Festivalové ozvěny: 15. týden

Vydáno: 10.04.2012 07:23 - Redakce | foto: Dny evropského filmu

Devatenácté Dny Evropského filmu budou tento čtvrtek zahájeny na Berlinale oceněným dánsko-českým historickým snímkem Královská aféra. Přehlídka během čtrnácti dnů představí čtyři desítky snímků. Festival tibetských filmů a filmů o Tibetu se pak v Praze chystá na příští týden.
<#obrazky "20413,16364,13697,13341">
DNY EVROPSKÉHO FILMU

Již tento čtvrtek 12. dubna v Praze začnou 19. Dny evropského filmu. V kině Světozor budou oficiálně zahájeny dánsko-českým historickým snímkemKrálovská aféra režiséraNikolaje Arcela, který byl za scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli oceněn dvěma Stříbrnými medvědy na únorovém Berlinale. Právě jeden z držitelů Stříbrného medvěda,Mikkel Boe Følsgaard, a producentPeter Aalbæk Jensen film na slavnostním zahájení osobně uvedou.

Pražská část Dnů evropského filmu potrvá až do následujícího čtvrtka 19. dubna, kdy se festival na další týden přesune do brněnského kina Art. V Praze bude slavnostně zakončen moderní adaptací jedné ze Shakespearových her, filmemCoriolanus, kterým režijně debutoval britský herecRalph Fiennes.

Do snímku, na kterémFiennes spolupracoval se scenáristouJohnem Loganem (Gladiátor,Letec), obsadil vedleGerarda Butlera klasické shakespearovské herce, jako jsouVanessa Redgrave neboBrian Cox.

V tradiční sekci "Národní liga" Dny evropského filmu opět představí aktuální nebo loňské favority jednotlivých zemí ucházející se o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Letos se bude jednat o režijní debut známého rakouského herceKarla MarkovicseDýchat, švédské komediální dramaSimonův vesmír, magicko-realistický snímek z období války slovinského režiséraJaneze Burgera s názvemCircus Fantasticus či estonské drama o vojákovi, co se po letech vrací z Afghánistánu,Dopisy Anděle.

Stereotypy v zobrazování stáří ve filmu budou narušovat snímky z tematické sekce "K věci", která je letos věnována Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Sekci v pondělí 16. dubna v kině Lucerna otevře divácky úspěšný turecký filmItalsky snadno a rychle se siňorou Enricou, jenž balancuje na hranici dramatu a komedie a který v hlavní roli přestavuje legendu italského filmuClaudii Cardinale.

Portugalský dokumentJosé a Pilar pro změnu zachycuje poslední roky portugalského nositele Nobelovy ceny za literaturu José de Sousa Saramagy a jeho svérázný pohled na svět a vztah k dlouholeté družce Pilar del Río. Čtveřici uváděných filmů doplní italská komedieSůl života a hořko-sladký dokument o stárnoucím páru z malé rumunské vesničkyKonstantin a Elena.

Česko-jihoafrický dokument Punk in Africa, mapujícího vznik a vývoj punkového hnutí na jihu Afriky, slovenský dokument Cigarety a písničky, hraný snímekOff Beat zachycující švýcarskou hip-hopovou scénu nebo portrét kontroverzního rakouského rappera Nazara nazvanýSchwarzkopf budou k vidění v rámci sekce "Film & Music".

Další čtveřici filmů nabídne sekce "Lux Prize", v níž bude o filmovou cenu Evropského parlamentu soutěžit rumunské dramaMorgen, francouzský snímekSněhy Kilimandžára, norská road movieNorth aTarrůvTurínský kůň.

Více informací o Dnech evropského filmu najdete na oficiálních stránkách akce.

FLIM – Festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

Šestý ročník pražského Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu se chystá na příští týden. Festival se v kinech Aero a Světozor uskuteční ve dnech 18. - 20. dubna a oproti předchozím ročníků letos nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně tvůrci, kteří v Tibetu, respektive na území Číny, žijí.

Festival představí hned tři hrané filmy tibetského režiséra Pema Tseden proslulého minimalistickým filmovým jazykem, a to jeho režijní debutTiché svaté kameny, v němž ve své rodné vsi dokumentuje život zemědělské komunity, a dáleHledání, které je označováno za nejlepší tibetskou road movie všech dob a jež je prvním filmem natočeným výhradně v Tibetu, v tibetštině a s tibetským štábem. PoslednímTsedenovým snímkem promítaným na letošním festivalu budeStarý pes.

Kromě jiného festival například uvede dokument Kökenúr o dopadu turismu na malou tibetskou komunitu obývající břehy jezera Kökenúr v provincii Čching-chaj a komickou dokumentární road movie Tantrický jogín, obě v režii básníka a spisovatele Čenagcchanga Dordže Ccheringa alias Džangbua. Čínský pohled na Tibet bude zastoupen dokumentem Zrcadlo prázdnoty režisérky Ma Li, jenž vznikal během jednoho roku za zdmi tibetského kláštera Seršul ve výšce 4 500 metrů nad mořem.

Další informace o festivalu najdete zde.

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY