Festivalové ozvěny: 1. týden

Vydáno: 03.01.2012 13:30 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

Ve čtvrtek bude zahájen festival v Palm Springs, který mj. ocení herečky Charlize Theron a Jessicu Chastain. Meryl Streep pro změnu obdrží četného Zlatého medvěda na únorovém Berlinale a v Česku se opět chystá festival španělských filmů La Película.
MFF PALM SPRINGS
Již ve čtvrtek 5. ledna bude v Palm Springs zahájen 23. ročník zdejšího filmového festivalu, jehož největší doménou jsou projekce většiny snímků, které jsou každoročně vybírány do širšího okruhu kandidátů na Oscara za nejlepší zahraniční snímek. Jak jsme již anoncovali dříve, letošní ročník festivalu v Palm Springs kromě jiného uvede i českého kandidáta v této kategorii, kterým je Alois Nebel.
Jedním z hlavních pilířů festivalu jsou rovněž slavnostní večery, při nichž jsou filmoví herci a tvůrci oceňováni za svou práci v uplynulém roce. Kromě Brada Pitta, Garyho Oldmana, Glenn Close, George Clooneyho či Stephena Daldryho, o kterých jsme psali již koncem listopadu, předminule nebo minule, bude letos mezi oceněnými i Jessica Chastain.
Americká herečka si zde převezme tzv. Spotlight Award, kterou festival oceňuje herecké osobnosti za jejich mimořádné výkony v uplynulém roce. Jessica Chastain tak bude vyznamenána hned za pětici snímků, ve kterých v loňském roce ztvárnila výrazné role, a to za Černobílý svět, Strom života, Take Shelter, Dluh a Coriolana.
Ocenění si v Palm Springs převezme i Howard Shore. Jeho kvality skladatele filmové hudby festival vyzdvihne tzv. Frederick Loewe Award. Stejnou cenu Shore obdržel v Palm Springs již před sedmi lety za hudbu ke Scorseseho Letci, letos ji převezme za práci na režisérově novince Hugo a jeho velký objev. Tzv. Indie Impact Award udělovanou časopisem Variety letos obdrží herečka Charlize Theron.
Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

BERLINALE
Meryl Streep obdrží na 62. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně čestného Zlatého medvěda. Cena ji bude předána v úterý 14. února při příležitosti projekce jejího zatím posledního snímku Železná lady, v němž ztvárnila britskou političku Margaret Thatcher (za tuto roli je nominována na Zlatý Glóbus). Berlinale ve svém programu rovněž uvede další snímky z hereččiny filmografie, a to Kramerová versus Kramer, Sophiinu volbu, Vzpomínky na Afriku, Madisonské mosty a Zítra nehrajeme!
Více informací najdete zde.

LA PELÍCULA
Výběr nejlepších španělských filmů natočených v posledních dvou letech Česku opět představí festival španělských filmů La Película. Jeho sedmý ročník se letos v pražském kině Světozor uskuteční ve dnech 14. až 19. února, a poté se ve dnech od 20. do 26. února přesune do brněnského Kina Art.
Organizátoři festivalu ovšem letos přichází s novinkou - tradiční program doplní čtveřice cenných snímků venezuelské provenience a zejména celosvětově vyhledávaná kolekce španělského neorealismu s opusy, které vznikly mezi léty 1951 až 1961. Na jejich výběru se podílel například Antonio Banderas, pro nějž jsou tyto snímky "klenoty španělského filmu 50. a 60. let vytvářející věrný obraz nejtěžšího období frankistické diktatury".
"Vidět čtyři venezuelské snímky z posledních let se často nepodaří ani návštěvníkům velkých filmových festivalů," říká dramaturg festivalu David Čeněk, a dodává: "Bude určitě zajímavé konfrontovat látku i zpracování čtveřice vybraných venezuelských filmů s mediálním obrazem této jihoamerické země, jenž bývá často redukován jen na prezidenta Huga Cháveze.
Zahajovacím snímkem letošního ročníku bude horor Vetřelci španělského režiséra Juana Carlose Fresnadilla natočený v hollywoodském stylu s hvězdami Clivem Owenem a Danielem Brühlem. Jedním z dalších lákadel festivalu bude drama A také déšť s Gaelem Garcíou Bernalem, které na pozadí natáčení filmu o objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem reflektuje postavení indiánského obyvatelstva v současné Latinské Americe.
V rámci sekce "Španělský neorealismus" budou promítnuta stěžejní díla tamní kinematografie jako například Smrt cyklisty režiséra Juana Antonia Bardema z roku 1956, Buñuelova Viridiana či debut Carlose Sauray Páskové.

FESTIVAL ÍRÁNSKÝCH FILMŮ
Již za týden bude v Praze zahájen Festival íránských filmů, který návštěvníkům představí výběr stěžejních snímků současné íránské kinematografie. Od středy 11. do neděle 15. ledna bude v pražském kině Světozor odpromítáno celkem šestnáct snímků, které v posledních letech vzbudily pozornost nejen v Íránu, ale také mezi filmovou veřejností po celém světě, a vydobyly si uznání na prestižních festivalech v Berlíně, Cannes, Benátkách a Moskvě.
Více informací se můžete dozvědět v naší podrobné novince, na webových stránkách kina Světozor nebo na oficiálních stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY