EdaS na LFŠ - den 5.: Den Billyho Wildera

Vydáno: 27.07.2011 01:21 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Včera žádný Wilder, dnes jenom Wilder. A byl to tudíž krásný den! Tři filmy a jedna přednáška.
Fotografie z filmu Stalag 17
Palec nahoru: nominaci získávám já za opětovné vstávání o půl osmé, což není moje představa dovolené, ale co už. Nakonec ho ale dostane Iva Hejlíčková, bývalá šéfredaktorka Cinemy - v dobách, kdy to byl nejlepší český časopis o filmu, - za velmi zábavné a záživné úvody k wilderovským projekcím a prima přednášku na stejné téma, která dnes proběhla v Redutě. Asi bych si s ní měl o čem povídat.
Palec dolů: je tu už fakt hodně lidí a člověk musí být minimálně ve Hvězdě o dobrou půlhodinu dřív, aby se dostal do sálu. Taky dnešní brzké odpoledne neskýtalo vůbec nic zajímavého, aspoň pro mě, takže jsem si mohl jít na chvilku zdřímnout. Ale to asi vlastně není ani důvod k stěžování.
Dilema dne: Svědek obžaloby vs. přednáška o pinku filmech s podtitulem Tajemství japonské erotiky. No dobře, tady nebylo nad čím váhat. Marlene je na plátně majestátnější (a erotičtější) než v televizi. Pinku asi letos prostě nebude, resp. já nebudu na pinku.
Filmy dne:
Stalag 17 (9/10) - viděno poprvé brzy poránu a z DVD, ale ani to mi nemohlo zabránit, abych si tuhle útěkářskou klasiku užil. Od okamžiku, kdy se všichni postavili proti Williamu Holdenovi, mě měl Wilder totálně na lopatě. Je neuvěřitelné, jak mu šel prakticky každý žánr. Škoda, že si nevyzkoušel třeba ještě western či sci-fi. Mimochodem, z historky o tom, jak chtělo studio Paramount po Wilderovi při uvedení filmu v Německu udělat zrádcem Poláka místo Němce, mrazí i dnes.
Sabrina (9/10) - ať se na place dělo cokoliv - a jakože se toho škaredého dělo asi dost - na výsledku to podle mě poznat není. Měl bych založit i rubriku přiznání dne - a dnes by tam stálo, že mi na konci Sabriny ukanula slza. :)
Svědek obžaloby (9/10) - jak já záviděl všem divákům, co tenhle film viděli dnes poprvé. Samozřejmě, dá se užívat i po několikáté, ale přeci jen pouze poprvé vám ta šokující pointa vyrazí dech. Dvojka Laughton - Dietrich předvádí úžasné věci.
Středa bude dnem velkých rozhodnutí - uvidím po dvacáté Někdo to rád horké? Zkusím po druhé neusínat u Markety Lazarové? Nechte se překvapit. Možná dorazím i na nějaký ten vychvalovaný rumunský film...



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY