Festivalové ozvěny: 21. týden

Vydáno: 22.05.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Letní filmová škola

Abbas Kiarostami osobně zavítá na Letní filmovou školu. Slovenský Cinematik připomene dílo Franouze Léose Caraxe, který aktuálně soutěží v Cannes. V neděli bude zahájen 52. ročník zlínského filmového festivalu pro děti a mládež.
ZLÍN FILM FESTIVAL
Již tuto neděli bude ve Zlíně odstartován 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Návštěvníci budou moci vybírat z projekcí 341 snímků ze 49 zemí světa, z nichž 86 bude bojovat o hlavní ceny v tradičních čtyřech mezinárodních soutěžích.
Soutěž celovečerních hraných debutů uvede desítku snímků evropských debutantů, mezi nimi i českou Vendetu Miroslava Ondruše či na loňském Febiofestu uvedený Úkryt bulharského režiséra Dragomira Šoleva.
Mezi osmi filmy z Mezinárodní soutěže hraných filmů pro mládež bude o prvenství usilovat například íránský snímek Filmový sen režisérské dvojice Hamid Shah Hatami - Ali Shah Hatami, drama Giganti belgického tvůrce Bouli Lannerse či druhé pokračování dánské rodinné komedie v režii Lotte Svendsen Max trapný.
Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti představí další íránský snímek Moje mluvící noha, kubánský snímek Habanastation, polskou dobrodružnou komedii Felix, Net a Nika a teoreticky možná katastrofa nebo českého Modrého tygra v režii Petra Oukropce.
Vedle již dříve anoncovaných "Dnů íránské kinematografie" festival uvede osm novinek české filmové a televizní tvorby a další desítku filmů ze světové dokumentární tvorby, v níž bude Česko reprezentovat Linda Jablonská půlhodinovým snímkem Ústav, jež zachycuje jeden den života čtyř dívek ve výchovném ústavu v Počátkách.
"Noční horizonty" například uvedou debut americké režisérky íránského původu Maryam Keshavarz o lesbické lásce dvou íránských dívek s názvem Okolnosti, novinku irské režisérky, scenáristky a herečky Kirsten Sheridan Dům pro panenky či nový snímek Američana Tonyho Kaye Detachment s Adrienem Brodym jako učitelem na škole s problémovými žáky.
Více informací o programu a uváděných filmech najdete na stránkách festivalu.
LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA
Slavný íránský režisér Abbas Kiarostami zavítá na Letní filmovou školu, která se letos v červenci již po 38. uskuteční v Uherském Hradišti. Legenda íránské kinematografie tak bude společně s maďarskými režiséry Benedekem Fliegaufem a Marcellem Jankovicsem a kanadskou herečkou a filmovou historičkou Suzanne Lloyd hlavním hostem jedno z největších českých filmových festivalů.
Při příležitosti Kiarostamiho návštěvy Letní filmová škola uvede výběrovou retrospektivu deseti režisérových klíčových titulů, jako např. Pod olivovníky, Vítr nás odvane, Zlatou palmou v Cannes oceněné drama Chuť třešní nebo jeho zatím předposlední, evropský koprodukční snímek Věrná kopie s Juliette Binoche a Williamem Shimellem v hlavních rolích. Diváci se s režisérem budou moci potkat i během jedné z již tradičních festivalových masterclass.
Abbas Kiarostami nebude v Česku poprvé. Letní filmovou školu jako vážený host navštívil již v roce 1997, tehdy se ovšem z důvodů povodní konala v Jihlavě. Více informací o chystaném programu a hostech najdete na stránkách festivalu.
CINEMATIK
Slovenský filmový festival Cinematik, který se jako každý rok i letos v Pieštanech uskuteční v první polovině září, připomene dílo francouzského filmaře Léose Caraxe, který se po dlouhých třinácti letech vrátil k režii celovečerních filmů a natočil drama Holy Motors, jenž aktuálně soutěží o Zlatou palmu na festivalu v Cannes.
Léos Carax (vlastním jménem Alexandre Oscar Dupont), od konce sedmdesátých let pravidelný přispěvatel Cahiers du cinéma, debutoval v roce 1984 celovečerním snímkem Když chlapec potká dívku, za nějž v Cannes získal tzv. Award of the Youth a v němž na sebe výrazně upozornil herec Denis Lavant v roli režisérova alter-ega Alexe.
Carax s Lavantem spolupracoval i na dalších dvou dílech trilogie o Alexovi - Zlé krvi a Milencích z Pont-Neuf, které jsou dnes vedle raných snímků Luca Bessona a Jeana-Jacquese Beineixe považovány za klíčová díla francouzského neo-baroka, pro něž bylo typické míšení vysokého a nízkého umění, originální práce se žánrovými schématy, důraz na velkolepou vizuální stránku a postavy vyděděnců.
Snímky Léose Caraxe Cinematik uvede v sekci "Respekt", jejímž cílem je představovat díla výjimečných evropských tvůrců. Loni byl Respekt zasvěcen tvorbě Caraxova kolegy, Francouze Jacquese Audiarda. V minulosti rovněž reflektoval osobnosti Nicolase Windinga Refna a Françoise Ozona
Více informací najdete na stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY