Festivalové ozvěny: 51. týden

Vydáno: 20.12.2011 19:00 - Jana Bébarová | foto: Falcon

Lednové Palm Springs uvede Aloise Nebela a Berlinale oznámilo prvních pět soutěžních snímků únorového 62. ročníku. O Zlatého medvěda bude usilovat Stephen Daldry, Zhang Yimou či Brillante Mendoza. Své novinky v Berlíně představí i Werner Herzog a Guy Maddin.
MFF PALM SPRINGS
Mezi dalšími oceněnými 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Palm Springs, který se bude konat od 5. do 16. ledna (psali jsme o něm již zde), budou herci Brad Pitt a Gary Oldman. Prvně jmenovaný bude v kalifornském letovisku oceněn za své výkony ve snímcích Strom života a Moneyball. Oldman, který zde bude uvádět svůj poslední projekt Tinker, Tailor, Soldier, Spy, převezme uznání za celou svou hereckou kariéru.
Poctu festival v Palm Springs rovněž složí herečkám Glenn Close (Albert Nobbs), která také převezme uznání za přínos celé své herecké kariéry, a Octavii Spencer, jež bude oceněna za průlomovou roli v dramatu o společenském postavení Afroameričanů v padesátých letech Černobílý svět. Takzvanou Vanguard Award pro pozoruhodný tvůrčí ansámbl převezme delegace snímku Znovu a jinak, režisér Jason Reitman, scenáristka Diablo Cody a herci Charlize Theron a Patton Oswalt.
Organizátoři festivalu rovněž zveřejnili jména promítaných filmových titulů. Kromě jiného se v Palm Springs v rámci sekce "Awards Buzz" bude promítat celkem 40 ze 63 snímků, které zahrnují širší výběr kandidátů na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek, mezi nimi i zástupci české a slovenské kinematografie, Alois Nebel Tomáše Luňáka a Šulíkův Cigán.
Kompletní line-up festivalu bude zveřejněn ještě tento týden. Podrobnosti o zatím oznámených titulech najdete zde.
BERLINALE
62. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, který se příští rok uskuteční od 9. do 19. února, již zná jména hlavních porotců. Budou jimi nizozemský fotograf, tvůrce hudebních dokumentů a v poslední době i hraných snímků Anton Corbijn, íránský režisér a scenárista Asghar Farhadi, jehož snímek Rozchod Nadera a Simin zde letos zvítězil, francouzský režisér François Ozon a alžírský spisovatel Boualem Sansal. Z herců v mezinárodní porotě usednou Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal a Barbara Sukowa. Předsedat jim bude britský režisér Mike Leigh.
Rovněž bylo potvrzeno prvních pět soutěžních snímků. Na 62. Berlinale budou o Zlatého medvěda kromě jiných usilovat nový koprodukční snímek filipínského režiséra Brillante Mendozy Captive o únosu skupiny cizinců teroristy na Filipínách s Isabelle Huppert v hlavní roli, hororově laděný španělský snímek Dictado Antonia Chavarríase, novinka Stephena Daldryho Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně daleko, která do našich kin zamíří na začátku března, historický snímek s Christianem Balem Jin líng shí san chai čínského režiséra Zhang Yimoua a indonéské drama Kebun binatang (Postcards From The Zoo), které je druhým celovečerním počinem místního režiséra Edwina.
Organizátoři rovněž oznámili názvy pěti snímků ze sekce "Berlinale Special". Skotský režisér Kevin MacDonald zde bude mít svůj nový dokument o legendě reggae Marley, Werner Herzog pětidílnou televizní dokumentární sérii Death Row, Kanaďan Guy Maddin hranou novinku Keyhole s Isabellou Rossellini v jedné z rolí, španělský režisér Álex de la Iglesia drama se Salmou Hayek La chispa de la vida a indický tůrce Farhan Akhtar druhé pokračování akční komedie Don s názvem Don – The King Is Back.
Více informací k nastávajícímu ročníku Berlinale najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY