Festivalové ozvěny: 33. týden

Vydáno: 16.08.2011 22:00 - Jana Bébarová | foto: Locarno Film Festival

Vítězem právě skončeného filmového festivalu ve švýcarském Locarnu se stal film Back to Stay režisérky Milagros Mumenthaler a na chystaném festivalu v San Sebastianu proběhne retrospektiva moderního amerického filmu noir.
LOCARNO FILM FESTIVAL
Vítězným snímkem 64. ročníku filmového festivalu ve švýcarském Locarnu se stal argentinsko-švýcarský koprodukční projekt Abrir Puertas y Ventanas / Back to Stay. Film argentinské režisérky Milagros Mumenthaler pojednávající o dvou sestrách potýkajících se se smrtí babičky, která je vychovala, byl považován za velkého favorita a kromě Zlatého Leoparda za nejlepší snímek získal i cenu pro nejlepší herečku Maríu Canale. Kromě prestižní ceny si Milagros Mumenthaler ze Švýcarska odváží i finanční odměnu devadesát tisíc švýcarských franků.
Porota v čele s portugalským producentem Paulem Brancem rovněž dvěma cenami ocenila rumunsko-maďarský koprodukční snímek Din dragoste cu cele mai bune intentii. Jeho režisérovi Adrianovi Sitaruovi, který si z Locarna odnesl již jednu cenu před čtyřmi lety za krátký snímek , udělila Stříbrného Leoparda a stejně tak ocenila ústředního hereckého představitele Bogdana Dumitrache. Porota byla rovněž natolik nadšená z japonského filmu Tokyo Kouen o amatérském fotografovi z Tokia, že mu (poprvé v historii festivalu!) udělila Zvláštní cenu poroty.
Mezi dalšími oceněnými z Locarna jsou francouzská režisérka Valérie Massadian, která zde získala cenu pro nejlepší debut za film Nana. Leopard of Tomorrow pro filmový debut do čtyřiceti minut putoval do rukou Jana Czarlewskiho za snímek L’Ambassadeur & Moi / The Ambassador & Me. Cena za celoživotní přínos filmu byla již ve čtvrtek udělena sedmdesátiletému švýcarskému herci Bruno Ganzovi před projekcí filmu Sport de filles francouzské režisérky Patricie Mazuy, v němž Ganz ztvárnil jednu z hlavních rolí.
Festival, který se v Locarnu konal od 3. srpna, byl oficiálně ukončen tuto sobotu. Příští, jubilejní 65. ročník se uskuteční od 1. do 11. srpna příštího roku.

MFF SAN SEBASTIAN
Za měsíc bude ve španělském San Sebastianu zahájen 59. ročník zdejšího Mezinárodního filmového festivalu. V neděli 18. září zde převezme cenu za celoživotní přínos Glenn Close, která letos v březnu oslavila šedesát čtyři let. Na Oscara pětkrát nominovaná americká herečka na festivalu v San Sebastianu rovněž uvede svůj nejnovější projekt, britsko-irské koprodukční drama Albert Nobbs režírované kolumbijským scenáristou a režisérem Rodrigem Garciou (Nine Lives, Mother and Child). Herečka, která se rovněž podílela i na scénáři, v něm ztvárnila postavu ženy, která se v boji za přežití v Dublinu 19. století léta vydávala za muže. Oficiální premiéru bude mít Albert Nobbs na filmovém festivalu v Torontu.
Španělský festival letos rovněž uvede zajímavou retrospektivu čtyřiceti snímků nazvanou American Way of Death: American Film Noir 1990-2010’. Zahájí ji na skutečných událostech založený americký thriller Texas Killing Fields režisérky Ami Canaan Mann v hlavních rolích se Samem Worthingtonem a Chloë Moretz.
V sekci představující filmy inspirované noirovou poetikou vzniklé za posledních dvacet let budou kromě jiných uvedeni Mafiáni, Zběsilost v srdci, Millerova křižovatka, Gauneři, Nelítostný souboj, Mlčení jehňátek, Základní instinkt či Zodiac. Retrospektivu budou v San Sebastianu uvádět režiséři Walter Hill (Zlé časy, Válečníci, Jižanská pohostinnost) a James Gray (Noc patří nám, Milenci).
Festival se uskuteční od 16. do 24. září. Více informací naleznete na jeho oficiálních webových stránkách.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY