TV tipy: Léty prověřené kousky, které neurazí

Vydáno: 20.07.2012 13:00 - Vratislav Šálek | foto: Lucasfilm Ltd. & 20th Century Fox

Prázdniny jsou v plném proudu a televizní program podle toho vypadá. V nabídce opět nenajdete žádnou bombu, ale spíše časem prověřené kousky, které nikdy neurazí. Znuděného diváka potěší snad jen pár méně známých filmů.
Plakát filmu Závěť Závěť (Zavet) (pátek 20. 7., ČT2, 20.55 - 23.00)
Stačí napsat, že jde o snímek svérázného Balkánce Emira Kusturicy a je řečeno úplně vše. Ač zrovna tento se z jeho tvorby lehce vymyká, nechybí v něm klasický bláznivý humor, neuvěřitelně energická atmosféra a pochopitelně typicky balkánská hudba. K tomu se přidává zábavný a originální příběh, jistá režie a upřímnost. Ke škodě jsou snad jen natahovaná stopáž, přílišná epizodičnost a mnoho postav. Nad těmi se dá ale lehce mávnout rukou.
Synopse: Živojin (Aleksandar Bercek) žije společně se svým vnukem Tsanem v odlehlé vesničce. Jelikož už cítí, že smrt je blízko, byl by rád, aby Tsan naplnil jeho závěť. Ta sestává ze tří zdánlivě jednoduchých úkolů - prodat krávu a za utržené peníze koupit sošku svatého Nikolaje, sehnat si něco na památku a přivést si ženu. Jejich realizace ale bude nadmíru složitá.
Zajímavost: Film, který v jedné chvíli hlavní postavy sledují na videu, je legendární Taxikář.

Originální trailer filmu Závěť

Plakát filmu Dej si pohov, kámoši Dej si pohov, kámoši (Grumpy Old Men) (sobota 21. 7., Nova Cinema, 15.35 - 17.40)
Pohodová romantická komedie asi až příliš vsází na sehranou ústřední dvojici Jack Lemmon a Walter Matthau, která už je zde sice v důchodovém věku, to ale na jejich výkonech nemění vůbec nic. Právě oni dva drží film ve slabších chvílích nad vodou. Režírující Donald Petrie do filmu nijak zvlášť nezasahuje a servíruje spíše konvenční a standardní, ale stále vtipnou podívanou. Bonusem navíc budiž i výtečná kreace Burgesse Mereditha. Zkrátka nenáročný kousek na víkendové odpoledne.
Synopse: John (Jack Lemmon) a Max (Walter Matthau) jsou sousedé, kteří jsou vášnivými rybáři a kdysi bývali velmi dobrými kamarády. Jejich přátelství ale ukončila žena, která po čase stejně odešla. Teď se ale do okolí přistěhuje krásná vdova Ariel (Ann-Margret), která oba zaujme. A jelikož ani oni jí nejsou lhostejní, jejich nelítostný boj může začít znovu.
Zajímavost: Kvůli mrazivým podmínkám v Minesotě, kde probíhalo natáčení, utrpěl Matthau zápal plic.

Originální trailer filmu Dej si pohov, kámoši

Plakát filmu Zvíře Zvíře (L'animal) (sobota 21. 7., ČT1, 16.55 - 18.35)
Jeden z nejlepších filmů s Jean-Paulem Belmondem obsahuje všechny ingredience, díky nimž si získal tak velkou popularitu. Čekejte tedy výborné vtipy, jeho neopakovatelný šarm, akční scény, hlášky, k nimž se přidává i jemná sebeparodie. Dalšími trumfy už tak vydařeného snímku jsou rozhodně režírující Claude Zidi, který projevil obrovský cit pro načasování legrácek a nádherná Raquel Welch, jíž to s "Bebelem" šlape naprosto perfektně. K tomuhle už není moc co dodat.
Synopse: Kaskadér Bruno Ferrari (Jean-Paul Belmondo) má těsně před svatbou s krásnou Jane (Raquel Welch). Jí ale pomalu dochází trpělivost, protože Bruno je nestálý a rád se předvádí. Když o ni tedy projeví zájem bohatý hrabě, musí Bruno napnout všechny síly a znovu získat její lásku. A to nebude nic snadného.
Zajímavost: Spolupráce štábu s Raquel Welch nebyla jednoduchá, neboť podle vzpomínek zúčastněných trávila hvězda příliš času v maskérně a dost tím zdržovala natáčení.

Originální trailer filmu Zvíře

Plakát filmu Spider-Man 2 Spider-Man 2 (Spider-Man 2) (sobota 21. 7., Nova, 17.00 - 19.30 / neděle 22. 7., Nova Cinema, 15.30 - 17.55)
Jednoznačný prozatímní vrchol tvorby Sama Raimiho a tím pádem i celé jeho pavoučí trilogie. Ve druhém pokračování si sedlo úplně všechno a vylepšilo se i vše, co bylo špatně v jedničce. Tobey Maguire se se svou postavou výborně sžil, chemie mezi ním a Kirsten Dunst taktéž parádně funguje, konečně se dočkal i perfektního protivníka v podání démonického Alfreda Moliny a komiksová nálada ustoupila solidní atmosféře a propracované psychologii. Jelikož i vizuálně a trikově jde o extratřídu, chyby tu nenajdeme skoro žádné. Jedna z nejlepších "komiksáren" vůbec.
Synopse: Peter Parker (Tobey Maguire) se kvůli své pavoučí identitě rozhodl opustit dlouholetou lásku Mary Jane (Kirsten Dunst). I po dvou letech zjišťuje, že ji stále miluje a uvažuje, že by se k ní vrátil zpátky. Háček je ovšem v tom, že ona se vydala na hereckou dráhu a v jejím životě existuje jiný muž. Aby toho nebylo málo, ve městě se objevil mocný Dr. Octopus (Alfred Molina), kterého může jako jediný zastavit právě Spider-Man.
Zajímavost: Jelikož je Maguire vegetarián, byl párek v rohlíku, který v jedné ze scén pojídá, nahrazen jeho tofu obdobou.

Originální trailer filmu Spider-Man 2

Plakát filmu Vinnetou Vinnetou (Winnetou I) (sobota 21. 7., Barrandov, 20.05 - 22.05 / neděle 22. 7., 10.50 - 12.50)
V našich končinách neuvěřitelně oblíbený a regulérně kultovní film je pro starší ročníky těžkou nostalgií. Jejich mladším kolegům bude vadit strašlivá naivita příběhu, pohádkovost celého konceptu a smířlivé a nereálné akční scény, na druhou stranu oplývá snímek jistou režií Haralda Reinla, neopakovatelnou atmosférou Divokého západu vytvořeného v Jugoslávii a hlavně Pierrem Bricem a Lexem Barkerem v hlavních rolích. Když si k tomu přidáte legendární český dabing, nemáte co řešit.
Synopse: Mladý geometr Old Shatterhand (Lex Barker) přijíždí na Divoký západ, aby prošetřil, proč se místní železnice staví přes území zdejších Indiánů. Setkává se tu se spoustou lidí, kteří ovlivní jeho život a změní náhled na něj. Nejvíce na něho zapůsobí mladý Indián Winnetou (Pierre Brice), jehož životní styl se mu líbí víc a víc.
Zajímavost: Rozpočet filmu činil ve své době astronomické tři miliony marek, vklad se ovšem mnohonásobně vrátil.

Originální trailer filmu Vinnetou

Plakát filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith) (sobota 21. 7., Nova, 20.20 - 23.20)
Díl, kvůli němuž vznikla celá nová trilogie, dostál vysoká očekávání fanoušků. Režisér George Lucas tu výtečně propojil svou ságu a učinil z ní jeden dlouhý a zajímavý komplex. Divákům servíruje úchvatnou zásadní proměnu jedné z postav, vynikající herecké výkony (Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman a další), silné emoce a prvotřídní triky. Někoho může malinko mrzet, že si víc nedal záležet na akci, o kterou tu ale tolik nejde. Překvapivě nevadí ani dlouhá stopáž.
Synopse: Klonové války, které prohloubily rozpory mezi kancléřem Palpatinem (Ian McDiarmid) a Radou Jediů, zuří naplno. Mladý rytíř Anakin Skywalker (Hayden Christensen) si musí vybrat, na jakou stranu se připojí. Nechá se bohužel přesvědčit Darthem Sidiousem a vstupuje do jeho služeb. To ale nemůže zůstat bez následků a odvetná akce se blíží.
Zajímavost: Jde o jediný film z celé ságy, který získal rating PG-13.

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Plakát filmu Dědička Dědička (The Heiress) (neděle 22. 7., ČT2, 12.25 - 14.15)
U nás zřídka vysílané romantické drama Williama Wylera se může chlubit mimo jiné čtyřmi Oscary. Jednoho z ocenění se dočkala také ústřední představitelka Olivia de Havilland, které navíc skvěle sekunduje i na tutéž cenu nominovaný Ralph Richardson. Zaujme i promyšlený scénář, kostýmy a černobílá kamera. Pokud přežijete pomalejší rozjezd, dostane se vám nevšedního a překvapivého zážitku. Pro fanoušky klasického Hollywoodu jde přímo o povinnost.
Synopse: Půvabná Catherine Sloper (Olivia de Havilland) vyrůstá v rodině lékaře ve stínu matky, která před lety zemřela. Její otec (Ralph Richardson) si ji stále idealizuje a se zesnulou porovnává. Když se Catherine zamiluje do chudého Morrise Townsenda (Montgomery Clift), otec ji raději vezme do Evropy a doufá, že zde na něho zapomene. Po návratu domů se ale oba rozhodnou utéci, což doktor Sloper řeší hrozbou vydědění dcery.
Zajímavost: Montgomery Clift se kvůli jedné scéně naučil skutečně hrát na piano.

Originální trailer filmu Dědička

Plakát filmu Boj o patent Boj o patent (Flash of Genius) (neděle 22. 7., Prima Cool, 20.00 - 22.20 / pondělí 23. 7., 01.50 - 03.40)
Méně známé drama vychází ze skutečné události a nabízí další variaci na téma jedinec proti velké korporaci. Debutující Marc Abraham vsadil hlavně na fantastického Grega Kinneara v titulní roli a intimní psychologickou proměnu jeho postavy. Ač není režijně úplně silný v kramflecích a zejména na začátku dost tápe a děj je rozvleklý a poměrně nezajímavý, s přibývajícím časem dokáže diváka strhnout a pobavit. Právě závěr je tím nejlepším na celém filmu a vytrhává ho ze stereotypu. Potěší také obsazení nepříliš známými tvářemi (s výjimkou Alana Aldy), což dodává na určité autenticitě.
Synopse: Bob Kearns (Greg Kinnear) dlouhá léta vyvíjel zařízení, kterým by mohlo disponovat každé auto - stěrač. Když ho konečně uvedl v život a začal uvažovat nad tím, kolik mu vydělá, objevila se velká automobilová společnost, jež začala nápad vydávat za svůj a Boba odsunula na vedlejší kolej. Ten si to ale nenechal líbit a neváhal odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem.
Zajímavost: Greg Kinnear přibral kvůli roli deset kilogramů.

Oficiální trailer filmu Boj o patent

Plakát filmu Spiknutí Spiknutí (Conspiracy Theory) (neděle 22. 7., Nova, 22.25 - 01.00)
Neprávem přehlížené akční drama Richarda Donnera umně spojuje dva zdánlivě nesourodé žánry a hlavně vychází z výborného scénáře Briana Helgelanda. K tomu tu máme tradičně svěží režii, parádní akci a fungující dvojku Mel Gibson, který tu slušně hláškuje, čímž zakrývá nedokonalosti svého výkonu a Julia Roberts, která předvádí svůj standard. Mnohé určitě potěší i Patrick Stewart v netypické roli. Nebýt přetažené délky a hloupého konce, nebylo by pomalu co kritizovat.
Synopse: Newyorský taxikář Jerry Fletcher (Mel Gibson) je podivín, který každému pasažérovi vykládá o nejrůznějších konspiračních teoriích. Štve tím úplně všechny a výjimkou není ani jeho tajná láska právnička Alice Sutton (Julia Roberts), která ho ale ve své dobrosrdečnosti vždy vyslechne. Netrvá ovšem dlouho a ukáže se, že na jedné z jeho zdánlivě nesmyslných povídaček něco je. To se potvrdí ve chvíli, kdy ho na psychiatrickou kliniku zavře tajemný doktor Jonas (Patrick Stewart). A jediná Alice ho může zachránit.
Zajímavost: Sám režisér se ve snímku mihne hned v úvodu jako jeden ze zákazníků taxíku.

Originální trailer filmu Spiknutí

Plakát filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic Šílený Max 2 - Bojovník silnic (Mad Max 2: The Road Warrior) (čtvrtek 26. 7., Nova, 23.35 - 01.25)
Prostřední část trilogie, která proslavila Mela Gibsona, je velkolepější a temnější než její předchůdce, tentokráte to ale není na škodu. Režírující George Miller se naštěstí nenechal strhnout navýšeným rozpočtem a dokázal vytvořit hutnou depresivní atmosféru a také alespoň načrtnout jakous takous vizi postapokalyptického světa. Přednost udělal taktéž ze záměrné béčkovitosti snímku, kterou proměnil v totální úlet a obzvláště kostýmy se povedly na výbornou. Za zmínku nepochybně stojí i netradiční kamera Deana Semlera, která je místy hodně sugestivní. Sečteno a podtrženo - lehce zvrhlá zábava.
Synopse: Ve světě zpustošeném válkou začal boj o zbytky nafty. Max (Mel Gibson), který přišel o rodinu, putuje bezcílně krajinou a dostane se až na území ovládané psychopatickým Humungusem (Kjell Nilsson). Spojence najde v Gyro Kapitánovi (Bruce Spence) a společně se pokouší zlikvidovat Humunguse a získat alespoň část vzácné nafty.
Zajímavost: Ač jde o akční film, byl natáčen chronologicky podle scénáře.

Originální trailer filmu Bojovník silnic

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY