Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Víla

Recenze: Víla

Vydáno: 10.04.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Leoš Medřický | foto: Film Europe

Obyvatelé Le Havru mají důvod k dvojnásobné pýše. Krátce po Kaurismäkiho stejnojmenném filmu dělá jejich přístavnímu městu reklamu i rozkošná belgicko-francouzská crazy komedie Víla.

VílaRecenzoval/a Leoš Medřický dne 10.04.2012 13:00. Obyvatelé Le Havru mají důvod k dvojnásobné pýše. Krátce po Kaurismäkiho stejnojmenném filmu dělá jejich přístavnímu městu reklamu i rozkošná belgicko-francouzská crazy komedie Víla. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dominique Abel, Fiona Gordon a Bruno Romy, trojice herců, scenáristů a režisérů, zodpovědná za Vílu a dva straší filmy stejného ražení (Ledovec a Rumba), v doprovodných rozhovorech skloňuje ve všech pádech slovo klaunství a rozhodně nemluví do větru. Bezděky naplňujíce slova Miroslava Horníčka, který při jedné příležitosti definoval klauna jako komika schopného jednat v každé situaci, jako by ji zažíval poprvé, postavy Víly jednají a přemýšlejí jako desetileté děti. Bezelstně, nezáludně, navenek legračně a přitom velice vážně. Věřte, že sledovat jejich mlčenlivou klauniádu bez grimas je požitek.
Dom (Abel) je noční recepční zanedbaného hotelu a Fiona (Gordon) je víla. Alespoň to o sobě prohlásí, když se objeví rozcuchaná a špinavá v recepci a nabídne Domovi splnění tří přání. Záhy se ukáže, že takřečená "víla" utekla z osmnáctipatrového blázince, který se nad Le Havrem tyčí jako maják (v reálném světě je tato falická budova sídlem místního magistrátu). Než je polapena a znovu hospitalizována, stačí Fiona splnit Domovi dvě přání (opatří mu skútr a příslib doživotní zásoby benzínu), zamilovat se do něj a dokonce s ním otěhotnět. Dom chce svou osudovou lásku za každou cenu vypátrat a dostat na svobodu.
Je Fiona skutečná víla, nebo je jen pomatená? Těžko říct. Film se odehrává ve stylizovaném fikčním světě, o kterém nelze s jistotou říct ani to, zda je současný, natož z jeho vnitřních pravidel kategoricky vylučovat možnost fantaskních událostí. Je to svět, v němž je devět měsíců Fionina těhotenství zredukováno na několik vteřin (jednoduše se jí nafoukne břicho stejným způsobem jako se cimrmanovské princezně Zlatovlásce navrátí "ňadra dmoucí" - a dokonce se stejným zvukovým efektem). Svět, v němž vede hospodu prakticky slepý výčepní a korpulentní kapitánka ženského ragbyového týmu v ní zpívá v zabláceném dresu něžný šanson, se věru nedá jen tak spoutat přízemními otěžemi pravděpodobnosti.
Autoři mluví o svém filmu jako o burlesce, recenzenti preferují slovo groteska, ale myslím, že oba termíny (i mnou použitá crazy komedie) jsou možná zavádějící. Všechny tyto komediální subžánry totiž evokují staccatově zběsilé tempo a právě v tom se od nich Víla liší. Vršení gagů připomíná pomalé navlékání korálků na nit a kamera si od většiny scén udržuje jakoby nezúčastněný odstup, jaký vídáme třeba u Akiho Kaurismäkiho. V pravém úhlu k pozadí děje (ať už je jím stěna místnosti nebo volný horizont) snímá v celcích a polocelcích převážně fyzické jednání málomluvných postav a trpělivě čeká, co se mezi nimi stane. Nejde o tvůrčí bezradnost, ale vědomé rozhodnutí pracovat s obligátními gagy kolem záměn, honiček a převleků netradičně a nově.
Neuspěchané tempo je mnohokrát využito k dnes už vzácnému umění pracovat s running gagy nebo gagy s oddálenou pointou. Jeden příklad za všechny. Na začátku filmu se do Domova hotelu přichází ubytovat Angličan se psem a červenou taškou. Když po několikerém neporozumění konečně pochopí, že psi do hotelu nesmějí, s omluvným pokrčením ramen odejde a vzápětí se vrátí bez psa. Zatímco se zapisuje do knihy hostů, jeho červená taška se začne samovolně pohybovat a čenichat po místnosti. Většině komedií by tento gag stačil, ale ve Víle se zdánlivě epizodní postava Angličana ještě několikrát vrátí, jeho utajovaný pes zažije nejedno další příkoří a na první pohled příliš dlouhá úvodní situace se ještě několikrát vydatně zúročí.
Lyrický styl Víly mi silně připomíná filmy dvou u nás málo známých klasiků francouzské komedie - duchovního otce a představitele postavy pana Hulota Jacquesa Tatiho a dodnes aktivního veterána Pierra Étaixe. Narozdíl od Tatiho belgický tým neakcentuje střet lidské přirozenosti s odosobněnou civilizací (zdejší alternativní Le Havre naopak působí jako mimořádně útulné místo k životu a postavy se v něm pohybují jako v dobře vyšlapaných botách) a nedělí postavy na kladné a záporné na základě toho, zda se přizpůsobují jejímu mechanizovanému řádu.
Od Étaixe, který satirizoval životní styl středních vrstev, zase Belgičany vzdaluje jejich očividná sympatie k lidem z okraje společnosti. S oběma legendami ale mají tvůrci Víly společný talent pro matematicky přesný timing i zálibu nacházet humor v banálních situacích, které jiné komedie eliminují jako nedramatické.
Jediná výhrada, kterou k Víle mám, padá na vrub několika míst, která jsou víc lyrická než komická. Pro účely předešlého filmu Rumba se Dominique Abel a Fiona Gordon naučili perfektně tančit (hráli manželský pár venkovských učitelů, kteří obrážejí amatérské taneční turnaje) a neodolali pokušení ozvláštnit nově nabytou dovedností i další film. Obě taneční čísla (jedno silně stylizované na dně oceánu, druhé realističtější na střeše hotelu) beztak pomalu plynoucí Vílu zpomalí až příliš a v obou případech trvá hezkých pár minut, než se film vzpamatuje a vrátí zpátky do groteskního módu.
V každém případě Víla představuje poměrně vzácný úkaz filmu, který se může líbit stejně vyznavačům čisté zábavy i stálým návštěvníkům artkin.

Originální trailer filmu Víla

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: 14. týden (05.04.2012 13:00 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu