TV tipy: Bohatá nadílka na začátek prázdnin

Vydáno: 29.06.2012 16:00 - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Překvapivě bohatá je televizní nabídka prvního týdne prázdnin. Zaujme především ty, kteří dají na jména velkých režisérů a slyší i na nějaké to ocenění. Zajímavostí budiž i fakt, že hned čtyři doporučované snímky jsou černobílé.
Plakát filmu Muž, který nebyl Muž, který nebyl (The Man Who Wasn't There) (pátek 29. 6., ČT2, 20.55 - 22.50)
Až kafkovsky laděný a poměrně depresivní snímek bratrské dvojice Ethana a Joela Coenových překvapivě téměř postrádá jejich typický černý humor. Místo toho sází na až extrémně pomalé tempo, silný příběh, hutnou atmosféru, nádhernou a na Oscara nominovanou černobílou kameru a hlavně na výtečného a civilního Billyho Boba Thorntona v titulní roli. Druhá polovina už je možná trošku slabší než ta první a samotný závěr je rozpačitý, to ale nic nemění na tom, že tohle je nenápadná lahůdka pro fajnšmekry.
Synopse: Ed Crane (Billy Bob Thornton) je v roce 1949 kadeřníkem v jednom malém městečku. Jeho život není příliš šťastný, neboť žena (Frances McDormand) ho podvádí se svým šéfem (James Gandolfini) a on je jen pasivním účastníkem své existence. To se změní v momentě, když se k němu přijde ostříhat Creighton Tolliver (Jon Polito), který chce založit síť chemických prádelen. K tomu ale potřebuje počáteční kapitál.
Zajímavost: Billy Bob Thornton přijal hlavní roli, aniž by si četl jedinou větu scénáře.

Originální trailer filmu Muž, který nebyl

Plakát filmu Oheň Oheň (Backdraft) (sobota 30. 6., Prima Family, 12.55 - 15.55)
Lehce zastaralý, rozhodně ale pozoruhodný snímek zaujme především slušným hereckým obsazením. Skvělé Kurta Russella, Roberta De Nira, Donalda Sutherlanda a Scotta Glenna bohužel doplňuje nevýrazný William Baldwin, což ale ve výsledku až tak nevadí. Jistá režie Rona Howarda baví celou dobu, nedotaženost scénáře, který řeší až příliš mnoho motivů, však zakrýt nedokáže. Nicméně jde o příjemnou odpolední jednohubku.
Synopse: Stephen McCaffrey (Kurt Russell) kráčí společně se svým bratrem Brianem (William Baldwin) ve stopách svého otce - neohroženého hasiče. Jejich povahy jsou ale značně odlišné, což vede k tomu, že Brian opouští hasičský sbor a přidává se do týmu detektiva Donalda Rimgala (Robert De Niro), který vyšetřuje záhadnou sérii požárů, kterou spojuje stejný rukopis.
Zajímavost: Většinu komparsistů tvořili skuteční hasiči.

Oficiální trailer filmu Oheň

Plakát filmu Cesta do pravěku Cesta do pravěku (neděle 1. 7., ČT1, 17.05 - 18.30)
Asi nejslavnější snímek jednoho z největších géniů naší kinematografie, stále nedoceněného Karla Zemana je jedním velkým dobrodružstvím. Pro dnešního diváka sice působí naivně a mnohdy i směšně, ve své době šlo ale o naprosto převratné dílo. Za minimální peníze dokázal natočit trikově vyspělý a příběhově atraktivní film, který prakticky nemá větších chyb. Těžký závan nostalgie a milá vzpomínka na dětství plné rozličných nápadů.
Synopse: Čtyři zvídaví kluci najdou pravěkou zkamenělinu, díky níž se dostanou do světa nepoznaného a historicky dost vzdáleného. Na pramičce proplouvají dobu ledovou a následná období a zažívají napínavá dobrodružství, která ovlivní jejich další život.
Zajímavost: V době vzniku byl snímek oceňován za vzdělávací hodnotu a vědeckou korektnost.

Mezinárodní trailer filmu Cesta do pravěku

Plakát filmu Rocky Rocky (Rocky) (neděle 1. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / pondělí 2. 7., 11.40 - 13.55)
Takřka kultovní záležitost snad nepotřebuje větších komentářů. Ryze komerční snímek vystřelil do hvězdných výšin Sylvestera Stalloneho, který si ho napsal přímo na tělo. Typická ukázka příběhu o americkém snu, která by nemohla vzniknout nikde jinde než v Hollywoodu, pobláznila odbornou veřejnost natolik, že získala Oscara za film, střih a sošku přinesla i režiséru Johnu G. Avildsenovi. Jeden z nejlepších boxerských snímků vůbec vyniká hlavně svou upřímností a dnes už legendární hudbou Billa Contiho. Pro mnohé srdeční záležitost.
Synopse: Třicetiletý boxer Rocky Balboa (Sylvester Stallone) pracuje jako lichvář a i přes velký talent se zdá, že jeho kariéra zůstane promrhaná. V momentě, kdy obhájce titulu Apollo Creed (Carl Weathers) vyhlásí, že bude boxovat s kýmkoli, kdo bude mít odvahu, ucítí Rocky jedinečnou šanci. Začne tvrdě trénovat, odhodlá se vyznat city nesmělé prodavačce Adrianě (Talia Shire) a doufá, že se šampionem dokáže udržet krok alespoň pár kol.
Zajímavost: Stallone během natáčení skutečně mlátil do zmrzlého masa, čímž si poškodil klouby na pravé ruce.

Originální trailer filmu Rocky

Plakát filmu Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) (neděle 1. 7., ČT2, 21.50 - 23.25)
Dodnes mrazivá a na čtyři Oscary nominovaná satira s předlouhým názvem je jen dalším důkazem geniality Stanleyho Kubricka. Ten tu nabídl prostor k vyniknutí Peteru Sellersovi, který tu ztvárňuje hned tři role svým naprosto typickým způsobem. Krok s ním překvapivě drží i neméně skvělý George C. Scott. Ač film nepatří mezi to nejslavnější (a možná ani nejlepší) z režisérovy tvorby, uniknout by neměl žádnému fandovi politické satiry a brilantního filmařského řemesla. Berte ale na vědomí, že při sledování vám dost možná bude tuhnout úsměv na rtech.
Synopse: Šílený generál (George C. Scott) nechá vyslat letku letadel s atomovými bombami na SSSR. Americký prezident (Peter Sellers) se tak snaží zabránit hrozící třetí světové válce. A to ještě netuší, že Sověti vyrobili stroj na zničení světa, který bude zprovozněn právě při útoku atomovými bombami.
Zajímavost: Sellers mohl dokonce hrát i čtvrtou postavu - majora "King" Konga. Nedokázal se ale naučit nezbytný silný texaský přízvuk.

Originální trailer filmu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

Plakát filmu Sloní muž Sloní muž (The Elephant Man) (pondělí 2. 7., ČT2, 22.00 - 00.00)
Emocionálně velice silné drama patří k tomu "nejnormálnějšímu", nejstravitelnějšímu a zároveň nejlepšímu, co natočil David Lynch. Jeho největšími trumfy zůstávají až geniální atmosféra, úchvatná práce s černobílou kamerou a nadčasové poselství o lidské povaze a přezíravosti. Scén, při nichž přebíhá mráz po zádech, je tu hned několik. K dokonalosti přispívají i precizní Anthony Hopkins a hlavně k nepoznání namaskovaný John Hurt, jenž tu odvádí zřejmě životní výkon. Jen škoda, že žádná z osmi oscarových nominací nebyla proměněna.
Synopse: Snímek je inspirován skutečnými osudy "Sloního muže" Johna Merricka (John Hurt), který se narodil se vzácnou chorobou, která těžce deformuje jeho obličej a tělo. Vzhledem ke svému postižení je předváděn jako cirkusová atrakce a všichni v něm vidí směšnou zrůdu. Jen doktor Frederick Treves (Anthony Hopkins) se na něho snaží nahlížet jako na člověka a pokouší se mu pomoci.
Zajímavost: Nalíčení Johna Hurta zabralo celých dvanáct hodin.

Originální trailer filmu Sloní muž

Plakát filmu Hvězdná brána Hvězdná brána (Stargate) (úterý 3. 7., Barrandov, 20.05 - 22.30)
Další z megalomanských projektů Rolanda Emmericha patří v podstatě ke klasikám žánru sci-fi. Vyniká výbornou hudbou Davida Arnolda, snahou o věrohodnost a slušnou vizuální a trikovou stránkou. Casting se ne tak úplně povedl a zejména obsazení "divného" Jamese Spadera se s odstupem času jeví jako špatná volba. Slabší je i scénář, který se soustředí na mnoho postav a logicky tak nevyužívá jejich veškerý potenciál. Patříte-li k fandům stejnojmenného seriálu, je pro vás toto absolutní povinnost.
Synopse: Poblíž pyramid byl nalezen zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. Až po několika desetiletích zjistí egyptolog Daniel Jackson (James Spader), že tyto znaky jsou vlastně souřadnice pro cestu vesmírem na odlehlou planetu. Rozhodne se tak o vyslání průzkumné mise, kterou vede plukovník Jonathan O´Neil (Kurt Russell). Jelikož ale informace o tom, jak se dostat zpátky na Zem, bude zřejmě až na místě určení, musí se expedice zúčastnit i Daniel. A to je pro nepraktického vědce, jako je on, vždy ta největší noční můra.
Zajímavost: V řadě davových scén byly použity figuríny, neboť byly levnější než kompars.

Originální trailer filmu Hvězdná brána

Plakát filmu Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky (The Notebook) (středa 4. 7., Nova, 09.05 - 11.25)
Překvapivě vydařená romance podle románu Nicholase Sparkse vděčí za výsledek hlavně režírujícímu Nicku Cassavetesovi a ústřední dvojici v podání roztomilé Rachel McAdams a tehdy ještě ne tak známého Ryana Goslinga. Právě tito tři pozvedli tuctovou, předvídatelnou a místy hodně přeslazenou červenou knihovnu na úroveň, která baví a udrží pozornost i mužského diváka. Jediným zásadním problémem je tak pouze přetažená stopáž, jíž by pomohlo vypuštění některých pomalých a zbytečných scén.
Synopse: Allie (Rachel McAdams) je z bohaté rodiny a v životě jí nic nechybí. Noah (Ryan Gosling) naopak pochází z nuzných poměrů a žije ve staré chalupě, na jejímž prahu džemovali hudebníci. Přesto spolu prožijí vášnivý letní vztah, který překazí jak rodiče, tak hlavně první světová válka. Po jejím skončení je vše jinak. Allie už je zasnoubená s úspěšným podnikatelem a Noah se vrací na chatu, kterou restauruje. Stará láska ale, jak známo, nerezaví.
Zajímavost: Snímek se dokonce dočkal i indického remaku.

Originální trailer filmu Zápisník jedné lásky

Plakát filmu Pleasantville: Městečko zázraků Městečko Pleasantville (Pleasantville) (středa 4. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 5. 7., 14.30 - 17.00)
Zábavné a originální retro dodnes okouzluje svou invencí a atmosférou. Režírujícímu Garymu Rossovi se podařilo natočit nenápadný, ale vizuálně vytříbený snímek s přesahem, který zraje jako víno. Pozadu nezůstali ani herci, kterým jednoznačně vládnou Tobey Maguire, Reese Witherspoon a William H. Macy. Parádnímu kousku se dostalo také tří oscarových nominací. V tomto případě není co řešit.
Synopse: Středoškolák David (Tobey Maguire) je fanouškem starého sitcomu. Když jeho rodiče odjedou, pohádá se se sestrou Jennifer (Reese Witherspoon) o to, na co se budou dívat. Při tom zničí ovladač a přivolaný opravář jim zatím dá jiný. Když ovšem zmáčknou tlačítko, rázem se ocitají v seriálovém světě, jehož chodu se musí přizpůsobit.
Zajímavost: Od poloviny filmu byla každá scéna digitálně upravena, protože barevné a černobílé charaktery se musely vyskytovat společně.

Originální trailer filmu Městečko Pleasantville

Plakát filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) (čtvrtek 5. 7., Nova Cinema, 21.50 - 01.00 / pátek 6. 7., 01.55 - 08.00)
Záměrně pomalý a až meditativní western sází zejména na budovanou atmosféru, vynikající obsazení Brada Pitta, Caseyho Afflecka (nominace na Oscara) a Sama Rockwella, temnou muziku Nicka Cavea a téměř dokonalou režii nadaného Andrewa Dominika. Ten dokázal dodat napětí i zdánlivě banálním dialogovým scénám, čímž snímek se značně spoileroidním názvem posunul na úplně jinou úroveň. O to víc mrzí opravdu přehnaná délka a lehce zbytečná divácká náročnost.
Synopse: Jaký vlastně byl známý zločinec Jesse James (Brad Pitt)? A proč se proti němu postavil mladičký idealista Robert Ford (Casey Affleck), který ho od dětství obdivoval? A byl vůbec Divoký západ tak idylický?
Zajímavost: Každý z herců musel absolvovat dvoutýdenní kurz jízdy na koni.

Originální trailer filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY