Sedmá La Película ostří na Venezuelu

Vydáno: 19.01.2012 11:15 - Amaya Tomanová | foto: Facebook tvůrce

V rámci festivalu se představí i venezuelská produkce
Fotografie z filmu <b>Muerte en alto contraste</b>
Festival španělských filmů La Película
Již posedmé se v Praze a Brně od půlky února koná přehlídka soudobé španělské produkce, která letos zaostří i na Venezuelu - Mekku žánru zvaného "tropický thriller". Filmy se budou promítat od 14. - 16. února v pražském Světozoru, 20.února se program přesune do brněnského kina Art, kde potrvá šest dní.
"Pro festival La Película byly vybrány čtyři snímky z let 2007 – 2010, které ilustrují různé podoby venezuelského filmu a nabízejí pohled na historii i současnost této latinskoamerické země. Odhalují skutečné události i palčivá sociální témata," vysvětluje dramaturg přehlídky David Čeněk.
Venezuelská kinematografie má v Latinské Americe dlouholetou tradici a její produkce je v poslední době na vzestupu - jen za rok 2011 zde vzniklo patnáct celovečerních snímků, filmy venezuelské provenience se zúčastnily více než stovky mezinárodních filmových festivalů. "Na kinematografii zemí Latinské Ameriky se budeme soustředit i v příštích letech a postupně představíme filmovou tvorbu dalších španělsky mluvících zemí," dodává David Čeněk. Všechny filmy v této sekci budou uvedeny s českými a anglickými titulky.
Do výběru postoupily celkem čtyři venezuelské snímky: částečně dokumentární Dny moci o tamějších politických událostech na přelomu 50. a 60.let, Macuro Hernána Jabese, odehrávající se v malém městečku v osmdesátých letech a popisující boj za lidská i občanská práva, "tropický thriller" Smrt ve vysokém rozlišení o pátrání po pozadí politických vražd a novodobé zpracování dramatu Cyrano z Bergeracu Cyrano Fernandes. Režisér Alberto Arvelo situoval děj snímku do Caracasu, kde hlavní hrdina se svým pouličním gangem brání chudinskou čtvrť před mafií.
Španělskou produkci bude reprezentovat například hororový thriller Intruders, jazzový animák Chico & Rita, velkolepá fantasy Mystikal nebo drama o jihoamerických Indiánech También la lluvia.
Po loňském úspěchů archivních "býčích filmů" pořadatelé festivalu opět zapátrali v archivech z 50. až 60.let minulého století a přináší nám kolekci španělského neorealismu, zastoupenou díly Carlose Saury, Luise Buñuela či Juana Antonio Bardema. Kompletní program a informace o jednotlivých snímcích naleznete na stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY