Top 10: Filmové fantasy světy

Vydáno: 15.11.2010 10:30 - Kateřina Samková | foto: New Line Cinema

Nechat se přenést do kouzelné země plné elfů? Do předaleké galaxie s rytíři Jedi? Nebo do pohádkové říše za zrcadlem? U příležitosti premiéry nového příběhu Harryho Pottera se podíváme, které fantasy světy byste měli navštívit.
Když se řekne fantasy svět, jeden z prvních, který vás napadne, bude asi Pratchettova Zeměplocha. Ta ale bohužel nebyla dosud zfilmována jinak než v televizních filmech. Z dalších "vymyšlených" světů, které v žebříčku nenajdete, je třeba zmínit Hyborii, svět Barbara Conana, Narnii, v jejímž prostředí byl natočen již třetí film podle románů C. S. Lewise, nebo fantasy světy Jima Hensona z filmů Labyrint a Temný krystal. Ty se nám do první desítky už ale nevešly. Stejně jako svět Ridleyho Scotta ze snímku Legenda či Faunův labyrint ze stejnojmenného filmu Guillerma del Torra.
A ani to ještě není zdaleka všechno. Přímo na matičce Zemi jsme se v Souboji Titánů mohli procházet po světě řeckých bájí a pověstí, v emo sérii Stmívání jsme zjistili, že mezi námi běžně žijí upíři a vlkodlaci, a při hraní hry Jumanji jsme mezi nás přivolali stvoření z nejhorších nočních můr. A jelikož se fantasy světy nejsnáze "vyrobí" animací, můžeme se díky panu Miyazakimu těšit třeba z krásného světa v Cestě do fantazie, projít se po městu Monstropolis v Příšerkách s.r.o. nebo zajet do království za sedmero horami ve Shrekovi.
Vzpomenout je třeba samozřejmě i na pomocí nejmodernějších animačních technologií vytvořené 3D krásy Pandory v Avatarovi, ale ani ta do naší desítky neproklouzla. Které že světy tedy ano?
10. Temné město
Představte si město, ve kterém nikdy nevyjde slunce a které ovládá horda plešatých mimozemšťanů ze starodávné vymírající rasy. Každou půlnoc jsou všichni jeho lidští obyvatelé uspáni, šílený psychiatr Daniel P. Schreber se postará o jejich mysli a důmyslné telepaticky ovládané přístroje změní strukturu města - postaví nové domy, staré a nepotřebné zboří, nebo sloučí a po chvíli se všichni probudí s jinou myslí a do zcela nového prostředí. Koncepcí města bez emocí, plného lidí ovládaných někým v pozadí (zde vychrtlými ufouny s kolektivní myslí) se poměrně zjevně inspiroval třeba i Matrix, který ale zobrazuje temnou budoucnost Země ovládané stroji, které převzali nadvládu v nejlepším zájmu lidstva. A naopak autorům temného města, alespoň co do vizuální inspirace, určitě není cizí film Metropolis, nebo třeba Gilliamovo Brazil, které bylo volně inspirováno knihou George Orwella 1984.

Tip na výlet: Smrtihlav (1998, Alex Proyas).

9. Země Oz
Dorotku, dívenku z Kansaského venkova, sebere i s domkem a jejím psíkem Toto tornádo. Z doslova černobílého skutečného světa se po otevření dveří překvapením ocitá v tajemné zemi Oz, natočené hezky v Technicoloru. Potkáme zde spoustu kouzelníků, čarodějnic a hlavně tři Dorotčiny kamarády - Strašáka bez mozku, Plecháče bez srdce a zbabělého Lva. Navštívíme Smaragdové město, postavené ze zářivě zelených krystalů, ve kterém žije sám velký Čaroděj, a hlavně temný hrad zlé čarodějnice s armádou létajících opic. Čaroděj ze země Oz rozhodně nebyl prvním barevným filmem, jak se spousta lidí mylně domnívá, ale dokázal přechodem mezi černobílým a barevným materiálem vytvořit obrovský kontrast mezi realitou a pohádkovou zemí a představil pestrý imaginární svět tak, jako to nedokázal nikdo před ním.

Tip na výlet: Čaroděj ze země Oz (1939, Victor Fleming, King Vidor, Richard Thorpe, Mervyn LeRoy, George Cukor).

8. Země Nezemě
Petr Pan se objevil v několika divadelních hrách a knížkách slavného skotského spisovatele J. M. Barrieho, který pro svá vyprávění vymyslel Zemi Nezemi (v originále Neverland), tajemný a nádherný ostrov obklopený Mořem tisíce ostrovů, které brázdí zlí piráti. Na pevnině žijí ztracené děti, které nestárnou a společnost jim dělají třeba mořské panny nebo létající víla Zvonilka. A jak se do Země Nezemě dá dostat? Musíte za druhou hvězdou zahnout doprava a letět rovně až do rána. O velké oblibě tohoto kouzelného světa svědčí počet filmových zpracování. V roce 1953 vznikl u Disneyho animovaný film Peter Pan a přesně o padesát let později se o hranou adaptaci postaral P.J. Hogan, který do hlavní role kapitána Hooka obsadil Jasona Isaacse. Barrieho svět nenechal chladným ani věčného kluka Stevena Spielberga, který se rozhodl nechat Petra Pana vyrůst v cynického právníka zanedbávajícího rodinu (Robin Williams) a poslal ho pěkně v kravatě zpátky do Země Nezemě. Tam na něj čekají nejen ztracené děti, ale i charismatický kapitán Hook s tváří Dustina Hoffmana, toužící po pomstě.

Tipy na výlet: Peter Pan (1953, Hamilton Luske, Wilfred Jackson, Clyde Geronimi), Hledání Země - Nezemě (2004, Marc Forster).

7. Říše divů
Tajemný svět za zrcadlem, případně pod králičí norou Lewise Carolla, fascinuje a inspiruje filmaře od nepaměti. Mezi nejvýraznější adaptace patří opět kreslená Disneyovka z roku 1951 a letošní 3D ujetost Tima Burtona. Svět, do kterého se malá Alenka dostane po průchodu králičí norou, je bizarní, surrealistický a neskutečně kouzelný. Vládne tu srdcová královna, hrající kroket s plameňáky místo pálek a ježky místo míčků a utiskuje svého malého manžílka - srdcového krále. Bílý králík, kterého Alenka následovala, má pořád na spěch (a zmínku o něm najdeme třeba i v Matrixu), zato zajíc Březňák a Kloboučník rozhodně na spěch nemají, vychutnávají si čaj o páté a slaví 364 dní v roce svoje nenarozeniny. Úžasným obyvatelem zvláštního světa je i kočka Šklíba se svou schopností nechat zmizet libovolnou část svého těla a nechat vidět obvykle jen své doširoka rozšklebené zuby. Kromě adaptací knihy Lewise Carrolla se spousta filmů Říší divů pouze inspirovala - namátkou Švankmajerův film Něco z Alenky nebo i nedávný animák Henryho Selicka Koralína a svět za tajnými dveřmi.

Tip na výlet: Alenka v říši divů (1951, Hamilton Luske, Clyde Geronimi, Wilfred Jackson).

6. Halloweenské městečko
Každý svátek má na starost nějaká skupina stvoření, která žijí spokojeně na jednom místě. Na rozcestníku v tajemném lese tedy najdeme vchod do městečka Velikonočního, Vánočního, ale hlavně toho Halloweenského. To je patřičně temné, zaprášené, domky zbořené a pokřivené, pobíhají po něm vlkodlaci a ježibaby, starosta má otáčivou hlavu a hlavní postavou je tu Jack, kostlivčí král. A jak je u Tima Burtona zvykem, všechno ve městě je značně bizarní, podíváme se na nezapomenutelný černý pahorek zakončený spirálou, kam chodí Jack truchlit, i do doupěte tančícího gamblera Boogeymana (americký duch strašící děti). A kdyby vás náhodou po chvíli toto temné místo omrzelo, tak můžete nakouknout i do veselého, hravého a neskutečně pozitivního Vánočního městečka, kde se samozřejmě všichni radují na sněhu a vyrábějí tuny hraček, ovšem taky tak trochu jinak. Zvlášť když se tohoto vánočního úkolu zhostí sám Jack a jeho halloweenská parta.

Tip na výlet: Ukradené vánoce (1993, Henry Selick).

5. Svět kouzelníků
Do světa, ve kterém jsou největšími zbraněmi hůlky schopné vysílat kouzla, děti studují obranu proti černé magii a kouzelné lektvary v obrovském hradě v Bradavicích a mlsají skákající čokoládové žabky, není zas tak těžké vstoupit. Stačí zajít na nádraží King’s Cross v Londýně a mezi nástupišti 9 a 10 projít zdí. Dostanete se tak na nástupiště 9 a ¾, odkud odjíždí každé září expres do Bradavic. Kouzelníci ale žijí běžně i mezi námi, mudly. Odjakživa. Chodí v přestrojení, skrývají svoje čarovná obydlí a mají vlastní ministerstvo i zákony. Neskrývají jen sami sebe, ale i spoustu kouzelných tvorů, o kterých jsme si mysleli, že existují jen v pohádkách. Kromě bájných draků, testrálů nebo hipogryfů narazíme i na domácí skřítky v roli služebníků kouzelníků a v zapovězeném lese za Bradaviskou školou třeba na kentaury, vlkodlaky nebo obří mluvicí pavouky.

Tip na výlet: Celá filmová série s Harrym Potterem.

4. Říše fantazie
Nekonečný příběh vzešel z pera německého spisovatele Michaela Endeho pět let před tím, než se jeho zfilmování ujal dnes již slavný, tenkrát neznámý němec Wolfgang Petersen. Jde o příběh v příběhu, kdy malý Bastian, zarmoucený ze smrti maminky, začne na školní půdě číst záhadnou knihu, která ho doslova vtáhne do příběhu a do říše, kterou nakonec bude muset sám zachránit. Říši fantazie vládne královna z nádherné slonovinové věže. Spolu s mladým hrdinou Atreyu procestujeme velký kus země, poušť s barevnými krystaly, brodíme se bažinou věčného smutku, projdeme dvěma impozantními branami - sfingami, potkáme Morlora, nejstaršího tvora, proletíme se na ušatém a chlupatém rychlodrakovi jménem Falco a přesvědčíme se o tom, že kamenožrout rozhodně nezůstane nic dlužný svému jménu.

Tip na výlet: Nekonečný příběh (1984, Wolfgang Petersen).

3. Předaleká galaxie
Kdysi dávno, v předaleké galaxii... Tento svět je jeden z mála, který nebyl zfilmovaný podle knižní předlohy. Vymyslel ho George Lucas a natočil v něm šest celovečerních filmů, ve kterých jsme procestovali galaxii křížem krážem. Pouštní planeta Tatooine, na kterou se do páchnoucích přístavů slétá ta největší sebranka z vesmíru a kde se pořádají věhlasné závody kluzáků. Ledová planeta Hoth s povstaleckou základnou. Mírumilovné Naboo, kde v symbióze žije vodní národ gunganů pod mořskou hladinou a "lidé" na jejím povrchu v nádherných městech i palácích. Měsíc Endor, plný malých, chlupatých, ale velmi bojovných Ewoků. Coruscant, planeta celá pokrytá velkoměstem, které nikdy nespí a sídlo galaktického senátu. Mám pokračovat?

Tip na výlet: Celá série Star Wars.

2. Komiksové světy
Protože světy zfilmované podle komiksů by dokázaly vydat na svůj samostatný žebříček, rozhodla jsem se jim všem vyhradit dohromady jedinou příčku. Pro komiksy vydavatelství DC Comics se dokonce vžilo označení DC universe, ve kterém se všechny příběhy odehrávají. Z těch zfilmovaných sem patří třeba město Gotham, ve kterém řádí Joker, Kočičí žena i Tučňák a o pořádek se nestará nikdo jiný než sám Batman, nebo planeta Krypton, na které se narodil Superman. Od konkurence Marvel vzešel pro změnu Marvel universe, v němž pro změnu žijí Spider-Man, Iron Man či Hulk a odehrává se v něm úspěšná filmová série X-Men.

Tipy na výlet: Batman (1989, Tim Burton), Temný rytíř (2008, Christopher Nolan), Superman (1978, Richard Donner), X-Men (2000, Bryan Singer), Iron Man (2008, Jon Favreau).

1. Středozem
Svět, který J.R.R.Tolkien vymýšlel a vylepšoval do detailů celý svůj život. Bájný světadíl, k němuž existují stovky podrobných map. Domov mytických ras, z nichž každá má svoji řeč i písmo, které jsou dotaženy do takových podrobností, že jimi můžete doopravdy mluvit i psát, když máte dost času, abyste se to naučili. V minulém století jsme se mohli kochat maximálně nádhernými fantasy obrázky předních výtvarníků, případně si vše z knih představovat ve své hlavě. Když ale práva na zfilmování dostal do ruky šílenec Peter Jackson, dočkali jsme se a mohli se konečně v kině podívat na útulný Hobitín, vysoké a jeskyněmi podkopané Mlžné hory, sídlo čarodějů Orthank, monumentální město Minas Tirith, odporné Mrtvé močály, ve kterých není radno "následovat svíšišky", rozlehlou zem vládců koní Rohan, vznešený les elfů Lothlórien i zlý a nepřístupný Mordor. A protože není všem dnům konec, všichni se těšíme, až nás Peter Jackson za dva roky nechá projít Temným hvozdem a podívat se do nitra Osamělé hory.

Tip na výlet: Celá trilogie Pán Prstenů.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY