Festivalové ozvěny: 39. týden

Vydáno: 27.09.2011 21:00 - Jana Bébarová | foto: 2011 Fox Searchlight Pictures

V San Sebastianu se o víkendu rozdávaly ceny, v Hamburgu ve čtvrtek vypukne 19. ročník Filmfestu a u nás bude ten samý den zahájen olomoucký festival duchovního filmu s názvem Film ve znamení ryby.
MFF SAN SEBASTIAN
V sobotu 24. září večer byli ve Španělsku vyhlášeni vítězové tamního 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v San Sebastianu. Hlavní cenu festivalu, Zlatou mušli, získal snímek Los pasos dobles (The Double Steps) domácího režiséra Isaki Lacuesty, který vypráví příběh španělského umělce Miguela Barcela. Stříbrnou mušli za nejlepší režii vyhrál Řek Filippos Tsitos za snímek Adikos kosmos. Ten uspěl i v mužské herecké kategorii - cenu si odnesl Antonis Kafetzopoulos. Coby nejlepší herečka 59. ročníku sansebastianského festivalu se stala domácí herečka María León, která ztvárnila ústřední roli ve španělském snímku La voz dormida.
Cenu za nejlepší scénář si odnesl japonský režisér a scenárista Hirokazu Koreeda za snímek Kiseki. Švédský kameraman Ulf Brantås byl oceněn za svou práci na snímku Happy End. V kategorii Nejlepší evropský film zvítězil francouzský projekt Et maintenant, on va où? režisérky Nadine Labaki o skupině lesbických žen, které se snaží uvolnit napětí mezi muslimy a křesťany ve vesnici, kde žijí. Zvláštní cenou ocenila porota v čele s americkou herečkou Frances McDormand komedii Le Skylab, kterou podle vlastního scénáře natočila režírující herečka Julie Delpy (ve snímku si rovněž i zahrála).
FILMFEST HAMBURG
Od tohoto čtvrtku až do příští soboty (29. 9. - 8. 10.) se v německém přístavním městě uskuteční 19. ročník tamního Filmfestu Hamburg. Festival oficiálně zahájí projekce v Cannes premiérovaného a hojně diskutovaného snímku Bé omid é didar íránského režiséra Mohammada Rasoulofa, který byl na konci loňského roku společně se svým kolegou Jafarem Panahim uvězněn ve své rodné zemi. Panahiho In film nist se zde ostatně bude taktéž promítat.
Ve dvanácti programových sekcích se představí například snímky s tématem hudby (v sekci "MUSIC!" bude například uveden americký dokument God Bless Ozzy Osbourne, hraný snímek The Music Never Stopped či britský dokumentární projekt Sound It Out), dále filmy, které jsou poctou Paříži (od Marcela Carné po Christopha Honoré), věnované životnímu prostředí, snímky ze španělské a portugalské provenience, Islandu či filmy frankofonní produkce. Zvláštní sekci mají například i filmy pro děti a mládež. Světová produkce bude k mání v kategorii "Agenda 11", kde se vedle dalších osmatřiceti snímků bude promítat například v Cannes oceněný turecký film Tenkrát v Anatolii.
Více informací o festivalu v Hamburgu najdete zde.
FILM VE ZNAMENÍ RYBY
V druhé polovině tohoto týdne se v Olomouci uskuteční desátý ročník Mezinárodního festivalu duchovního filmu nazvaného Film ve znamení ryby. Od čtvrtka 29. září do neděle 2. října budou moci návštěvníci zhlédnout řadu filmových projekcí a setkat se v diskusích s filmovými tvůrci, kteří hledají inspiraci pro svou tvůrčí práci především v duchovním odkazu křesťanství.
Hlavními hosty letošního ročníku festivalu bude polská režisérka Agnieszka Holland, jejíž filmy (např. Evropa, Evropa) se v Olomouci budou promítat v neděli 2. října, a britský tvůrce Michael Whyte, který zde uvede svůj nejnovější dokument o životě v karmelitánském klášteře No Greater Love. Kromě nich bude Film ve znamení ryby hostit i Václav Kadrnku, jehož snímek Osmdesát dopisů se bude promítat o víkendu.
Na programu bude mimo jiné také projekce letošního vítěze z Cannes, Malickova Stromu života, a toho loňského, O bozích a lidech Xaviera Beauvoise. Řada přijde i na von Trierovu Melancholii.
Vstup na celý program festivalu je zdarma. Více informací naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY