Box office: Kocour v botách zašlapal Deppa i Timberlakea

Vydáno: 31.10.2011 14:00 - Zbyněk Kubín | foto: 2011 Bontonfilm

Do severoamerických kin vlétl spin-off Kocour v botách a ač dominuje žebříčku, příliš nenadchl. S tržbami nižšími, než se předpokládalo, se musely smířit i další dvě široce distribuované novinky Vyměřený čas a Rumový deník.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Animovaný kousek od Dreamworks Kocour v botách měl být výborným marketingovým tahem, jak kout značku, dokud je žhavá, ale přitom z ní vynechat to nejzásadnější, ale nejméně zajímavé. Nechci se tímto do zeleného vazouna nijak navážet, ale asi většina z nás si při vzpomínce na třetího a čtvrtého Shreka vybaví, že scény, kde zlobří rodinku nedoplňovala žádná z vedlejších postav, patřily k tomu nejnudnějšímu. Chtělo to zkrátka sáhnout vedle, ale ne zas moc daleko. A kdo byl nejlepší Shrekův sidekick? Oslík nebo Kocour? Psí oči zafungovaly a Kocour dostal vlastní film. Ale příliš nezabral.
Dreamworks do něj vrazilo 130 milionů a vyslalo jej do téměř čtyř tisícovek kin a ačkoliv na něj kritici pějí samou chválu, během prvních tří dnů se vrátilo nečekaně slabých 34 milionů dolarů, což je o cca třetinu horší výsledek, než jaký se očekával. Trojrozměrný spin-off tak zaznamenal třetí nejhorší otvírák pro dreamworksovský animák (horší byl jen Spláchnutej s 18,8 miliony a Mravenec Z se 17,2 miliony). Kocour to podle všeho dotáhne někam lehce nad stovku v Severní Americe, ale spásu může očekávat ze zbytku světa.
Stříbro připadlo podzimnímu rekordmanovi z minulého týdne, levnému hororu Paranormal Activity 3. Jako je u úspěšných hororových sérií a remaků pravidlem, druhý víkend se nese ve znamení brutálních propadů. PA3 to slízla za 65 procent, když klesla na 18,5 milionů dolarů z původních 52. Každopádně svůj pětimilionový rozpočet tento "found footage" biják překonal již šestnáctkrát!
Bronz připadl sci-fi novince Vyměřený čas režiséra Andrewa Niccola. Čtyřicetimilionový thriller v distribuci studia Fox však zaostal nejen co se týče mizerných zámořských recenzí (průměrné hodnocení je 5,3 bodu z deseti), ale především tržbami, které se za otvírací víkend vyšplhaly pouze na 12,5 milionů. Snímek by tak mohl kopírovat tažení příbuzného Zdrojového kódu, který to v domácích kinech dotáhl na padesátku, zbytek světa mu pak sedmdesáti miliony zachránil krk.
Při svém třetím víkendu a při propadu o 48 procent a výdělku 5,4 milionů se na bramborové příčce udržel muzikálový remake Footloose. Snímek s rozpočtem 24 milionů má v těchto dnech na kontě 38,5 milionů.
Poslední novinku si vzal na starost Johnny Depp, který opět zkřížil cestu s pozůstalostí spisovatele, novináře a zapřísáhlého abstinenta Huntera S. Thompsona. Drama Rumový deník ale stejně jako ostatní novinky zklamalo. Pět milionů a páté místo je pro snímek, který vyšel studio FilmDistrict na 50 milionů, hodně nepříjemná kocovina. A náladu nezvednou ani negativní recenze.
O druhou polovinu první destítky se dělí rodinná mlátička Ocelová pěst, historický propadák Tři mušketýři, neúnavná dramata The Ides of March a Moneyball a do první desítky se vrátivší náboženský kýč Courageous.
Za týden změří síly hvězdně obsazená podvodnická komedie Mistrovský plán a třetí a trojrozměrné dobrodružství dvojice vykouřených kámošů Harolda a Kumara, u nás známých ze série Zahulíme, uvidíme - A Very Harold & Kumar 3D Christmas.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 28.10.2011
  1. Kocour v botách 34,0 mil. (novinka)
  2. Paranormal Activity 3 18,5 mil.
  3. Vyměřený čas 12,0 mil. (novinka)
  4. Footloose 5,4 mil.
  5. Rumový deník 5,0 mil. (novinka)
  6. Ocelová pěst 4,7 mil.
  7. Tři mušketýři 3,5 mil.
  8. The Ides of March 2,7 mil.
  9. Moneyball 2,4 mil.
  10. Courageous 1,8 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY