Box office: Sněhurka s lovcem zabodovali nad očekávání

Vydáno: 04.06.2012 07:44 - Redakce | foto: 2011 Universal Studios

Pohádkovému fantasy Sněhurka a lovec se během premiérového víkendu podařilo vydělat velice solidní peníze a bez problémů stanulo v čele žebříčku. Povzbudivě nízké propady zaznamenali Muži v černém 3 na druhé příčce.
<#obrazky "19035,21942,21451,19019,22023,15903,18792,21704,22038,">
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.

Když před týdnem otevřeliMuži v černém 3 za 55 milionů, bylo to tak trochu zklamání, ale pro fantasySněhurka a lovec debutujícího reklamářeRuperta Sanderse, které do 3 773 severoamerických kin vtrhlo tento víkend, je otvírák ještě o jeden milion větší výsledek nadmíru uspokojivý - odhady se pohybovaly kolem čtyřiceti milionů.

Universal na druhé letošní filmové adaptaci klasické pohádky (tu první - divnou - má na svědomíTarsem Singh) sice nešetřil (rozpočet narostl na tučných 170 milionů dolarů), ale s podporou zbytku světa, která by, vzhledem k námětu a povedené trailerové kampani, mohla být silná, se na pomyslný dvou-a-půl-násobek nákladů pravděpodobně vyšplhá a producentům se zaplatí.

Klacky pod nohy sice nové Sněhurce házejí kritici, kteří ji označují za tuctovou fantasy nudu a na serveru Rotten Tomatoes ji cejchují průměrnou známkou 5,5 z deseti, ale co je důležité, diváci jsou výrazně spokojenější. Uživatelé rajčat dávají v průměru 7,8 bodů z deseti, příznivci IMDb pak 6,9. To by nemělo potenciální platiče odradit.

Na druhý víkend poměrně solidní propad o 46 procent zaznamenala vedoucí novinka z minulého týdne, sci-fi komedieMuži v černém 3, o kterou se opět režisérsky postaral zkušenýBarry Sonnenfeld. Nově připluvších 29,3 milionů vytáhlo třetí díl populární ufounské série na 112 domácích milionů, což znamená, že stále drží krok sdvojkou, která to svého času doma dotáhla na 190 milionů.

Jenže dvojka také byla o 85 milionů levnější. Trojka, jejíž rozpočet vylezl na masivních 225 milionů, naštěstí předvádí psí kusy ve zbytku světa, kde během deseti dnů nasbírala nádherných 274 milionů, což je o 20 milionů více než dvojka zvládla za celou dobu v kinech. Celosvětových 387 milionů tedy po dvou víkendech může producenty hodit do klidu.

Třetí místo s 20,3 miliony dolarů patříAvengers. A veleúspěšné superhrdinské týmovce patří bronz i v mnohem zásadnějších statistikách - třetí nejvýdělečnější film všech dob doma (553 mil.) i celosvětově (1,355 mld.). Gratulujeme!

Po medailových pozicích následuje strmý výdělkový sešup. ČtvrtáBitevní loď si připisuje již pouhých 4,8 milionů dolarů a jen potvrzuje pozici propadáku s velkým P. Doma to nákladná sci-fi adaptace deskové hry nedotáhne ani na 70 milionů a 235 milionů ze zbytku světa sice zazáplatuje ty nejhorší díry, ale Universal i tak zůstane hodně hluboku po čarou úspěchu.

Pátou příčku okupujeDiktátor, kterému se doma příliš nezadařilo a zatím to dotáhl na padesát milioů. Celosvětově už si tento blízký přítel Kim Čong-Ila nastřádal 111 milionů dolarů.

Čelo druhé poloviny první desítky si přivlastnil vytrvalý britský důchodcovský komediální dojákBáječný hotel Marigold, který to v severoamerických kinech vytáhl již na slušných 25,5 milionů, celosvětově se vyšplhal na 107 milionů.

Zbytek první desítky pak doplňují nezdařilé propadáky v podobě laktační komedieJak porodit a nezbláznit se, burtonovkyTemné stíny a na devátou pozici klesl hororČernobylské deníky.

Na chvostu toptenu se s 1,8 miliony dolarů zmítá mexická novinkaFor Greater Glory, která téměř nikoho nezajímá (dokonce ani doma), což je smůla, vzhledem k tomu, že šlo s rozpočtem 12 milionů dolarů o nejdražší mexický film všech dob. Celosvětově snímek však neutrží více než 10 milionů.

Za týden do severoamerických kin vtrhne (ještě nedávno) jeden z nejočekávanějších snímků roku, vetřelčí sci-fi od samotnéhoRidleyho ScottaPrometheus. Do boje o čelo proti němu však nastoupí silný rodinný kalibr jménemMadagascar 3.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 01.06.2012

  1. Sněhurka a lovec 56,3 mil. (novinka)
  2. Muži v černém 3 29,3 mil.
  3. Avengers 20,3 mil.
  4. Bitevní loď 4,8 mil.
  5. Diktátor 4,7 mil.
  6. Báječný hotel Marigold 4,6 mil.
  7. Jak porodit a nezbláznit se 4,4 mil.
  8. Temné stíny 3,9 mil.
  9. Černobylské deníky 3,1 mil.
  10. For Greater Glory 1,8 mil. (novinka)
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY