Top 20 ČR: Potter první, ale o více než polovinu chudší

Vydáno: 26.07.2011 18:04 - Alžběta Fridrichová | foto: Warner Bros. Ent. & Harry Potter Publishing Rights J.K.R

Po monstrózním startu sestoupil snímek Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 zpátky na zem, přesto pořád vévodí TOP 20. Naopak Lidice nabraly znovu vítr do plachet a Tranformers 3 se tak musí spokojit s trojkou.
Stejně jako v Americe, i u nás masový zájem o závěrečného Pottera opadl, a tak Harrymu nezbylo než odečítat milion po milionu. V Česku mu zachránilo kůži to, že se neobjevil trhák takového kalibru jako za mořem; Captain America: První Avenger vtrhne do tuzemských kin teprve na začátku srpna.
Druhé Relikvie smrti tak obhájily jedničku z minulého týdne, ale vítězství s propadem téměř osmapadesáti procent už není tak sladké. Alespoň tak daly prostor ostatním filmům, aby se trochu sebraly, čehož se většina bez výhrad chopila, a tak tu máme samá kladná procenta. Jedním ze skokanů se stal snímek Lidice, kterému se po několikatýdenním, stabilně desetiprocentním poklesu zadařilo a rázem si připisují půlmilion k dobru. Na to však doplatilo třetí pokračování Transformers, které v porovnání s tržbami minulého víkendu ztratilo pětinu.
Na bramborové místo vyšplhala novinka Strom života, která se zastavila těsně pod milionovou hranicí. Vítěz filmového festivalu v Cannes - v hlavní roli s Bradem Pittem a Seanem Pennem a v kouzelném hudebním doprovodu Alexandra Desplata - vyvolal mezi kritiky i diváky rozporuplné reakce, přesto však se našlo přes sedm tisíc odvážlivců, které výkyvy v hodnocení nikterak neodradily.
Pátou příčku obsadila předpremiéra očekávaného animáku Auta 2, na němž si namastí kapsu nejenom kino IMAX a kina s 3D projekcí. Podle Potterova strmého sestupu není rozhodně vyloučeno, že ho o víkendu Auta předstihnou. Nechme se překvapit.
O příčku vpřed se od posledně vyhoupl další animák. Kung Fu Panda 2 nabral sto třicet plusových procent, což ho rázem katapultovalo před Pana Poppera i čtvrté Piráty z Karibiku, kteří v pořadí obsadili sedmé a osmé místo. Na devítce skončil český muzikál s Lucií Bílou a Karlem Rodenem V peřině.
První desítku uzavírá druhá aktuální novinka, remake béčkového akčňáku ze sedmdesátých let Mechanik zabiják s Jasonem Stathamem v hlavní roli. Ze čtyřky na jedenáctku i přes polepšení šesti a půl procenta klesla komedie Ženy sobě, téměř sto tisíc má od posledně navrch její pánský protipól Pařba v Bangkoku a polepšil si také thriller Hanna. Naopak snímek Jmenuji se Oliver Tate poklesl o sedm procent, což ho zařadilo až na čtrnáctku.
O dva stupínky klesl Cigán, stejně jako Melancholia, které dohromady zhlédlo přes dva tisíce diváků. Na sedmnáctce stagnuje animák Rio, který vydělal jednou tolik co minule, zato X-Men: První třída se z dvanáctky propadl až na osmnáctku. Z neviditelné pozice se pak zpátky do TOP 20 vyškrábala Králova řeč, pro níž to znamená skoro šest set procent navrch. A na hranici skončil s méně než pěti sty diváky český dokument Generace singles.
Tento týden se s novinkami roztrhl pytel. Z hromady nových snímků stojí za to zmínit alespoň Auta 2, která se už v žebříčku pro sichr zabydlela předem, nebo adaptaci legendární knihy Charlotte Brontë Jana Eyrová, kde si hlavní roli vystřihla talentovaná Mia Wasikowska. Trochu jiný druh zábavy přinese americká komedie Zkažená úča s Cameron Diaz a Justinem Timberlakem.
TOP 20 ČR: VÍKEND OD 21. 7. 2011
  1. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 15 mil.
  2. Lidice 1,7 mil.
  3. Transformers 3 1,3 mil.
  4. Strom života 961 tis. (novinka)
  5. Auta 2 750 tis (předpremiéra)
  6. Kung Fu Panda 2 691 tis.
  7. Pan Popper a jeho tučňáci 561 tis.
  8. Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna 547 tis.
  9. V peřině 418 tis.
  10. Mechanik zabiják 409 tis. (novinka)
  11. Ženy sobě 369 tis.
  12. Pařba v Bangkoku 349 tis.
  13. Hanna 135 tis.
  14. Jmenuji se Oliver Tate 119 tis.
  15. Cigán 115 tis
  16. Melancholia 113 tis.
  17. Rio 109 tis.
  18. X-Men: První třída 91 tis.
  19. Králova řeč 67 tis.
  20. Generace singles 48 tis.
Všechny tržby jsou vedeny v českých korunách. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami si můžete stáhnout zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY