Preview: Titanic 3D

Vydáno: 22.02.2012 09:00 - Kateřina Samková | foto: Bontonfilm

Patnáct let od premiéry a téměř přesně sto let od jedné z největších námořních katastrof všech dob se na plátna kin vrací jeden z nejúspěšnějších kasovních trháků. Přitáhne Titanic ve 3D další milióny zvědavých diváků?
Titanic je i patnáct let po svém uvedení stále ještě druhým nejvýdělečnějším filmem všech dob - jak v amerických, tak celosvětových tržbách. Předběhnout ho zatím dokázal jen další Cameronův projekt Avatar, který ale samozřejmě vytěžil mnohem větší zisky díky svému uvedení ve 3D, a tudíž i výrazně dražším lístkům do kina. Titanic boduje na šestém místě dokonce i v žebříčku, který počítá s inflací a kde bezkonkurenčně vede Jih proti Severu z roku 1939. Proč tedy trochu nepřikrmit již tak závratné zisky?
Reklamní slogan "největší láska, největší katastrofa" by se dal doplnit ještě o "největší byznys". Snímek byl úspěšný nejen u diváků, pro které je kombinace obrovské katastrofy a osudové lásky jednoduše neodolatelná a vždy je přitahovala, ale se ctí prošel i u kritiky a svoji pouť završil rekordními jedenácti Oscary včetně těch za nejlepší film a režii.
Kdyby přeci jen někdo náhodou nevěděl, o čem je řeč, tak si lehce připomeneme, že sledujeme vzpomínky staré Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), která byla na palubě královského parníku Titanic na jeho první cestě ze Southamptonu do New Yorku. První plavba se však stala rovnou i jeho poslední, když 15. dubna 1912 narazil do ledové kry, potopil se a v mrazivé vodě přišlo o život 1 517 lidí, čímž se tato událost řadí mezi jednu z nejhorších námořních katastrof v historii lidstva.
Rose byla prominentní pasažérkou první třídy, která se zamiluje do Jacka (Leonardo DiCaprio), který své lístky na plavbu třetí třídou vyhrál v pokeru. Ona byla zvyklá na komfort a luxus díky bohatým rodičům a byla donucena se zasnoubit s mužem, kterého nemiluje. On byl stále bez peněz, potloukal se po světě se stále prázdnými kapsami, ale zato si uměl báječně užívat života a svobody. Láska těchto dvou lidí ze zdánlivě neslučitelných prostředí ovšem bude přerušena dřív, než stihne pořádně rozkvést.
James Cameron oznámil svůj záměr zkonvertovat Titanic do 3D a znovu ho uvést v kinech na Comic-Conu v San Diegu v roce 2009 a čas, který by měl tento proces zabrat, odhadl na půl roku až rok. "Zkoušeli jsme ten proces a viděli zkonvertovaných několik minut. Vypadá to velkolepě. Nicméně vyžaduje to, aby na to dohlížel i filmař, aby všechna rozhodnutí o prostorových efektech byla učiněna správně," říká Cameron o složitém převodu. Odhadovaný termín premiéry se z května 2011 posunul na duben letošního roku, přesně čtyři dny před stým výročím prvního a posledního vyplutí Titanicu.
"Ve skutečnosti je to docela frustrující, protože by bývalo bylo tak jednoduché rovnou celý Titanic natočit ve 3D, kdybychom tenkrát měli dostupnou techniku a kdyby byla k dispozici kina s patřičnou technologií. Vyrábět 3D takhle v postprocesu zabere mnohem víc práce a já si ji ani moc neužiju. Ale o to víc si užiju výsledek. Strávili jsme několik let a utratili milióny dolarů, abychom vytvořili stroj času, abych se mohl vrátit zpět a natočit Titanic ve 3D, ale nějak to nevyšlo. Tak holt ho musíme do prostorového obrazu takhle složitě zkonvertovat," vtipkuje režisér.
Již první dubnový týden se dozvíme, jestli 3D konverze klasicky natočeného filmu může fungovat jak po stránce kvality, tak jestli dokáže vydělat peníze. Pokud ale existuje někdo, kdo tohle může dokázat, je to právě Cameron. Nám nezbývá, než si počkat, jak převod do 3D dopadne a jestli lidé budou mít chuť zajít do kina znovu na patnáct let starý film, i když takového formátu.

Český trailer filmu Titanic
V našich kinech se na největší katastrofu všech dob ve 3D můžeme přijít podívat od 5. dubna 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY