Festival íránských filmů začíná již za týden

Vydáno: 04.01.2012 08:38 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Uvede sekci Ženy v íránské kinematografii
Peyman Moaadi ve filmu <b>Rozchod Nadera a Simin</b>
Memento Films International
Již za týden bude v Praze zahájen Festival íránských filmů, který návštěvníkům představí výběr stěžejních snímků současné íránské kinematografie. Od středy 11. do neděle 15. ledna bude v pražském kině Světozor odpromítáno celkem šestnáct snímků, které v posledních letech vzbudily pozornost nejen v Íránu, ale také mezi filmovou veřejností po celém světě, a vydobyly si uznání na prestižních festivalech v Berlíně, Cannes, Benátkách a Moskvě.
Festival představí díla celosvětově uznávaných režisérů a režisérek, jako jsou Niki Karimi, Kambuzia Partovi, Asghar Farhadi, Rakhshan Bani-Etemad, nebo dokumentaristů, jako jsou Pirooz Kalantari či Kamran Shirdel.
"Snímky jsme vybírali se snahou představit zdejším divákům nejen íránskou uměleckou tvorbu, ale rovněž život a charakter tamní společnosti. Věříme, že se nám podaří diváky oslovit nejen dramaturgickou pestrostí, ale také kvalitou, hloubkou a jedinečným pojetím íránských filmařů a jimi zpracovaných příběhů, které jsou také díky situacím i emocím všeobecně srozumitelné a sdělné," uvedl hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand.
Jedna ze tří programových sekcí "Hraný film" se ponese v duchu stěžejní myšlenky "Ženy v íránské kinematografii" a nabídne několik nejvíce ceněných íránských celovečerních snímků, jež propojují ženy coby hlavní hrdinky, anebo ženy-režisérky.
Festival slavnostně zahájí oceňované drama Asghara Farhadiho Rozchod Nadera a Simin o vyhrocené situaci manželského páru stojícího před nelehkým, ale důležitým životním rozhodnutím. Ve svém programu dále uvede i jeden z posledních snímků Abbase Kiarostamiho, Shirin, v němž režisér prostřednictvím širokého spektra emocí, zrcadlících se na tvářích žen, které v kině sledují film, přibližuje klasický perský milostný epos z 12. století Chusrev a Šírin.
V sekci "Hraný film" se dále bude promítat snímek Je to prosté režiséra Seyyeda Rezy Mir-Karimiho vyprávějící příběh oddané matky dvou dětí, jež nenachází naplnění v manželství, či dva snímky populární íránské filmařky Rakhshan Bani-Etemad - Feťačku pojednávající o dívce, která se na odvykací klinice s neortodoxními metodami pokouší zbavit závislosti na heroinu, a drama Gilane o mateřské statečnosti a lásky na pozadí vrcholící války mezi Íránem a Irákem.
Dalším snímkem odehrávajícím se v době íránsko-iráckého konfliktu je Mahi a Heiran, jehož ústřední postavou je mladá venkovská dívka, která se zamiluje do afghánského imigranta, a který prostřednictvím dokumentárních záběrů ilegálních přistěhovalců a reality uprchlických táborů ukazuje pošlapávání lidských práv Afghánců.
Festival taktéž uvede snímek Manijeh Hekmat Tři ženy, který na pozadí generačních konfliktů v příběhu ženy, jež pátrá po své ztracené matce a dceři, zkoumá íránské tradice a jejich roli v současné společnosti.
Kompletní program a informace o vstupenkách jsou k dispozici na webových stránkách kina Světozor.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY