Byly uděleny ceny BAFTA 2012

Vydáno: 13.02.2012 19:00 - Jakub Brych | foto: H.C.E.

Britská akademie filmového a televizního umění (BAFTA) v neděli večer rozdávala ceny za nejlepší snímky a výkony roku 2011. Dočkali jsme se překvapení? Nikoli. Večer dle předpokladů ovládl němý film The Artist
Jean Dujardin, Thomas Langmann a Michel Hazanavicius ve filmu <b>Umělec</b>
Empire Online
V londýnském Royal Opera House se včera na červeném koberci promenádovala řada významných osobností filmové branže, od zvučných jmen po vycházející hvězdy, při příležitosti předávání cen Britské akademie filmového a televizního umění. Obě tyto kategorie si pak samozřejmě přišly na své, jelikož BAFTA oceňuje i nové herecké objevy.
Večerem provázel Stephen Fry známý například z filmů Wilde či V jako Vendeta, který se podle Helen O’Hary z Empire Online na tuto práci velmi hodí díky svému nenucenému a výmluvnému humoru. To snad budeme moci co nejdříve posoudit sami, pokud bude záznam z předávání zveřejněn na internetu na zdroji dostupném u nás v ČR.
Výsledky málokoho překvapí, i na BAFTA se mohl nejvíce radovat tým kolem snímku The Artist, který vyhrál většinu důležitých kategorií a celkově si odnesl sedm zlatých masek. Po dvou získal Hugo a jeho velký objev, Železná lady a Jeden musí z kola ven. Zbylé filmy už sbíraly jen po jedné ceně.
Vrcholem večera pak bylo čestné ocenění Johna Hurta za Významný britský přínos kinematografii, který svým osobitým projevem vskutku významně přispěl k rozvoji světového filmu, naposledy například vedlejší rolí v britském dramatu Jeden musí z kola ven. Jeho filmografie je skutečně pestrá a dokazuje, že herec má nadšení jak pro hollywoodské blockbustery, tak pro menší, skromnější projekty (z jeho významných rolí si připomeňme třeba V jako Vendeta, 1984 či jeho slavnou scénu ve Vetřelci).
BAFTA jsou tedy úspěšně za námi a jen potvrdily triumf, který na filmovém poli slaví The Artist. Nyní už můžeme jen čekat, jak si povede za mořem u akademie americké.
Kompletní seznam udělených ocenění:
NEJLEPŠÍ FILM
The Artist

NEJLEPŠÍ REŽIE:
Michel HazanaviciusThe Artist

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI
Meryl StreepŽelezná lady

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI
Jean DujardinThe Artist

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
Octavia SpencerČernobílý svět

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
Christopher Plummer - Začátky

NEJLEPŠÍ CIZOJAZYČNÝ FILM
Kůže, kterou nosím

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
Rango

NEJLEPŠÍ DOKUMENT
Senna

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ SCÉNÁŘ
Michel HazanaviciusThe Artist

NEJLEPŠÍ ADAPTOVANÝ SCÉNÁŘ
Bridget O'Connor, Peter StraughanJeden musí z kola ven

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ HUDBA
Ludovic BourceThe Artist


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY