DVD tipy: 25. týden

Vydáno: 17.06.2012 16:00 - Kateřina Hejdová | foto: BIOSCOP

Novinkám na DVD tento týden vévodí ještě čerstvě Oscarová Železná lady. Kromě ní si ale domů můžete pořídit i starší filmy, které stále neztratily pro diváky na přitažlivosti. Stačí snad jmenovat: Training Day, Takoví normální zabijáci, Návrat Sommersbyho, Smrtonosná zbraň či Neúplatní.
DVD obal filmu Železná ladyŽelezná lady / The Iron Lady (Magic Box)
Vítejte v blázinci. Jednu dekádu vlády Margaret Thatcherové shrnuje životopisný film, v němž si britskou političku zahrála Meryl Streep. Po snímku Královna o Alžbětě II. přišel na řadu další portrét dosud žijící významné ženy britských moderních dějin, první a dosud jediné premiérky. Čím vším zaplatila za své postavení a vliv? Film Phyllidy Lloyd Železná lady dostal název podle přezdívky, kterou britské premiérce vymyslela ruská média. V retrospektivách se v něm odvíjejí různé životní epizody. Stará Margaret Thatcherová, o kterou se kromě personálu stará i dcera Carol, trpí částečnou stařeckou demencí a v představách stále žije s milovaným a milujícím manželem Denisem Thatcherem. Ve vzpomínkách si připomíná seznámení s Denisem, rodinný život s dvojčaty Markem a Carol, politickou kariéru v letech 1956 až 1990. Meryl Streep se ve své další životní roli převtělila do dvou poloh: i díky dokonalým maskám dokáže být odevzdanou osmdesátiletou ženou i vzpurnou političkou v produktivním věku. Režisérka Phyllida Lloyd natočila s Meryl Streep v hlavní roli již divácky úspěšný debut, letní romantický muzikál Mamma Mia! Na DVD naleznete rozhovor s hlavní hvězdou a dokument o natáčení.
Synopse: Režisérka Phyllida Lloyd natočila neuvěřitelně poutavý životopisný film o nejvýznamnější političce 20. století. Margaret Thatcherová, neobyčejná a všestranná žena, která dokázala, že vysoká politika není jen výsadou mužů, se jako první žena stala premiérkou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Svým nekompromisním přístupem k politickému, ale i osobnímu životu, získala přezdívku Železná lady. Film ukazuje jedenáctileté působení této neoblomné političky v pozici předsedkyně britské vlády, její neústupnost a rozhodnost, ale i to, jakou cenu zaplatila za politický vliv a moc. Volba obsadit do hlavní role Meryl Streep byla tou nejlepší a její strhující výkon v roli slavné ministerské předsedkyně jí a maskérskému týmu zaslouženě přinesl Oscara.
Bonusy:
    • Film o filmu
    • Rozhovor s Železnou lady Maryl Streep

Délka: 100 minut

Doporučená cena: 299 korun. V obchodech od 20. června 2012.
DVD obal filmu Training DayTraining Day / Training Day (Magic Box)
Mladý otec od rodiny Jake Hoyt (Ethan Hawke) by mohl být prototypem správného policisty. Aby naplnil svoje poslání, rozhodl se přidat v Los Angeles k oddělení narkotik a svou příležitost nehodlá propást. O jeho budoucnosti se má rozhodnout při prvním dni v terénu. Detektiv Alonzo Harris (Denzel Washington) je naopak zkušený veterán, který za třináct let práce v těch nejhorších podmínkách změnil postoj k systému. Zjistil, že pokud bude dodržovat zákony, proti místnímu gangu nic nezmůže. Když se z těch dvou stanou parťáci, prvních 24 hodin je rozhodujících. Kde leží hranice mezi dobrem a zlem? Jak daleko může policista v rámci vlastních představ o spravedlnosti dojít? Platí rčení na hrubý pytel hrubá záplata, nebo je lepší se držet pravidel, ale nahrávat tím svým protivníkům? Americko - australské kriminální drama z roku 2001 zachycuje právě první den Hoyta a Harrise ve společné službě. Akční a zároveň inteligentní podívaná. Kromě herců jako je Scott Glenn či Tom Berenger tu uvidíte v malých rolích i zpěvačku Macy Gray a rapera Snoop Dogga.
Synopse: Denzela Washingtona jste mohli často vidět v kladných rolích, nyní získal svou druhou cenu Akademie za ztvárnění Alonza Harrise – křivého, ale charistmatického losangeleského detektiva, který přitahuje i odpuzuje zároveň. Při práci na ulici se z něj stal stejný gauner, jaké dříve chytal. Ethan Hawke hraje nezkušeného nováčka Jakea Hoyta, Harrisova nového partnera. Antoine Fuqua (Odstřelovač) režíruje barvité obsazení. Training Day je dnem zúčtování.
Bonusy: bez bonusů
Délka: 118 minut

Doporučená cena: 199 korun. V obchodech od 20. června 2012.
DVD obal filmu Takoví normální zabijáciTakoví normální zabijáci / Natural Born Killers (Magic Box)
Mallory (Juliette Lewis) otec od dětství tyranizoval a sexuálně obtěžoval, matka nepodnikla na dceřinu obranu vůbec nic. Když se náhodně setká s nesmělým lamželezem Mickeym (Woody Harrelson), je z toho láska jako trám. Ještě téhož večera si tajně půjčí auto Malloryina otce a vyrazí spolu na noční projížďku. Otec ovšem nahlásí krádež policii, uprchlíci jsou dopadeni a Mickey putuje za mříže. Tam nezůstane ale dlouho, po útěku se objeví znovu u Mallory. Jejich setkání má tentokrát už hrůzný průběh: v rámci odvety otce nejprve zbijou a posléze utopí v akváriu, řada dojde i na matka. Tu polije Mallory v posteli benzínem a zapálí. Mladí milenci se dávají na útěk a nechávají za sebou další mrtvé. Jejich řádění sledují sdělovací prostředky, policie je jim na stopě. Nezapomenutelná filmová satira, v níže se Oliver Stone vydal se scénářem Quentina Tarantina až za nebezpečný práh pochopitelnosti - "zabijáci" jsou často odmítaní jako film oslavující násilí. Přitom původní myšlenka měla vyznít jako apel na rodinné hodnoty a postavy Mallory s Mickeym měly být odstrašujícími oběťmi amorálního systému, jejich "neskutečnost" tu podtrhuje i vizuální stránka filmu, často vyznívající klipovitě či přímo komiksově. Jeden z nejlepších amerických filmů 90. let.
Synopse: Oliver Stone (JFK, W), trojnásobný držitel Ceny Akademie, vám přináší silný filmový zážitek, jaký nemá obdoby: Takoví normální zabijáci – vizuálně oslnivý i zvrhle zábavný, plný násilí a mediální posedlosti, film který zanechává hluboký dojem. Jako manželé a sérioví vrazi Mickey (Woody Harrelson) a Mallory (Juliette Lewis) zahánějí své noční můry z dětství pácháním řady šílených činů. V dalších rolích této divoké jízdy se představují Robert Downey Jr., Tommy Lee Jones, Tom Sizemore a Rodney Dangerfield.
Bonusy: bez bonusů
Délka: 115 minut

Doporučená cena: 199 korun. V obchodech od 20. června 2012.
DVD obal filmu Zelený světZelený svět / Tin Cup (MagicBox)
Dříve golfový profesionál, dnes outsider. Roy "Cink" McAvoy (Kevin Costner), je majitelem zanedbaného golfového hriště i městečka Salem v Texasu. Psychoterapeutka Molly Griswoldová (Rene Russo) si tu po přeistěhování zařizuje praxi. Roye požádá o hodiny golfu a romantický milostný románek na pozadí vysněného triumfálního návratu na golfová hřiště může začít. Roy se před lety vzdal profesionální kariéry a žije na hranici nouze v obytném přívěsu se svým kamarádem a zaměstnancem Romeem (Cheech Marin). S podporou sympatické a půvabné přítelkyně, o jejíž lásku bojuje, a svých svérázných kamarádů, se ale rozhodne vrátit se do světa špičkového golfu a dokázat, že už není odepsaná nula. Podaří se mu vyhrát U.S. Open a přesvědčit tak úspěšnou ženu o vlastních kvalitách? Ve skvěle natočené milostné komedii z roku 1996 některé golfové údery patří skutečně Kevinu Costnerovi, ve filmu se mihne i Gary McCord, Costnerův golfový trenér, komentátor a spisovatel.
Synopse: Nedosažitelný úder na green. Beznadějný románek. Odpaliště profíka Roye McAvoye nemůže vzdorovat nemožné výzvě. Každý je, jak říká, tak starý, jak se cítí a záleží jen na každém z nás, do jaké míry si svůj věk připouští. Se smrtícím šarmem a hrou, ve které dokáže udělat par se zahradním nářadím, se Kevin Costner znovu připojil k Ronu Sheltonovi. Společně vám přináší další skvělý příběh o hrách, které lidi baví. Pro Roye je golf hrou hlavy a srdce. V obou ohledech zde hraje důležitou úlohu psychiatrička Molly Griswold (Rene Russo). Ona je dámou velkého světa, zatímco Roy je bezvýznamný venkovan, který věří, že jen nejimpozantnější z gest ji může odlákat od úlisného profíka turnajů (Don Johnson) a získat její lásku. A tak se Roy a jeho svědomitý caddy (Cheech Marin) rozhodnou udělat něco nemožného: vyhrát U.S. Open. S úsměvem, důvtipem a sedmičkou železem je moderní romantická komedie Zelený svět naprostým vítězem.
Bonusy: bez bonusů
Délka: 129 minut

Doporučená cena: 199 korun. V obchodech od 20. června 2012.
DVD obal filmu Návrat SommersbyhoNávrat Sommersbyho /
Sommersby (Magic Box)
Po šesti dlouhých letech se vrací Jack Sommersby (Richard Gere), který je už považován za mrtvého, z americké občanské války domů. Jeho žena Laurel (Jodie Foster) reaguje k překvapení všech nejistě. Její vlastní muž jí připadá naprosto cizí: dříve nepříjemný uzurpátorský tyran působí něžně a soucitně. Je to opravdu její manžel? Nebo jde o podvodníka, který se za něho díky fyzické podobě vydává? Mezi manželi vzniká stále silnější citové pouto a když už se zdá, že vše zůstane jak je, Sommersby je obžalován z vraždy. Zoufalá Laurel se Jacka snaží přesvědčit, aby se přiznal k tomu, že není skutečný Summersby, čímž by se vyhnul soudnímu procesu. Jenže on to odmítá – za žádnou cenu nechce pošpinit čest své ženy a její rodiny. I když ho to bude stát život. Napínavé milostné drama Jona Amiela z roku 1993 doprovází hudba Dannyho Elfmana.
Synopse: Lidé si pamatují Jacka Sommersbyho jako zatrpklého hulváta. Jack, který se vrací domů z občanské války, je citlivý, láskyplný a nápaditý. Změnila ho válka nebo je snad muž, který si říká Sommersby, podvodník? V tomto dobovém románu plném tajemství a detailů podali Richard Gere a dvojnásobná držitelka Ceny Akademie Jodie Foster vynikající herecké výkony. Ztvárnili zde perfektní manželský pár. Jejich láska sílí navzdory roustoucím pochybám o Jackově identitě. Laurel ví, že i když Jack není pravděpodobně mužem, kterého si vzala, je zajisté tím, kterého vždy chtěla. Ale největší zkouška jejich lásky teprve přichází. Jack musí stanout před soudem a výsledek vás přesvědčí o jedné věci: na Sommersbyho nikdy nezapomenete!
Bonusy: bez bonusů
Délka: 109 minut

Doporučená cena: 199 korun. V obchodech od 20. června 2012.
DVD obal filmu Smrtonosná zbraňSmrtonosná zbraň /
Lethal Weapon (Magic Box)
Smrtonosná zbraň režiséra Richarda Donnera je už notoricky známým filmem, hlavní zápletka je podobná jako u snímku Training Day. Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně ale budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Jejich dětinské soupeření hraničící místy s holým nerozumem poskytuje dostatek prostoru pro humor i napětí (při kaskadérských kouscích zemřelo údajně při natáčení přes dvacet lidí). Úspěch filmu zaručil další tři pokračování, hudbu složili Michael Kamen a Eric Clapton, zazní tu i Elvis Presley.
Synopse: Martin Riggs (Mel Gibson) není obyčejný policajt. Jeho impulsivnost a přímo sebevražedná odvaha jsou smrtonosnou zbraní pro každého, kdo pracuje proti němu! Anebo s ním. Jeho nový parťák, dobrácký detektiv a milující otec, Roger Murtaugh (Danny Glover) je ze svého služebního zařazení pořádně otřesen. Když při rutinním vyšetřování společně narazí na nebezpečné pašeráky heroinu, stane se vzájemná důvěra podmínkou jejich přežití. Smrtonosná zbraň, díky své syrovosti, tempu a vtipným dialogům neomylně pálí přímo do středu diváckého zájmu.
Bonusy: bez bonusů
Délka: 105 minut

Doporučená cena: 199 korun. V obchodech od 20. června 2012.
DVD obal filmu NeúplatníNeúplatní S.E. /
The Untouchables (Magic Box)
Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery. A další nelítostná válka s gangstery na motivy skutečných událostí. V roce 1920 vstoupil ve Spojených státech v platnost tzv. Volstedův zákon, který zakazoval prodej, výrobu a distribuci alkoholických nápojů. Prohibice trvala až do roku 1933 a spojená byla hlavně s rozmachem zločineckých gangů, jež si ze zákazu udělaly výnosný obchod. Asi nejznámější kapitolou amerických dějin té doby je úspěšný boj zvláštního zmocněnce ministerstva financí a federálního agenta Eliota Nesse (Kevin Costner), který ve spolupráci s chicagskou policií učinil přítrž nezákonnému obchodu lihovinami, jenž byl v rukou Al Caponeovy (Robert De Niro) organizace. Oscarový snímek dokonale zprostředkovává atmosféru v tehdejší společnosti, jedna z těch gangsterek, které díky inteligentnímu scénáři dávají nahlédnout mnohem dál, než jen do primitivního souboje zločinců a policistů.
Synopse: Kritici i diváci souhlasí... Film Neúplatní, který režíroval Brian De Palma, je opravdu mistrovský akční thriller - odehrává se v době prohibice v Chicagu, kde vládne absolutní mocí král podsvětí AI Capone. Nikdo ho už nemůže zastavit. Až do chvíle...než Eliot Ness a skupina mužů složí přísahu, že ho dostanou. V klasickém příběhu vyprávějícím o konfrontaci dobra a zla předvádí skvělé výkony Kevin Costner jako federální agent Eliot Ness, Robert De Niro coby AI Capone a Sean Connery jako Malone, policejní veterán, který učí Nesse jak se nenechat zabít: střílet rychle a střílet jako první.
Bonusy:
    • Scénář, herecké obsazení
    • vzniku filmu
    • Znovuobjevení žánru
    • Klasika
    • Původní dokument "Muži"
    • Trailer
Délka: 114 minut

Doporučená cena: 199 korun. V obchodech od 20. června 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY