Téma: Kdo je kdo v Avengers

Vydáno: 29.04.2012 10:00 - Martin Bubrín | foto: Marvel LLC.

Premiéra komiksového crossoveru je doslova za rohem, a pokud byste náhodou nevěděli, kdo na vás bude v kině čekat (a my víme, že to víte), přinášíme vám stručné shrnutí hlavních postav.
Kdo neviděl jejich předchozí filmy, nejspíše si raději místo blížící se premiéry (3. května!) vyjede na kolo nebo se bude věnovat nějakým jiným "hezkým" aktivitám. Ale doporučujeme alespoň přečíst alespoň naší recenzi, třeba plány přehodnotíte. Ostatní ale na opalování rezignují a místo toho budou v potemnělém kinosále sledovat komiksovou obdobu Expendables, v níž se proti společnému nepříteli z vesmíru postaví tým dobře známých superhrdinů. Víme, že vám tímto článkem nejspíše neřekneme nic nového pod sluncem, ale i tak berte tuto "nutnou" rekapitulaci postav z Avengers za ukrácení čekání na premiéru.
Plakát filmu Avengers Jméno: Tony Stark
Druhá identita: Iron Man
V přestrojení: Robert Downey Jr.
Charakteristika: Excentrický miliardář a playboy, který rád bývá středem společnosti, neskrývá svou slabost pro ženy, hazardní hry, alkohol, je také geniální vynálezce a inženýr, jenž si vlastnoručně ve své (nadstandardně vybavené) garáži vyrábí vše od robotických obleků po obloukové reaktory. Ten nejdůležitější si vyrobil po nehodě v Afghánistánu, kdy byl zajat tamní teroristickou skupinou, který měl za úkol oddělovat střepy výbušniny od jeho srdce. Jeho tajnou zbraní je cynismus, nadhled a, jak všichni ze dvou předchozích filmů víme, také enormní přísun hlášek. Právě díky hereckému projevu Roberta Downeyho Jr. nebyla z obou Iron Manů nuda, ale vydatná konverzačka, v níž figurovalo naduté ego Tonyho Starka.
Bojové schopnosti: Nadužitečně vybavený robotický oblek Iron Mana prošel již od prvního dílu několika změnami. První pancéřovaný oblek spíše připomínal zchátralou pre-verzi Transformerů, která dokázala zdatně odrážet kulky a kosit nepřítele plamenometem s enormním rozsahem. Stříbrný Mark II podle všeho uměl jen létat, po ukradení poručíkem Rhodesem byl vybaven armádní technikou a rázem se z něj stal tzv. War Machine. Mark III je už verze, kterou dobře známe. V pokračování dokonce Tony Stark vynalezne Mark IV, což je cestovní verze v kufříku. Iron Man se většinou snaží své soupeře vyčerpat a potom jim udeřit tvrdou ránu (viz souboj s Obadiahem Stonem). Je to vlastně taková komiksová obdoba Rockyho.
Místo výskytu: Iron Man, Neuvěřitelný Hulk (potitulková scéna), Iron Man 2, Iron Man 3 (2013)

Plakát filmu Avengers Jméno: Steve Rogers
Druhá identita: Captain America
V přestrojení: Chris Evans
Charakteristika: Slabé tělo, silné vlastenecké cítění. Když slaboch Steve Rogers s propadlým hrudníkem vstoupil do tajného vědeckého programu, ještě netušil, že mu narostou bicepsy jako po dvouletém pobytu v posilovně, bude běhat rychle jako průměrně rychlé auto a házet štítem, který se mu po odrazení ze všemožných úhlů vrátí opět do ruky. Captain America, jak ho začnou lidé nazývat, je ztělesnění amerických ideálů a největší světová velmoc může být sakra ráda, že podobné tajné sérum nevynalezli i v Rusku. V nitru jde o naivního hocha, jehož jediné poslání je spravedlnost, ale na povrchu jeho muskulatura nenechá své nepřátele hanit vlající červenomodrou vlajku.
Bojové schopnosti: Brilantní taktické dovednosti, smysl pro férovou hru a nadměrně vyvinuté smysly i fyzické proporce dovolují Captainu Americovi zesměšnit nepřítele ještě dříve, než na něj vystřelí. I když po jeho kulkách z pistole neteče krev, jeho rány určitě zatraceně bolí. Druhá světová válka z tohoto supervojáka učinila legendu, uvidíme, jak se se svou identitou vypořádá po rozmrazení z padesátiletého spánku. A bude na něj jeho milá stále čekat?
Místo výskytu: Captain America: První Avenger, určitě se s ním nemineme ani v pokračování.

Plakát filmu Avengers Jméno: Thor
V přestrojení: Chris Hemsworth
Charakteristika: Severský bůh hromu má všechno, co asgardská žena potřebuje ke svému štěstí – velkou sílu, vypracované tělo, blonďatou trvalku a mocné kladivo. To, že je trochu arogantní, nevychovaný, panovačný a narcistní, je až na druhém místě za jeho dokonalým vzezřením. Ze svých chyb se ale už poučil, co ho mocný všeotec vykázal ze svého světa do periferního maloměsta na zaostalé Zemi. Zde se Thor naučil pokory a našel si svou lásku Jane Fosterovou, kterou ještě před příslibem všeobecných radovánek opustil. Doma zachránil Asgard, porazil svého lstivého bratra Lokiho a nadále zůstal princem. Až povolání Nicka Furyho do akce uvede kladivo Mjolnir opět do pohybu.
Bojové schopnosti: Kdo dnes neumí létat? Dobře, vlastně Captain America... Jelikož je syn Ódinův (něco jako) bůh, jeho dovednosti mu dovolují vše, co obyčejný člověk na Zemi dřepící u počítače nedokáže. Jediným máchnutím božského kladiva dokáže rozpoutat bouři, stejně jako vpůli rozseknout vesmírné lodě. Pokud se mu nechce zrovna vznášet nad zemí nebo cestovat mezi dimenzemi, rád jezdí na koni.
Místo výskytu: Thor, Thor 2 (2014)

Plakát filmu Avengers Jméno: Bruce Banner
Druhá identita: Hulk
V přestrojení: Mark Ruffalo (předtím Edward Norton a Eric Bana)
Charakteristika: Inteligentní, ale také velmi tichý a mírumilovný vědec Bruce Banner má občasné problémy se sebeovládáním. Když podstoupí nebezpečný experiment s gama zářením, ve slabších chvilkách se tato hromádka neštěstí promění v obřího zeleného hromotluka s typickými modrými šortkami (neptejte se nás, proč jsou tak spolehlivě elastické), jehož největší oblibou je mlácení a rozbíjení věcí okolo. Jelikož se Banner obává, že by svými schopnostmi mohl ublížit lidem, žije v odlehlých částech světa, kde se skrývá před svou milou Betty Ross, ale i před těmi, kteří by jeho typické "HULK SMASH!" chtěli využít ve svůj prospěch.
Bojové schopnosti: Jak už bylo řečeno, Hulk rád ničí vše, co mu přijde pod ruku. Soudě dle traileru dokáže také pěkně vysoko skákat a zachraňovat kamarády v nesnázích, což bude jistě užitečné v boji proti mimozemským parazitům. V komiksech se ale někdy vymkne kontrole úplně, takže se ústřední misí Avengers stává tohoto nenasytného obra zkrotit dřív, než svou nevysvětlitelnou zlostí zlikviduje půlku města a nesežere (!) půlku obyvatel.
Místo výskytu: Hulk, Neuvěřitelný Hulk, připravovaný seriál z produkce Guillerma del Tora (neznámo kdy)

Plakát filmu Avengers Jméno: Natasha Romanoff
Druhá identita: Black Widow
V přestrojení: Scarlett Johansson
Charakteristika: Přezdívku Černá vdova nezískala tím, že vždy zabila svého předchozího manžela. Ruska Natasha Romanoff je zřejmě jedna z nejlepších špionek a nájemných vrahů na zemi. V civilu působí jako zručná sekretářka, jejíž největší zbraní je neobvyklá inteligence a vysoký sex-appeal, se kterým dokáže zamotat hlavu i Tony Starkovi. Pokud si však na sebe vezme upnutý latexový obleček s velkým výstřihem, stává se z ní chladnokrevný zabiják, který naplno využívá své taktické a bojové schopnosti. O čemž svědčí i mnohá vyznamenání, jež sklidila jako jeden z nejlepších sovětských agentů. Škoda, že nebyla narozena stejně jako Captain America – to by vydalo na dobrý crossover.
Bojové schopnosti: Black Widow je specialistka na zbraně všeho druhu (především pak jedovaté šipky nebo kazetové bomby) a ovládá také veškeré druhy bojového umění od aikida po kick-box. Její tělo je vysoce odolné vůči bolesti, tak je těžké ji zlomit a vypáčit z ní cenné informace, což nejde do hlavy hlavně mužům, kteří ji považují za křehkou balerínu. Zaráží však fakt, že tato velmi zdatně stavěná agentka si ještě nenašla, navzdory svým "tajným" zbraním, svou mužskou protiváhu. Že by se tato bariéra prolomila spolu s Avengers?
Místo výskytu: Iron Man 2, spekuluje se také o účasti v Iron Man 3

Plakát filmu Avengers Jméno: Clint Barton
Druhá identita: Hawkeye
V přestrojení: Jeremy Renner
Charakteristika: Tohoto lukostřelce nepředčí ani Legolas. Clinta Bartona jsme ještě neměli možnost poznat ve vlastním filmu, tak vám o něm nebudeme prozrazovat příliš informací, abychom vás neochudili o zážitek v kině, kde má prý velmi dobrou expozici. Vedle Black Widow jde o velmi zručného taktika a špiona, který neřeší své problémy jen pistolemi, ale svým vlastnoručně vyrobeným lukem. Buďme jenom rádi, že zjev Jeremyho Rennera je inspirován komiksovou sérií Ultimates, a ne originálním komiksem, kde nosí fialovou masku na hlavě.
Bojové schopnosti: I když nemá Hawkeye žádné nadpřirozené schopnosti, určitě je v mnohem lepší kondici než přirozený člověk. Vyniká hlavně v kontaktních soubojích zblízka, kde využívá své dovednosti ze šermu, akrobacie a střelby (taky aby ne, když trénoval u cirkusu). Jak už bylo řečeno, mimo bojová umění a brilantní taktizování při misích, mistrně ovládá hlavně luk a šípy, kterými se dokáže trefit i na hodně velkou vzdálenost. Fráze "Legolasi, co vidí tvé orlí oči?" bude tak s Hawkeyem trochu ztrácet na významu.
Místo výskytu: Jako v případě jakéhokoliv filmu se spekuluje, že by tento brilantní lukostřelec mohl dostat vlastní spin-off.

Plakát filmu Avengers Jméno: Nick Fury
V přestrojení: Samuel L. Jackson
Charakteristika: Ředitel mírové organizace S.H.I.E.L.D. Nick Fury chrání naši Zemi v první obranné linii před největšími světovými hrozbami a ani o tom nevíme. Jeho létající základna Hellicarrier se totiž nachází vysoko v oblacích a běžný obyvatel nemá o její existenci sebemenší tušení (přinejmenším si myslí, že její akce má na starost OSN). Fury je oficiální veterán tří válek (druhá světová válka, korejská válka a válka ve Vietnamu), kde nabral dostatek životních zkušeností, aby dal dohromady organizaci, která oficiálně pod svá křídla sdružuje superhrdiny. Ehm. Za své aktuální vzezření vděčí filmu Drsnej Shaft, jímž je jeho současný kostým skládající se z černého dlouhého pláště inspirován. Páska přes oko je jen taková malá kosmetická změna. Abyste viděli rozdíl, v originálních komiksech byl drsný generál Nick Fury běloch (v jednom televizním filmu ho dokonce hrál David Hasselhoff!).
Bojové schopnosti: Jelikož si prošel mnoha válkami, nedělá Nicku Furymu problém prostorová orientace pomocí jednoho oka – i tak dokáže vzít bazuku a zpozdit odlet vašeho letadla. Je specialista na ruční, poloautomatické a automatické zbraně, ovládá bojová umění, umí řídit veškerou těžkotonážní bojovou techniku pohybující se na zemi, ve vzduchu i na vodě, je také odborník přes výbušniny a trénovaný mezi rangery nebo zelenými barety. Jak to, že prožil všechny válečné konflikty a pořád vypadá stejně? Má totiž schopnost nestárnout, jelikož si během druhé světové války vzal tajné sérum, které mu zajistilo věčně mladou pleť. Uvidíme, zda se v Avengers ke své tajné schopnosti přizná.
Místo výskytu: Nejznámější potitulková postava v dějinách kinematografie se představila ve snímcích Iron Man, Iron Man 2, Thor (potitulková scéna), Captain America: První Avenger (potitulková scéna). Šušká se také o tom, že by mohl dostat vlastní celovečerák ve stylu válečného filmu.

Plakát filmu Avengers - Loki Jméno: Loki
V přestrojení: Tom Hiddleston
Charakteristika: Lstivý bůh Loki bude oficiálně zatápět avengerům na jejich první společné misi. Proč? Jelikož ho Thor po sérii intrik vyhostil z asgardské říše (no víte přece, jak na konci filmu "odplul" do jiné galaxie...), tak se rozhodne zatopit tomu jedinému, na čem jeho bratrovi ještě záleží. Na Zemi tedy zaútočí se svou mimozemskou armádou, které se doposud nepodařilo odhalit kořeny (počkejte si do kina). Hnán bratrskou nenávistí a otcovským zavržením může být Loki mnohem nebezpečnější protivník, než by celý tým očekával. Na povrch vypadá klidně, ale když se chopí slova (nebo magické hole), dokáže před ním pokleknout celé lidstvo. Tedy kromě Tonyho Starka, který dokáže vtipně hláškovat na jeho účet.
Bojové schopnosti: Jelikož je, stejně jako Thor, bůh, může si vlastně dělat, cokoliv se mu zamane. Je ale znám jako mistr manipulace, převracení realit a popřípadě otevírání bran do jiných časoprostorových dimenzí. Když například v komiksu Ultimates otevře jednu z bran, vřítí se do našeho světa minotauři, kyklopové, zlobři a všelijaká fantazijní havěť. Otázkou ale je, zda to celé je halucinace, nebo se to opravdu děje. Za největší úspěch jeho kariéry je považován útěk z místnosti bez dveří. Jak to jen dělá?
Místo výskytu: Thor

Plakát filmu Avengers Jméno: Agent Phil Coulson
V přestrojení: Clark Gregg
Charakteristika: I když Phil Coulson navenek vypadá jako starostlivý tatík, co má na krku tři děti, pod jeho černým oblekem najdete jednoho z hlavních agentů organizace S.H.I.E.L.D. Už v Iron Manovi neodbytně chodil za Tonym Starkem a snažil se mu vnutit Furyho slova o nějakém společenství superhrdinů. Ve dvojce už byl víceméně takový poskok, který vyřizoval telefonáty a zahlazoval stopy, trošku zásadnější roli hrál až v Thorovi. Tam už s armádou černě oděných agentů s černými brýlemi zkonfiskoval veškeré vědecké vybavení Jane Fosterové a jejího týmu, na vlastní kůži pocítil hněv kosmického Ničitele a pokecal s bohem hromu. Není zlý, ale nekompromisně si bere to, co potřebuje.
Bojové schopnosti: Pokud jste zaregistrovali, tak má agent Coulson vlastní minisérii dvou krátkých filmečků (tzv. Marvel One-Shot), kde naplno ukazuje, že nestojí jen ve stínu superhrdinů. V The Consultant se ukazuje jako brilantní manipulátor a taktik, své bojové schopnosti naplno předvede až ve svém druhém zářezu A Funny Thing Happened On The Way To Thor´s Hammer, kde vlastnoručně vyřídí dva týpky s brokovnicemi, kteří přepadnou benzinovou pumpu. A pak že zpomalovačky jsou cool jen u Thora nebo Iron Mana.
Místo výskytu: Iron Man, Iron Man 2, Thor

Plakát filmu Avengers - Maria Hill Jméno: Agentka Maria Hill
V přestrojení: Cobie Smulders
Charakteristika: Bývalá ředitelka S.H.I.E.L.D.u Maria Hill je nyní "pravou" rukou Nicka Furyho. Je vlastně něco jako jeho asistentka. V organizaci má velký respekt, možná také proto, že dokáže být mnohdy tvrdší a drsnější než samotný Fury. Mnoho lidí ji sice vnímá jako outsidera, ale její silná osobnost a brilantní organizační dovednosti určitě Avengers nejednou pomohou ke zdatnému splnění mise.
Bojové schopnosti: Kromě toho, že absolvovala standardní trénink na agentku S.H.I.E.L.D.u (tedy nejlepší na světě), je školená také ve špionáži, dobrá v kontaktních soubojích a vyzná se v používání ručních zbraní. Neoplývá sice žádnými superschopnostmi, ale určitě dělá více sklapovaček denně než průměrná žena jejího věku.
Místo výskytu: Na spin-off to s ní sice moc nevypadá, ale i tak bychom ji mohli hodně rychle potkat v sequelu Avengers, stejně jako všechny zmíněné členy.

Jestli Avengers v kinech uspějí, to už je víceméně rozhodnuto, podnětnější by teď spíše bylo se dohadovat, kteří další superhrdinové by se mohli objevit v pokračování. Navrátí se snad War Machine? Přibude k týmu Wasp a Giant Man? Jak dlouho zůstane před S.H.I.E.L.D.em schovaný Spider-Man, Wolverine nebo Fantastická čtyřka? Přidá se ke "mstitelům" třeba i Black Panther z Afriky? Na tyto otázky ještě dlouho nebudeme znát odpověď, ale alespoň do prvních oficiálních informací můžeme zuřivě tipovat. Koho byste v týmu chtěli vy?


Český trailer filmu Avengers


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Clint Barton sa ukazal vo filme Thor ako straz ked... (Anonym, 26.03.2016 02:42) Reagovat

    Clint Barton sa ukazal vo filme Thor ako straz ked sa Thor snazil dostat ku kladivu

  • Mužská protiváha Black Widow (Burgermiky, 15.07.2018 11:51) Reagovat

    Black Widow ale má mužskou protiváhu :) Je to její učitel Winter Soldier alias Bucky Barnes. MCU ale z nějakého důvodu zatím nepospíchají a nechtějí tuto dvojku moc dávat dohromady. Rozhodně mají společnou minulost z konce 60.let (BW taky stárne pomalu), kdy se poznali a její tajnou romanci nemilosrdně utnuli jejich manipulátoři. V komiksech obnovili svůj vztah, co se Bucky stal kapitánem Amerikou. Doufám, že jejich "chemie" v komiksech bude přenesena i na plátno. Scarlett a Sebastian by tvořili moc pohlednou dvojici.

  • Budou další avengeři ? (Michal Kožák, 28.09.2018 21:45) Reagovat

    Zdravím já bych chtěl aby v další filmu byl thanos, Wolverine, spider man, no chtěl bych aby bolo pokračování filmu Avengers: Infinity war. akorát s tím že tam bude thanos jako na fotce!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY