Kinopremiéry: 44. týden

Vydáno: 03.11.2011 13:00 - Daniel Patras | foto: Regency

44. týden je týdnem českých dokumentů. Distributor Verbascum Imago připravil pro česká kina pět filmů z letošního festivalu v Jihlavě. Kromě nich je hlavní událostí napínavá sci-fi s Justinem Timberlakem Vyměřený čas.
Pětice dokumentů z jihlavského festivalu je možná tou nejlepší volbou, jakou můžete při vstupu do kina udělat. Škoda, že v mnoha biografech je (zatím) v programu nenajdete. Kromě nich jistě stojí za to náš tip týdne, neutěšená vize budoucnosti Vyměřený čas, jejíž podařený námět vzbuzuje v divákovi vysoká očekávání. Příznivce tuzemských filmů, krom všech těch dokumentů, potěší i nový film Alice Nellis Perfect Days - I ženy mají své dny, o jejíž kvalitách si ale obrázek teprve musíme udělat. Poněkud náročnější a kontroverznější snímek Černá Venuše diváky rozděluje, ale, narozdíl od třetího pokračování blbiny Spy Kids jinak tak talentovaného režiséra Roberta Rodrigueze, to na házení rajčat rozhodně není.
Vyměřený čas (In Time) (Bontonfilm)
Justin Timberlake je dneska už snad známější herec, než zpěvák a dává si zjevně záležet na tom, aby bylo jeho umění ke zhlédnutí v každém multiplexu a pokud možno pořád. Po dvou letošních romantických komediích nyní přichází s poměrně výraznou žánrovou změnou. S Amandou Seyfried a Cillianem Murphym se představí v lákavém antiutopickém thrilleru. Jsme ve světě, kde peníze nic neznamenají. Nejvyšší hodnotou je čas. Každý může žít jen dvacet pět let. Pak zemře. Pokud ovšem nějakým způsobem nezíská čas navíc. A ten se dá vydělat prací, koupit za pět prstů nebo ho třeba i zdědit. Společenské nůžky jsou maximálně rozevřeny a zatímco jedna skupina obyvatel žije z minuty na minutu a jejich časový rezervoár se dá počítat na několik málo hodin, v bohatých čtvrtích žijí lidé, kteří mají vystaráno i na tisíc let dopředu. Will Salas (Timberlake) je obyvatelem jedné z těch chudinských částí a shánění času je jeho denním chlebem. V těchto čtvrtích operují i organizované "časové" gangy a jeden z nich mu dá nechtěně šanci začít nový život.
Hodnocení: 7/10 (recenze | profil filmu).

Český trailer filmu Vyměřený čas

Černá Venuše (Vénus noire) (AČFK)
Černá Venuše představuje pravdivý příběh Saartjii Baartmanové, takzvané "hotentotské Venuše". Ženy původem z afrického kmene Khoikhoiů dovezenou do Evropy pod příslibem bohatství. Snímek na poměrně dlouhé ploše přináší ponížení bezbranné ženy a extrémní rasismus v jeho rané podobě a zobrazuje chlípnou povahu evropských národů na začátku devatenáctého století. Ta brala vystavování jejího těla v kleci jako show a neostýchala se sexuálního zneužívání, ani nechutného vědeckého badání.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).

Český trailer filmu Černá Venuše

Spy Kids 4D: Stroj času (Spy Kids 4: All the Time in the World) (HCE)
Robert Rodriguez si nedá pokoj a svou pozoruhodnou filmografii plní už čtvrtým filmem o Spy Kids. Jestliže byly minulé díly směřovány výhradně na dětskou část publika, ten aktuální snížil snesitelnou hranici sledování někam na hranici batolat. Ta si však užijí dobrodružný příběh se vším všudy. Marissa má na první pohled skvělou rodinu. Na pohled druhý má nevychované mimčo, dvě nevlastní dcery, Rebeccu a Cecil, co jí nesnáší a manžela, který se o ní vůbec nezajímá. Těžko by mohl vůbec vědět, že jeho žena je superšpiónkou, jež má za úkol zachránít svět. Do akce se dostávájí ale i dcerky Rebecca a Cecil, které zjišťují identitu svojí macechy a musí zachránit nejdůležitější věc ve vesmíru; stroj času.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).

Český trailer filmu Spy Kids 4D: Stroj času

Perfect Days - I ženy mají své dny (Perfect Days - I ženy mají své dny) (Bontonfilm)
Erika (Ivana Chýlková) je úspěšná žena. Má vlastní televizní pořad "Před a po", kadeřnický salón, který je vyhlášený široko daleko i skvělý domov. Jenže teď měla oslavu svých čtyřiačtyřicátých narozenin, kde dostala spoustu darů, které ji připomněly, jak zpackaný život to vlastně má. Erika touží po jediném, a to je dítě. Rozjíždí proto nový plán, na jehož konci chce držet v náručí potomka. Jenže osud, jak to tak ve filmech i v životě bývá, ji cestu nijak neulehčí.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).

Český teaser filmu Perfect Days - I ženy mají své dny

Závod ke dnu (Závod ke dnu) (Verbascum Imago)
Seriál dokumentů v českých kinech začínáme snímkem Závod ke dnu, jenž se zabývá aktuální problematikou nezaměstatnosti v našem státě a prostřednictvím reflexe zaměstanců, nezaměstaných, sociologů, ekonomů, filosofů a dalších přináší ucelený obraz reality v celé řadě současných firem a společností, od Hyundai Nošovice až po Solo Sušice.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).
Pod sluncem tma (Pod sluncem tma) (Verbascum Imago)
Úskalí humanitární pomoci v chudých afrických státech jsou četná a Martin Mareček je osobitým způsobem představuje ve svém dokumentu Pod sluncem tma. Dostaneme se přímo do ohniska dění, v Zambii, kde čeští rozvojoví experti, Milan a Tomáš, naposlední přijíždějí do vesnice Masuka, kde před čtyřmi lety začali tamním obyvatelům budovat elektrifikaci školy a nemocnice. Systém však příliš nefunguje a naši dva experti zažívají hektické dny a temné noci, aby mohli obyvatelům Masuky předat svou práci ve finální podobě. Během práce se však zároveň ocitají v úplně jiném kultuním prostředí, jehož se staneme jako diváci svědky.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).

Originální trailer filmu Pod sluncem tma

Rock života (Rock života) (Verbascum Imago)
Rocková kapela Katapult se i přes své prosté vyjadřovací prostředky, či právě díky nim, prosadila a stala se v podstatě legendou. A to i navzdory lidským i společenským nesnázím. Dnes se jejich písně hrají u táboráku, v hospodách i klubech. V roce 2009 však zemřeli dva její členové, Jiří „Dědek“ Šindelář a Karel „Káša“ Jahn, a jedinému a poslednímu členovi, Oldovi Říhovi, se tím tak skupina zhroutila. Snímek Rock života je o osudu rockera, kterému se na stará kolena rozpadne jeho svět a musí začínat od znovu.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).

Originální trailer filmu Rock života

Venku (Venku) (Verbascum Imago)
Tři lidé, tři společné osudy. Časosběrný dokument Veroniky Sobkové mapuje život tří osob, které si prožily svou etapu ve vězení. Divák s nimi sleduje cestu na svobodu od samého počátku a je svědkem jejich nové životní poutě. Každý se svými sny a svými nadějemi jdou vstříc neutěšené realitě příštích dnů, měsíců a let a nastavují zrcadlo nám samým.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu).

Originální trailer filmu Venku

Em a on (Em a on) (Verbascum Imago)
Další z časosběrných dokumentů pokrývá jeden rok známého zpěváka Xaviera Baumaxy, kterak koncertuje na malých klubových pódiích i na obřích festivalech, kterak cestuje mezi jednotlivými koncerty a co se děje krátce před a po vystoupení. Cílem dokumentu je ukázat svobodný život umělce v jeho co možná nejplnější podobě.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | profil filmu").

Oficiální TV spot filmu Em a on

Všechny aktuální trailery si můžete také pustit na našem YouTube kanálu tady.

ANKETA

Na který film se nejvíce těšite do kina ve 44. týdnu roku 2011?













Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY