Festivalové ozvěny: 29. týden

Vydáno: 20.07.2011 21:00 - Jana Bébarová | foto: Letní filmová škola

Než vám koncem týdne nabídneme tipy na filmy, které byste na Letní filmové škole neměli minout, nahlédněte s námi do odborného a doprovodného programu, který se od tohoto pátku v Uherském Hradišti chystá. Mimochodem - už máte sbaleno?
Za tři dny začne v Uherském Hradišti 37. Letní filmová škola, kterou letos po deset dnů ovládne především rumunská kinematografie, režijní dílo Akiho Kaurismäkiho, Apichatponga Weerasethakula, Krzysztofa Kieślowskiho a Fera Feniče či vzpomínka na desáté výročí zářijových teroristických útoků.
Filmové kurátorství
Z tradičně bohatého programu filmovky se v nově zrekonstruovaném kině Hvězda můžete mj. těšit na speciální projekci zrestaurované digitální kopie Vláčilovy Markety Lazarové. V souvislosti s tím proběhne ve dnech 28. a 29. července mezinárodní konference na téma Restaurování a kurátorství filmů v digitální éře, která upozorní na zásadní proměny přístupu k archivním filmům a materiálům v době digitální reprodukce a archivace a jíž se zúčastní zástupci Národního filmového archivu, rakouského Filmmusea a Filmarchivu a Slovenského filmového ústavu.
Ti během dvou dnů představí restaurátorské a kurátorské přístupy, které využívají při zpracování a zpřístupňování klasických děl světové i domácí kinematografie. Kromě zmiňované Markety Lazarové budou v doplňujícím programu konference promítány další tři filmy, jejichž uvedení je spojeno s konkrétními aktivitami Národního filmového archivu, Studia KADR v Polsku a Filmmusea ve Vídni, a to Poklad (1923), Extase (rakouská verze) (1929) a Sedím na konári a je mi dobre (1988).
Distribuční novinky AČFK
Zaryté fanoušky 35mm formátu zajisté potěší i z 35mm kopií promítaná kompletní série Dekalog zmiňovaného polského tvůrce Krzysztofa Kieślowskiho, jenž by se letos dožil sedmdesáti let. Asociace českých filmových klubů, která Letní filmovou školu pořádá, v obnovené premiéře rovněž uvede jeden z režisérových nejznámějších snímků Dvojí život Veroniky.
V rámci své distribuční činnosti AČFK dále uvede dva francouzské snímky připomínající tvorbu básníka, dramatika a filmového a divadelního režiséra Jeana Cocteaua, a to jím režírovaného Orfea a romantické drama Věčný návrat, ke kterému napsal scénář. V obou snímcích se v hlavní roli objevil Jean Marais.
Mezi dvěma novými distribuční tituly Asociace bude kromě již anoncovaného Turínského koně Bély Tarra uvedeno francouzské historické drama Černá Venuše režiséra Abdelatifa Kechiche.
Lekce filmu podle...
V rámci odborného programu přijdou na řadu i oblíbené Master-classes, nebo-li Lekce filmu, které budou obdobně jako v minulých ročnících moderovány filmovým publicistou Pavlem Sladkým. Svou lekci filmu v Hradišti povedou Emir Kusturica (24. 7.), rumunský dokumentarista Andrei Ujica (25. 7.), slovenský režisér a scenárista Eduard Grečner (26. 7.), německý kameraman Fred Kelemen (27. 7.), rumunský režisér Mircea Daneliuc (28. 7.), thajský tvůrce a loňský držitel Zlaté palmy z Cannes Apichatpong Weerasethakul (29. 7.) a nakonec žijící legenda finského filmu Aki Kaurismäki (30. 7.). Jeho režijnímu dílu bude navíc věnována druhá publikace z edice Iniciály, kterou po loňském úspěchu sborníku Béla Tarr - v oku velryby LFŠ vydává ve spolupráci s nakladatelstvím Casablanca.
mini_FAMU
Nejen aspiranti filmové režie či scenáristiky se mohou těšit na unikátní přednáškový cyklus nazvaný mini_FAMU, který proběhne během prvních pět dnů LFŠ. Díky zasvěceným přednáškám předních odborníků, filmových profesionálů a pedagogů z FAMU budou mít návštěvníci nejen možnost blíže nahlédnout do struktury vybraných kateder, ale i seznámit se s prací zdejších studentů a pedagogů za poslední tvůrčí rok. Mimo tento cyklus se v rámci dvou projekčních bloků budou navíc promítat nejlepší filmy, které se na FAMU natočily.
Koncerty a divadla
Kromě unikátního fotbalového utkání Česko - Srbsko (v němž se organizátoři LFŠ utkají s Kusturicovou kapelou No Smoking Orchestra) proběhnou v rámci pestrého doprovodného programu koncerty skupin Priessnitz, Ahmed má hlad, Obří broskev, Už jsme doma, Swordfishtrombones, Čoko Voko nebo americké performerky Lydie Lunch či britské rockové kapely Gallon Drunk. Největším lákadlem LFŠ Music Stage však bezesporu bude nedělní koncert výše zmiňované kapely Emira Kusturici No Smoking Orchestra.
Chybět nebudou ani divadelní představení ve stanu DNO/Potrvá, kde diváci mimo jiné mohou navštívit představení divadel DNO, Buchty a loutky nebo LÁHOR/soundsystému. Samostatnou hudební stage bude v hudebním klubu Mír po devět večerů provozovat progresivní Radio Wave. Již v sobotu 23. 7. bude rovněž na programu exhibice ve slam poetry, jíž holduje programový ředitel LFŠ Jan Jílek, a ve středu 27. 7. rozhlasově-divadelní projekt Petra Marka Rádio Ivo.
Letni filmova skola Uherske Hradiste 2011 - spot from David Huspenina on Vimeo.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY