Televizní ceny Emmy rozdány

Vydáno: 20.09.2011 10:06 - Martin Bubrín | foto: Facebook tvůrce

Večeru kralovali Mad Men a Taková moderní rodinka
Jon Hamm ve filmu <b>Šílenci z Manhattanu</b>
Lionsgate Television
Šedesátý třetí ročník předávání prestižních cen Emmy, což je taková televizní obdoba Oscarů, proběhl včera večer v Los Angeles. V dvou hlavních kategoriích - tedy nejlepší dramatický a komediální seriál - nepřekvapivě zvítězila již počtvrté za sebou "stálice" Mad Men, stylové retro ze šedesátých let z prostředí mužského světa reklamní agentury, a Taková moderní rodinka, sitcom popisující každodenní život moderní americké rodiny z 21. století.
tak dokázala porazit i hity jako taneční "senzaci" Glee, geekovskou Teorii velkého třesku nebo oblíbené Studio 30 rock. V druhém případě zase překvapí, že zavedenou značku nedokázalo zdolat ani ze všech stran do nebes vynášené fantasy Hra o trůny nebo Scorseseho mafiánská sága Impérium - Mafie v Atlantic City.
V hereckých kategoriích se urodilo pár překvapení, ale i tak šlo vše spíše podle očekávání. Cenu za hlavní roli v komedii si odnesl Jim Parsons, který ztvárnil nesnesitelného fyzika Sheldona v Teorii velkého třesku, za sebou tak nechal i Aleca Baldwina jako excentrického šéfa ze Studia 30 Rock nebo Stevea Carella z Kanclu.
V dramatu si cenu překvapivě odnesl Kyle Chandler, kterého si můžete pamatovat jako otce hlavního hrdiny z nedávného Super 8, ze seriálu o americkém fotbalu Friday Night Lights. Nejnepravděpodobnější vítěz porazil i favorizovaného Stevea Buscemiho z Impéria - Mafie v Atlantic City, Hugha "doktora House" Laurieho nebo Jona Hamma z Mad Men. Vskutku překvapení.
V hlavních ženských kategoriích si za komedii cenu odnesla Melissa McCarthy (ta tlustá družička z Ženy sobě) z u nás neznámého seriálu Mike & Molly, jenž pojednává o zamilovaném páru, který se potká během hubnoucího programu. Tina Fey mohla jen smutně koukat. V dramatu přálo štěstí Julianně Margulies, která zazářila v právnickém seriálu Dobrá manželka. Porazila tak i favorizovanou Elisabeth Moss z Mad Men.
Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěla dvakrát opět Taková moderní rodinka s cenami pro Julii Bowen a Tye Burrella, seriál Strážce pořádku přinesl cenu i Margovi Martindaleovi a fanoušky Hry o trůny jistě potěší vítězství Petera Dinklagea coby sarkastického "trpaslíka" Tyriona Lannistera.
Překvapení se také událo v kategorii minisérií. Dlouhodobým favoritem byla brilantní pětidílná minisérie Mildred Pierceová Todda Haynese pojednávající o starostlivé matce, která stoupá po společenském žebříčku za velké hospodářské krize. Nakonec se však musela sklonit před Downton Abbey, portrétu britské rodiny před první světovou válkou. V hereckých kategoriích se ale Mildred dařilo - ceny za hlavní role si právoplatně odnesla Kate Winslet i Guy Pearce. Ve vedlejších rolí figuroval například i Barry Pepper za roli v minisérii The Kennedys.
Nejlepší reality show se nakonec stal The Amazing Race pojednávající o závodu přes všech pět kontinentů o jeden milión dolarů. Za zmínku ještě stojí režisérská cena pro Martina Scorseseho za pilot k seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City. Další z cen a jejich kompletní seznam v PDF najdete zde.
Tak co, byli vaši favorité spravedlivě oceněni, nebo na většinu ze zmíněných seriálů ani nekoukáte?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • emmy 2011 (kratas86, 20.09.2011 13:41) Reagovat

    Mad Men mě zatím míjejí, nejspíš to ale změním. Taková normální rodinka to samé, akorát s tím rozdílem, že jsem viděl jeden dabovaný díl - nic proti ničemu.
    Nadšení z Glee opadlo během druhé série, Teorie Velkého třesku a 30Rock jde zcela mimo mě, přijdou mi zcela nevtipné (ale vím, že vtipné jsou - jen ne pro mě).
    Hra o trůny je famózní, Boardwalk Empire si rozhodně doplním, ale až bude nálada.
    Kancl je naprosto boží, je mi líto Carrela, že nemá ani za jednu sérii, třeba to na Globech napraví.
    Mike a Molly neznám, ale Mellissa je fajn, Justified a Good wife nelákají.
    Mildred byla super, Kate a Guy taky super, ale ocenění měla dostat hlavně Evan Rachel Wood.
    Kennedys vůbec nelákají a Downtown Abbey snad někdy v budoucnu kvůli Maggie Smith, britskýmu přízvuku a těmto oceněním.
    A Jane Lynch to uváděla hodně přirozeně, vtipně a celkově byla ok.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY