Téma: Spielberg, jak ho neznáte

Vydáno: 16.11.2011 19:00 - Natálie Bergerová | foto: 2005 Paramount Pictures

Čekáte miliontý spielbergovský článek o významu rodinných hodnot, věčném dítěti a důležitosti Čelistí pro vývoj blockbusterů? Chyba lávky, filmserver vám přináší tucet zajímavostí, které jste o géniovi s baseballovou čapkou možná vůbec netušili. Netriviální trivia aneb Tucet věcí, které netušíte o Stevenu Spielbergovi.
1. Nezvěte ho na kafe
Zatímco průměrný Čech svou robotu nebo zkouškové bez několika set dávek kofeinu nepřežije, Spielbergovi jsou chuť a vůně kávy z duše protivné. Zkusil ji jen jednou v dětství - a vypěstoval si extrémní odpor při prvním loku.
2. Spielberg a hrozby smrti
Sláva s sebou nese nejedno břímě. Narušení bezpečnosti nejrůznějšími vyšinutými jedinci k nim patří. Spielbergův stalker se jmenoval Jonathan Norman a byl v červnu 1998 odsouzen na 25 let vězení, za pronásledování režiséra a vyhrožování znásilněním. Jeho motiv? Z původně neškodného filmového fanouška se stal sexuálně posedlý fanatik. Dokonce se vloupal do jeho domu. Další epizodka potkala Spielberga o několik let později, když satanistka a bývalá sociální pracovnice Diana Napolis obvinila známého režiséra a herečku Jennifer Love Hewitt, že ovládají její mysl.Tvrdila také, že jí Spielberg s manželkou Kate Capshaw implantovali do mozku mikročip, aby ji mohli kontrolovat. Příznivkyně konspiračních teorií nakonec skončila v ústavu pro duševně choré. Do třetice všeho zlého byl Spielberg jedním z terčů připravovaného teroristického útoku na černošské a židovské elity, který plánovala organizace postavená na učení nadřazenosti bílé rasy.
3. Křoví Michaela Jacksona
Velký režisér se stal jedním z protagonistů hudebního klipu k písni Michaela Jacksona Liberian Girl a Goonies Are Good Enough od Cyndi Lauper.


4. Game over
Tento starouš v kšiltovce už od poloviny sedmdesátých let miluje videohry, libuje si ve střílečkách a vlastní X-box, Playstation i Wii. Neskrývá ani inspiraci, kterou videohry přinášejí jeho filmům, zejména pak akčním scénám. Nepřekvapí proto, že před několika lety dokonce navrhl pro společnost Electronic Arts puzzle hru jménem Boom Blox.
Více informací o hře najdete zde.

5. Sezname, otevři se
Vzhledem k židovským kořenům a zájmu o hrůznou historii holocaustu je celkem pochopitelné, že jeho nejmilovanějším filmem je Schindlerův seznam. Dokonce odmítl honorář, protože by to pro něj byly, jak sám řekl, krvavé peníze. Než natočil svůj nejosobnější film, odpovědi na tuto otázku se vyhýbal. Židovská víra a dědictví jsou pro něj mimořádně citlivá témata. Režisér Transformerů Michael Bay dokonce prozradil, že za vyhazovem herečky Megan Fox z pokračování robotů stál právě producent Spielberg, který se rozzlobil, když prostořeká hvězdička přirovnala režiséra Baye k Adolfu Hitlerovi.
6. Už ve třinácti dostal cenu!
Jeho první filmařskou trofejí kupodivu nebyl plešatý Oscar! Už coby pubertální hoch exceloval: dostal cenu za čtyřicetiminutový válečný film Escape To Nowhere. Takže pokud jste dostali občanku a chcete se stát světoznámým filmařem, máte co dohánět.
7. Ruce vzhůru, nebo střelím!
Spielberg je známý jako sběratel baseballových kšiltovek, ale věděli jste, že je hrdým majitelem největší sbírky zbraní na východním pobřeží? Navzdory svým pacifistickým tendencím a humanistickému poselství filmů je velký nadšenec do pistolí a samopalů. Není to jediná zajímavá věc v jeho sbírkách. Vlastní i jednu z nejdůležitějších propriet legendárního snímku Orsona Wellesa Občan Kane. Pokud jste ho neviděli, nechci vám napovídat.
8. Cirkusový sen
Říká se, že každý si pamatuje první film, který viděl, pokud tedy nevyrůstal na diktatuře Pokémonů. Steven Spielberg viděl svůj první filmový kousek v pěti letech, cirkusové drama Největší podívaná na světě. A dodnes je z něj vedle.
Více informací o filmu najdete na IMDb.

9. Kmotr kmotrů
Když společně s Georgem Lucasem a Francisem Fordem Coppolou předávali Martinu Scorsesemu Oscara za Skrytou identitu, vypadali jako tři hollywoodští kmotři. Ale Spielberg je oblíbený kmotr i mimo pódium. Mezi jeho kmotřenky patří holčičky ze slavných hereckých rodů, konkrétně herecké hvězdy Gwyneth Paltrow a Drew Barrymore. Není divu, komu by se nelíbilo mít takového strýčka.
10. Spielberg v říši Harryho Pottera?
Steven Spielberg byl prý zvažován jako kandidát pro režii prvního dobrodružství obrýleného kouzelníka, ale nakonec producenti, vedeni přáním autorky J. K. Rowling, dali přednost režisérovi Sám doma Chrisu Columbusovi. Seznam filmů, které odmítl sám Spielberg, zahrnuje divácké hity jako Collateral, Velký, Poslední akční hrdina nebo Rain Man.
Seznam odmítnutých filmů najdete zde.

11. Bílý dům, střih, volby
Steven Spielberg je známý jako příznivec Demokratické strany a fanoušek Baracka Obamy. Před minulými volbami se za pomoci dreamteamu hollywoodských hvězd pokusil vyburcovat americké občany volební (anti)masáží. Posuďte sami, jak se mu to povedlo.


12. Před kamerou, za kamerou, nikdo nesmí stát, nebo nebudu hrát
Na rozdíl od jiných rejžů dává Spielberg přednost nenápadným cameům, jež odhalí jen zrak cvičeného (a informovaného) diváka, jakoby odkazoval na svůj film Chyť mě, když to dokážeš. Najdete ho?



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY