Kinopremiéry: Úsměv zapříčinil v Megalopolis výjimečný stav

Vydáno: 16.10.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Deník N

I do českých kin míří v tomto týdnu megapropadák Francise Forda Coppoly Megalopolis, kterým se legendární tvůrce pravděpodobně loučí s kariérou. Mnohem úspěšnější ale zřejmě bude pokračování hororu Úsměv.
Megalopolis (Megalopolis) (Film Europe)

Český plakát filmu Megalopolis / Megalopolis
© CSFD
Dlouhých čtyřicet let se legendární režisér a scenárista Francis Ford Coppola pokoušel zrealizovat svůj vysněný námět o Americe budoucnosti, která se podobá starověkému Římu. Neváhal se kvůli němu zadlužit, prodat své vinice a zaplatit ho z vlastní kapsy. O to větším zklamáním je, že ohlasy jsou vskutku špatné a kritika se jen valí. Zdá se tedy, že jeden z nejslavnějších filmařů světa tak dlouho spekuloval a vymýšlel, že se ve svých tezích ztratil. Obsazení si sehnal pochopitelně hvězdné, protože se sešli Adam DriverGiancarlo EspositoNathalie EmmanuelShia LaBeoufDustin HoffmanLaurence FishburneTalia Shire nebo Jon Voight. Přes veškeré průšvihy, které film provází, si ale český distributor uvedení nerozmyslel, takže tuzemský divák může posoudit, zda jde opravdu o tak špatný film a pošramocení odkazu jedné legendy. Kontroverzní premiéra týdne.

Synopse: V imaginární budoucnosti Ameriky musí město Nový Řím projít proměnami. To vyvolá konflikt mezi geniálním architektem Cesarem Catilinou (Adam Driver), který se snaží o přechod k utopické a idealistické budoucnosti, a starostou Franklinem Cicerem (Giancarlo Esposito), který je zastánce statutu quo, v němž vládnou chamtivost, osobní zájmy a stranické války. Mezi oběma muži se zmítá starostova dcera Julia (Nathalie Emmanuel), jejíž láska k Cesarovi nalomila veškerou její loajalitu a donutila k zamyšlení nad tím, co si podle ní lidstvo skutečně zaslouží.

Zajímavost: Scénář byl údajně v průběhu let přepisován až třistakrát.

Český trailer filmu Megalopolis / Megalopolis

Úsměv 2 (Smile 2) (Cinemart)

Český plakát filmu Úsměv 2 / Smile 2
© CSFD
Po dvou letech se dočkal pokračování jeden z těch lepších hororů z poslední doby, který sice nebyl nijak originální, řemeslně byl ale zvládnutý velmi dobře. Potěšující je, že i druhého dílu se znovu chopil režisér a scenárista Parker Finn, který zřejmě příběhově moc nepřekvapí a bude pokračovat v nastoleném trendu, což by ale nemuselo být úplně špatně. Hlavní roli tentokráte převzala Naomi Scott, kterou v těch vedlejších nepodpoří žádná zásadně známá tvář. Ohlasy zatím neexistují, takže nezbývá než doufat, že si tvůrce alespoň udrží solidní úroveň. Premiéra pro milovníky moderní podoby žánru.

Synopse: Popová hvězda Skye Riley (Naomi Scott) zahajuje turné, které má upevnit její status jedné z nejlepších a nejúspěšnějších zpěvaček. Jenomže momenty slávy si nemůže užívat úplně naplno, protože v jejím životě se začíná vyskytovat řada drastických a nepochopitelných událostí, které pořád přibývají. Ačkoli je Skye silná žena, která už se dokázala vyrovnat s temnou minulostí a je připravená poprat se i s aktuálním ohrožením, zdá se, že právě to je nad její síly.

Český trailer filmu Úsměv 2 / Smile 2

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (Pulp Fiction) (Pannonia Entertainment)

Český plakát filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction
© KZMJ
Na oslavu třiceti let od premiéry se na pouhý týden do kin vrací jeden z nejzásadnějších a nejdůležitějších filmů devadesátých let. Na jejich počátku definitivně proslavil osobitého Quentina Tarantina, jemuž vynesl mimo dalších šesti nominací také Oscara za scénář. Kvality díla nemá smysl opěvovat, protože to dělá kdejaká filmová databáze, případně naše recenze. Stačí už jen připomenout, že v hlavních rolích září Bruce WillisUma ThurmanJohn TravoltaSamuel L. Jackson a další. Legenda opět na plátně.

Synopse: Tři zdánlivě nesouvisející příběhy z podsvětí se v jednu chvíli osudově protnou a tvoří celek plný násilí, drog, absurdních dějových situací a břitkých dialogů. Své místo v něm mají třeba zkrachovalý boxer Butch (Bruce Willis), který se rozhodne na sklonku kariéry ne zrovna legálně přijít k penězům, dvojice gangsterů Vincent (John Travolta) a Jules (Samuel L. Jackson), které se jedna zakázka vymkne z rukou nebo pár amatérských zlodějíčků Pumpkin (Tim Roth) a Honey Bunny (Amanda Plummer).

Zajímavost: Výzdoba v baru Mazaný králíček byla inspirována klasickými závodnickými filmy.

Český trailer filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction

Tatami (Tatami) (AČFK)

Český plakát filmu Tatami / Tatami
© Cinema City
Gruzínsko-americký sportovní thriller vypadá podle synopse hodně zajímavě a na žánr až nečekaně vážně, navíc se těší až extatickým ohlasům, kterých ale pochopitelně není tolik. Režisérem a spoluscenáristou je poměrně zkušený Guy Nattiv, jemuž s režií pomohla debutující Zar Amir Ebrahimi, která si zahrála i jednu z hlavních rolí. Tuzemský divák se jinak nemá moc čeho chytit, protože známé jméno tu nenajde a gruzínská kinematografie je přece jen trochu exotická. Komentáře a hodnocení by ale měla významně pomoci. Premiéra pro festivalové publikum.

Synopse: Íránská judistka Leila (Arienne Mandi) a její trenérka Maryam (Zar Amir Ebrahimi) přijíždějí na mistrovství světa v Tbilisi s odhodláním získat pro svou vlast první zlatou medaili. V průběhu mistrovství však z nejvyšších íránských míst přichází ultimátum - Leila musí předstírat zranění a prohrát, jinak bude označena za zrádce národa. V sázce je krom sportovní reputace i svoboda její i její rodiny a Leila tak stojí před těžkou volbou, zda se podvolit, nebo riskovat vše a dál bojovat o zlato.

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který byl spolurežírován íránskými a izraelskými tvůrci.

Český trailer filmu Tatami / Tatami

Když se světlo zlomí (Ljósbrot) (Vertigo International)

Český plakát filmu Když se světlo zlomí / Ljósbrot
© CSFD
Islandský snímek je viditelně určen náročnějšímu publiku, protože do kin vstupuje s minimální propagací a nemá žádná zásadní lákadla. Režisérem a scenáristou je Runar Runarsson a dle ohlasů se jedná o intimní a hodně osobní podívanou, která řeší závažnou problematiku a pracuje spíše s náznaky. Hodnocení jsou vesměs pozitivní a pohybují se na úrovni lehkého nadprůměru, takže se zdá, že rozhodně nepůjde o žádné zklamání, jen asi bude potřeba trocha divácké tolerance.

Synopse: Mladý kluk a dívka se do sebe zamilují. Háček je však v tom, že on je zadaný. Slíbí své nové lásce, že vše vyřeší a se svou přítelkyní se rozejde. Než to ale stihne zrealizovat, zemře při autonehodě. Jeho přátelé jsou událostí zcela šokováni a celý proces truchlení jim navíc komplikuje skryté tajemství. A to se ještě nesetkaly jeho bývalá a budoucí přítelkyně.

Český trailer filmu Když se světlo zlomí / Ljósbrot

Výjimečný stav (Falcon)

Český plakát filmu  / Výjimečný stav
© CSFD
Poměrně zajímavě a originálně vypadá tuzemský počin, který vychází z původní divadelní hry. Jeho režisérem je Jan Hřebejk, který dle svých slov vůbec poprvé v kariéře natočil ryzí komedii bez jakékoliv kombinace s jinými žánry, tudíž by mělo jít o opravdu odlehčenou podívanou. Jak u tvůrce bývá zvykem, nemá problém sehnat hvězdné obsazení, neboť v hlavní roli se objeví Ondřej Vetchý, kterého doplňují Tatiana DykováJaroslav PleslJana PlodkováJiří Havelka nebo Jan Hrušínský. Ohlasů je zatím minimum, zarážející ale je, že se dost odlišují a víceméně se hodnocení pohybují jen na dvou extrémních pólech. Tak uvidíme, jak to nakonec celé dopadlo. Potenciální divácký hit.

Synopse: Rozhlasový zpravodaj na Blízkém východě Karel Beran (Ondřej Vetchý) přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. Jenomže v Kamburu, který neprofesionálně opustil, právě v tu chvíli vypuká revoluce. Aby dostál svých povinností, je nucen tvořit mystifikační reportáže, kdy revoluční vřavu simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. Brzy se ale chytne do vlastní pasti, protože jeho reportáže jsou vysoce sledované a Český rozhlas se mu rozhodne poslat podpůrný tým. V tu chvíli se Karel ocitá před neřešitelnou volbou - buď se přizná k podvodu, nebo bude muset předstírat vlastní smrt.

Originální trailer filmu Výjimečný stav

Život k sežrání (Aerofilms)

Plakát filmu  / Život k sežrání
© CSFD
Český loutkový film má dlouhou a kvalitní tradici a vždy, když se v kinech objeví, jde relativně o událost, i když na návštěvnosti to až tak znát není. Tento asi nebude výjimkou, protože jeho propagace je minimální a diváka může lákat právě na zvolenou techniku animace a zajímavý příběh, který by měl sloužit jako inspirace všem dětem. Režisérkou je Kristina Dufková, trochu ovšem děsí jméno scenáristy Petra Jarchovského, v tomto případě by ale jeho typická epizodovost nemusela vzhledem k žánru tolik vadit. Poměrně příjemné je i hlasové obsazení, v němž jsou slyšet Tatiana DykováDavid NovotnýKlára MelíškováSimona BabčákováMartha Issová nebo Jiří Bartoška. Ohlasů je opět naprosté minimum, většina je ale hodně spokojených. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Dvanáctiletý Ben nadevše miluje muziku, jídlo a vaření. To je na něm ovšem znát. Proto když se zamiluje do spolužačky Klárky, rozhodne se s kily navíc zatočit. Na jeho cestě za vysněnou postavou i dívčiným srdcem mu pomáhají hlavně kamarádi z kapely a starostlivá maminka.

Originální trailer filmu Život k sežrání


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY