Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Analýza vlivu kina na sázení a předpovídání sportovních událostí

Analýza vlivu kina na sázení a předpovídání sportovních událostí

Vydáno: 21.10.2024 08:00 v sekci Novinky | Zprávy - Redakce | foto: Myke Simon

Od té doby, co byly vynalezeny hýbající se obrázky, je lidé rádi sledují. Nejen proto, že je to baví a mají z toho potěšení, ale také proto, že jsou zdrojem poučení a nových informací.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    

A stejně, jako se v nich můžete dozvědět například o tom, jak se žije na Sibiři, nebo jaké jsou nové možnosti medicíny v oblasti operace srdce, tak se například můžete dozvědět zajímavé informace o sázení online


Filmografie, zejména ta dokumentární, nemá tematicky téměř žádné hranice. Takže než abyste museli osobně navštívit některé české sázkové kanceláře, můžete se o sportovním sázení dozvědět něco v teple svého obývacího pokoje právě díky dokumentárním filmům. 

Sázení jako fenomén

Již od dob Velké pardubické se sportovní sázení rozhodně stalo něčím, co je v povědomí všech diváků a nejen příznivců daného sportu. Kde kdo s nadšením sledoval Josefa Váňu, který jako by se nad závodní dráhou se svým koněm doslova vznášel, než aby na něm jel. A od té doby se k nám dostalo mnoho dalších sportovních přenosů, od velkých fotbalových lid, po olympijské hry. A kde je soutěživost a potřeba být první, tam je i sázení. 

Již od starověku

Sportovní sázení je tu s lidstvem skoro od nepaměti. Přesněji řečeno, ze starověkého Řecka a Říma, ve kterém běžní občaně sázeli na gladiátorské zápasy a později také na olympijské hry. A jak je vidět, tak je to dodnes nepustilo. Nicméně, sportovního sázení tak, jak ho známe dnes, se rozvinulo až v 19. století zejména díky již zmíněným dostihům. Jak vypadají sportovní sázky dnes a kde se o nich můžete dozvědět více?

Dokumentární filmy

I když není časté, že by se dokumentární filmy hrály v kině, není to ani neobvyklé. A proto, když budete mít štěstí a budete sledovat pečlivě program kina ve vašem okolí, může se vám poštěstit najít v nabídce ke shlédnutí film s tematikou sportovního sázení. Ale i kdyby ne, tak třeba o taktice a strategii. Nebo o sportu, na který chcete vsadit. Všechny informace a znalosti, které můžete následně uplatnit, jsou cenné. Je možné získávat informace i jinde, než z dokumentů?

Hrané filmy

Není ale potřeba se omezovat jen na dokumentární filmy. Příklad sázení na sporty můžete najít i v mnoha celovečerních hraných filmech. Pravděpodobně nejznámější film o sportovním sázení je Maximální limit z roku 2005 s Al Pacinem v hlavní roli. Dále tematiku sázení a hazardu najdeme také ve filmech Hráči z roku 1998, Gambler: Nejvyšší sázka z roku 2014 a Maverick z roku 1994 o geniálních pokerových hráčích.


 A touto tematikou se také okrajově zabývá novodobý snímek Dannyho parťáci z roku 2001, pojednávající o velké loupeži kasína s hvězdami v hlavních rolích, jako Julia Roberts, George Clooney, Andy Garcia, Matt Damon nebo Brad Pitt. Které další snímky s tematikou sázení a hazardu si vybavíte? 

Zvýšení zájmu

To, že jsou sportovní sázky a gamblerství zmiňované ve filmech je dvousečná zbraň. Jednak to ukazuje pravé možnosti a úspěšnost hazardního hráčství, ale na druhou stranu také stinnou stránku této činnosti. Rozhodně to ale zvyšuje zájem o toto odvětví a nutí lidi k přemýšlení o tom, jak to celé vlastně funguje. Sport je zde většinou prezentován jako dramatická událost, která může hráče inspirovat k jeho sledování, a rozhodně v něm vzbudí emoce. Jak to?

Potřeba prožívat

Mnoho lidí má totiž pocit, že jim v životě chybí hluboké emoce, a je to jeden z motivů, proč se na filmy lidé začali dívat v první řadě. Dopřát si tu chvíli bezpečného prožívání strachu, nadšení, smutku nebo znepokojení. A to jsou i důvody, proč lidé rádi sází na sportovní události. Aby si mohli prožít chvíle nejistoty, napětí, radosti z úspěchu a sounáležitosti s ostatními sázejícími. Obě činnosti jsou tedy významně propojené lidským prožíváním a emocemi. Jak mohou emoce sázení ovlivnit?

Nebýt robot

Někdy ale mohou emoce být i na škodu, kdy ovlivňují na základě libosti a oblíbenosti rozhodování na konečnou sázku. Je tedy potřeba se naučit i analýze dat a kvalifikovanému rozhodování na základě statistik. A i to je dovednost, kterou kimo může podpořit některými snímky nebo i sledováním tržeb a návštěvnosti sálů. Data jsou všude kolem, a tak stačí se s nimi jen naučit pracovat. Víte, jak byste se sportovním sázením a analýzou dat měli začít?

Vývoj kurzů a trendy

To platí i o popularitě, která se ve společnosti přelévá jako vlna. A je to tedy jeden z dobrých ukazatelů, které je vhodné při sportovním sázení sledovat, protože může výrazně ovlivnit zaměření sázek i sázkových kanceláří. Příběhy geniálních sportovců nebo význačných sportovních klubů mohou tak výrazně ovlivnit daný sázkový kurz. A televize a kino může být jedním ze zprostředkovatelů, jak se o takovýchto lidech můžete dozvědět. Kde jinde vám mohou pomoci?

Realita vs. fikce

Filmy ale často vytvářejí také fiktivní představy o tom, jak mohou jednotlivé sporty a sportovní výkon vypadat. Některé jsou zcela nerealistické, některé možné, ale nepravděpodobné. A i proto je dobré výkony na plátně brát spíše s nadhledem. Proto není dobré počítat s tím, že když je tým nebo hráč na filmovém plátně vždy úspěšný, bude tomu tak i v reálném životě. Co ještě potřebujete vědět, abyste se mohli do sportovního sázení pustit? 

(Placená inzerce)


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 42. víkend
Box office: Druhý Úsměv zabral U pokladen kin si dobře vedl druhý díl hororu Úsměv, jehož první díl se před dvěma roky stal překvapivě úspěšným titulem po celém světě. čtěte zde
Vydáno: 21.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Výjimečný stav 3/10
Recenze: Komedie o dezinformacích Jana Hřebejka Výjimečný stav je plná stereotypů Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky. čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 18. 10. 2024 - 24. 10. 2024
TV tipy: Muž a žena si prokazují něžné milosti Televize se asi logicky začaly soustředit na vlastní tvorbu a převzaté seriály, i proto premiérová filmová nadílka ustupuje čím dál víc do pozadí. Tento týden tak tím nejzajímavějším je uvedení thrilleru Menu. čtěte zde
Vydáno: 18.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 42. týden
Kinopremiéry: Úsměv zapříčinil v Megalopolis výjimečný stav I do českých kin míří v tomto týdnu megapropadák Francise Forda Coppoly Megalopolis, kterým se legendární tvůrce pravděpodobně loučí s kariérou. Mnohem úspěšnější ale zřejmě bude pokračování hororu Úsměv. čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 41. týden
Top 20 ČR: Vlny se vrací na vrchol Absence výraznějších novinek způsobila, že se na vrchol domácího žebříčku návštěvnosti vrací nejúspěšnější český film roku, retro drama Vlny. čtěte zde
Vydáno: 15.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe