Festivalové ozvěny: 28. týden

Vydáno: 10.07.2012 22:15 - Jana Bébarová | foto: MFF Karlovy Vary

V pořadí 47. ročník karlovarského festivalu už je minulostí - vítězně z něj odcestovali tvůrci norského psychologického dramatu Henrik, které zvítězilo v hlavní soutěži. S prázdnou z Varů neodešli ani čeští zástupci.
MFF KARLOVY VARY
Křišťálový glóbus za nejlepší snímek v hlavní soutěži a finanční odměnu dvacet pět tisíc dolarů si z právě skončeného festivalu v Karlových Varech odnesli tvůrci norské psychologické studie třicátníka s duší adolescenta nazvané Henrik v režii Martina Lunda. Představitel ústřední role Henrik Rafaelsen si ze sobotního slavnostního ceremoniálu dokonce odnesl Cenu za nejlepší mužský herecký výkon. O tu se společně s ním podělil Eryk Lubos za roli ve snímku polského režiséra Jana Jakuba Kolského Zabít bobra.
Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si ve Varech převzala íránská herečka Leila Hatami za roli nadané filmové hvězdy v psychologickém snímku Poslední krok režírovaném jejím manželem Alim Mosaffiou. Poslední krok si z Varů rovněž odváží Cenu mezinárodní filmové kritiky (FIPRESCI).
Zvláštní uznání v rámci herecké kategorie si vysloužil třiadvacetiletý řecký herec Yiannis Papadopoulos za roli nezaměstnaného athénského mladíka v debutu Ektorase Lygizose Chlapec pojídající ptačí zob a spolu s ním i čeští herci Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Josef Polášek a Marek Daniel za role v nové komedii Marka Najbrta Polski film.
Ocenění za režii putovalo do rukou Kanaďana Rafaëla Ouelleta za rodinný snímek Kamion, jenž taktéž získal Cenu ekumenické poroty. Zvláštní cena poroty s finanční odměnou patnáct tisíc dolarů patří tvůrcům italského kriminálního dramatu Román o jednom masakru inspirovaného bombovým útokem v milánské bance v prosinci 1969, které režíroval Marco Tullio Giordana.
V soutěžní sekci "Na východ od západu" si hlavní cenu s finanční odměnou dvacet tisíc dolarů vydobylo komorní válečné drama Dům s věžičkou ukrajinské režisérky Evy Neymann. Zvláštní uznání v téže kategorii bylo uděleno sci-fi romanci Aurora režírované třicetiletou litevskou režisérkou Kristinou Buozyte.
Cenu za nejlepší dokumentární film nad třicet minut a finanční odměnu pět tisíc dolarů si z Karlových Varů odnáší autentický pohled na vyčerpávající a mnohdy frustrující práci tříčlenné posádky sofijské sanitky, snažící se zachraňovat životy obyvatel bulharské metropole s názvem Poslední záchranka v Sofii v režii uznávaného bulharského tvůrce Iliana Meteva.
V sekci krátkých dokumentů do třiceti minut pak uspěl španělský film Příběh pro Modlinovy. Zvláštní uznání v soutěžní sekci dokumentárních filmů obdržela Helena Třeštíková za svůj nový časosběrný projekt Soukromý vesmír.
V sekci Fórum nezávislých ocenění Nezávislá kamera získal srbský snímek Smrt člověka na Balkáně o sebevraždě hudebního skladatele, kterou prostřednictvím jednoho záběru z webkamery natočil Miroslav Momcilovic. Diváckou cenu deníku Právo ve Varech obdržela belgická tragikomedie Hasta la vista!, již začátkem října do české distribuce uvádí Asociace českých filmových klubů.
Souběžně se zakončením karlovarského festivalu byly v Praze zahájeny jeho tradiční Ozvěny "Šary Vary". Pokud jste se tedy do Varů nedostali, nezoufejte, protože až do neděle 15. července máte možnost v kinech Světozor a Aero zhlédnout více než tři desítky snímků z letošního programu. Kompletní seznam v Ozvěnách uváděných filmů s promítacími časy naleznete zde.
Více informací o oceněných tvůrcích a filmech najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY