivní by bylo myslet si, že diváci v sále od nich chtějí něco víc než jen syrovou akční podívanou. Protože přesně na to se třeseme. Takže za měsíc v kině..
Film Expendables 2 má v českých kinech premiéru již 6. září 2012.


Český trailer filmu Expendables: Postradatelní 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY