Festivalové ozvěny: 20. týden

Vydáno: 15.05.2012 18:00 - Jana Bébarová | foto: Olive Films

Začínají filmové festivaly v Cannes a Seattlu. Festival v Benátkách cenou za celoživotní dílo poctí italského režisérského veterána Francesca Rosiho. Ve Vsetíně chystají maraton současných srbských filmů.
MFF SEATTLE
Souběžně s festivalem v Cannes bude probíhat největší filmový festival v Americe. Pětadvacetidennní (!) Mezinárodní filmový festival v Seattlu bude ve čtvrtek 17. května oficiálně zahájen projekcí komediálního dramatu Your Sister's Sister režisérky Lynn Shelton. Letošní, již 38. ročník uvede 273 celovečerních a 187 krátkých filmů ze 75 zemí, které dramaturgové vybírali z téměř šesti tisícovek přihlášených.
Kromě soutěžních sekcí (debutových nebo druhých filmů začínajících režisérů, dokumentů, krátkých snímků a nového amerického filmu) festival v Seattlu například svým návštěvníkům nabídne pocty herečce Sissy Spacek a režisérovi Williamu Friedkinovi. Sissy Spacek, držitelka Oscara za roli country zpěvačky Loretty Lynn v životopisném snímku Havířova dcera, v Seattlu převezme Cenu za mimořádný úspěch v herectví.
V rámci její retrospektivy pak festival kromě jejího oscarového výkonu ve filmu Michaela Apteda připomene Zapadákov v režii Terrence Malicka a De Palmovu adaptaci románu Stephena Kinga Carrie.
William Friedkin si cenu za přínos převezme při příležitosti uvedení jeho novinky, thrilleru Killer Joe s Emilem Hirschem v roli zadluženého mladíka, který si najme vraha (Matthew McConaughey), aby kvůli pojistce zabil jeho matku. Festival taktéž připomene Friedkinovy klasiky Vymítač ďábla a Francouzská spojka.
V neděli 10. června festival slavnostně ukončí světová premiéra snímku režiséra Stephena Gyllenhaala, otce slavné sourozenecké herecké dvojice Jakea Gyllenhaala a Maggie Gyllenhaal, v Seattlu situované komedie Grassroots.
Více informací o festivalu najdete na jeho oficiálních stránkách.

MFF BENÁTKY
Italský režisérský veterán Francesco Rosi obdrží cenu za celoživotní přínos na 69. ročníku benátského festivalu, který je letos plánován na období 29. srpna až 9. září. Rosi, který v listopadu tohoto roku oslaví devadesáté narozeniny, byl klíčovou osobností italské kinematografie. Právě v Benátkách získal jeden z jeho prvních filmů La sfida Zvláštní cenu poroty.
Za drama o korupci v poválečné Itálii Ruce nad městem zde v roce 1964 dokonce získal Zlatého medvěda. Za politické drama Salvatore Giuliano mu byl v roce 1961 udělen Stříbrný medvěd za režii na Berlinale, kde před čtyřmi lety převzal čestného Zlatého medvěda za přínos kinematografii. Kriminální drama Případ Mattei mu pro změnu v roce 1972 vyneslo Zlatou palmu v Cannes, o níž během své čtyřicetileté kariéry u filmu usiloval ještě třikrát.
Cenu za přínos si Francesco Rosi v Benátkách převezme 31. srpna při speciální projekci zmiňovaného filmu Případ Mattei, jehož restaurování bylo provedeno Scorseseho The Film Foundation.

LETNÍ FILMOVÝ MARATON
Srbská kinematografie posledních dvou dekád bude tématem letošního Letního filmového maratonu ve Vsetíně, který se vsetínském kině Vatra uskuteční během druhého červnového víkendu (8. - 10. 6.). Během tří dnů bude promítnuto devatenáct srbských celovečerních filmů natočených v rozmezí let 1991 − 2011, z nichž polovina u nás dosud nebyla uvedena.
V žánrově pestrém programu jsou zařazeny filmy třinácti režisérů, například třídílná historická sága Vůně deště na Balkáně (2011), válečná roadmovie Turné (2009), thriller Who the fuck is Miloš Brankovič (2008), snímek o sportovci závislém na drogách Absolutních 100 (2001), bláznivá komedie Až vyrostu, budu klokan (2004), psychologické drama Hadersfild (2007) či civilní válečné drama Nebeský koš (2000).
Jako hlavní host měl na vsetínský Letní filmový maraton zavítat Ljubiša Samardžič, jeden z nejobsazovanějších jugoslávských herců, který se od roku 2000 rovněž věnuje režii (přehlídka uvede pět jeho filmů). Kvůli pracovní vytíženosti však svou účast nakonec odvolal.
Kompletní program Letního filmového maratonu a podrobné informace o promítaných filmech najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY