Preview: Nákaza

Vydáno: 07.09.2011 10:22 - Kateřina Samková | foto: Claudette Barius / Warner Bros. Entertainment

Skončili jsme v době ledové, bránili se meteoritům, zabíjeli upíry a zombíky a odráželi útoky ošklivých mimozemšťanů. Tentokrát je hrozba, které díky Hollywoodu lidstvo čelí, doslova mikroskopická, ale o to víc smrtelná.
Na zemi se objevil neznámý virus, který se šíří obrovskou rychlostí vzduchem a do několika dní zabíjí každého nakaženého člověka. Vzhledem k propojenosti dnešního světa samozřejmě netrvá dlouho, než se nákaza dostane do všech koutů světa. Hrozbou ale nebude pouze nemoc samotná, ale i lidstvo, které neumí na neočekávané ohrožení reagovat a kontrolovat paniku, která se šíří ještě rychleji, než sama nemoc.
Běžní lidé se snaží přežívat ve společnosti, která se pomalu rozpadá, a vědci se naopak pokouší co nejrychleji najít lék. Nebo ne? Novinář Alan Krumweide, kterého hraje Jude Law, je totiž přesvědčený, že vláda skrývá nějakou hrozivou pravdu, možná i potřebný lék.
Možná vám námět o neznámé smrtelné chorobě připomenul šestnáct let staré drama Wolfganga Petersena Smrtící epidemie, kde lékaři bojovali proti šířící se nákaze něčeho-jako-Ebola v kombinaci dramatu, tajemna a thrilleru s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli. Nákaza ale není (přiznaným) remakem Petersenova díla, jistou kvalitu by mělo zaručit jméno režiséra Stevena Soderbergha, kterému už se doma na poličce povaluje Oscar za režii filmu Traffic a hlavně už několikrát dokázal, že napětí opravdu umí natočit na jedničku.
"Důležitou součástí příběhu se stalo sledování toho, jak se šíří informace podobnými cestami jako virus: kdo je získá, jak se posouvají dál, jak při tom transformují a adaptují se při pohybu z jednoho hostitele na druhého nebo z jedné organizace na další. Postava Krumwedeho je tváří této myšlenky," vypráví režisér. "Bylo naším cílem, abychom dokázali zobrazit informaci jako pomyslný štafetový kolík, který předáváme z jedné scény do druhé. Je tam spousta zajímavých rozcestí a v naší situaci jde o smrtelný problém, protože špatná informace dokáže zabíjet."
Soderberghovi se podařilo pro svůj projekt sehnat slušný zástup hvězd. Mitche Emhoffa, zástupce "obyčejného" člověka, který čelí svými jednoduchými prostředky celosvětové epidemii, ztvárnil Matt Damon a jeho manželku, která jako jedna z prvních podlehne zákeřnému viru, Gwyneth Paltrow. Zůstane sám se svou patnáctiletou dcerou Jory a jeho jediným smyslem života se stane udržet ji na živu a ochránit před nemocí.
"Steven mi poslal scénář s dodatkem 'tohle si přečti a pak si jdi umýt ruce'," vzpomíná se smíchem Matt Damon. "Jsem si jistý, že tohle po zhlédnutí filmu v kině s hromadou neznámých lidí všude okolo napadne každého."
Soderbergh k tomu dodává: "Mitch neví nic o medicíně ani vědě, takže netuší, co se děje, a reprezentuje tak většinu z nás, kdybychom se dostali do podobné situace. Chtěl jsem udržet potřebnou dynamiku vyprávění a Matt mi to velmi usnadňoval, chápal v každé chvíli, čeho jsme se snažili dosáhnout. Nikdy ho nedokážete nachytat při hraní, v jeho výkonu není ani stopa po ješitnosti nebo sebevědomí, jeho projev je prostě stejný, jako když na něj nemíří žádná kamera," pochvaluje si spolupráci s Damonem.
Laurence Fishburne hraje ředitele centra pro kontrolu nemocí, doktora Ellise Cheevera, na kterém leží tíha veškerých rozhodnutí a případných následků zatajení informací, které by mohlo zachránit nejeden život. Jeho podřízenou a pravou rukou je doktorka Erin Mears, kterou hraje Kate Winslet a paralelně se Spojenými státy (film se odehrává celkem na čtyřech kontinentech) se snaží přijít nákaze na kloub epidemioložka s tváří Marion Cotillard.
Jak napovídá již plakát, zkrátka nepřijdou ani milovníci cestování, protože filmařské lokace zahrnují mimo jiné Atlantu, Chicago, Minneapolis, Dubai, Paříž, Japonsko, Švýcarsko, Velkou Británii, Brazílii, Rusko, Malaysii, Macau, Hong Kongské letiště nebo třeba San Francisco.

Pokud máte rádi katastrofické filmy a zajímá vás, jak si vlády i lékaři poradí s obrovskou hrozbou, můžete se na tento hvězdně obsazený thriller Stevena Soderbergha vydat do našich kin od 20. října.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY