Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 10. 2024 - 10. 10. 2024

TV tipy: Řezníci spáchali na panenské královně zločin v šantánu

Vydáno: 04.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Amazon.com

I další říjnový týden pokračuje v televizích v nastoleném trendu neustálých repríz. Náš výběr tak znovu tvoří pouhé čtyři filmy, které mají společné to, že se na ně víceméně zapomnělo a prakticky se nepřipomínají.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zločin v šantánu (sobota 5. 10., ČT1, 15.00 - 16.30 / neděle 6. 10., 07.00 - 08.25)

Plakát filmu  / Zločin v šantánu
© Jiří Suchý
Kriminální komedie ze zlomového roku 1968 klame tělem a hodně záleží na tom, jak ji diváci budou číst. Pokud totiž na ni budou nahlížet jako na ryzí detektivku s komediálními prvky, budou zklamaní, to ale pravděpodobně nebyl záměr tvůrců. Režisér a spoluscenárista Jiří Menzel vycházel z knižní předlohy Josefa Škvoreckého a natočil hodně sofistikovanou a mrazivou satiru na tehdejší režim a nechvalně proslulé politické procesy. To je znát především v poslední třetině velmi střídmé stopáže, která nečekaně zvážní a relativně pohodová atmosféra v ní potemňuje a jsou z ní viditelné obavy z očekávání věcí příštích. Jinak ale vyniká skvělá prvorepubliková výprava a nálada, a vzhledem k tomu, že na hudební stránce snímku se podílelo divadlo Semafor, jeho poetika je tu hodně znát a zní tu pochopitelně slavné hity. Ty kompenzují skutečnost, že příběh je trochu roztříštěný a někdy nedává smysl. Hodně unikátní je nicméně snímek v obsazení, neboť krom Evy PilarovéVlastimila BrodskéhoRudolfa Hrušínského nebo Jitky Zelenohorské se v něm objevili i Jiří Suchý a Jiří Šlitr a vůbec poprvé se před kamerou předvedli Zdeněk SvěrákLadislav Smoljak a samotný Jiří Grossmann, pro něhož šlo ale zároveň bohužel o derniéru. Trochu nedoceněný tip.

Zajímavost: Snímek byl natočen v barrandovském ateliéru číslo 6, kde se během natáčení podepisovala petice Dva tisíce slov.

Televizní spot filmu Zločin v šantánu

Cesta (Walkabout) (sobota 5. 10., ČT art, 22.40 - 00.15)

Plakát filmu Cesta / Walkabout
© IMDb
Dobrodružné drama z počátku sedmdesátých let je v našich končinách prakticky neznámé a dnes už sehnatelné jen velmi těžko. Režírující Nicolas Roeg v něm tedy divákům absolutně nejde naproti, a ačkoli vychází z knižní předlohy Jamese Vance Marshalla, tu si bere spíš jako inspiraci. Pomíjí totiž klasickou dramatickou výstavbu a po celou dobu připomíná spíš dokument, neboť prim v něm hrají skutečně fascinující, nádherné a bezmála geniální záběry nespoutané přírody, které snímku zároveň dodávají unikátní atmosféru dobrodružství a malosti člověka. Povedlo se mu zachytit i jakýsi velmi speciální dialog lidí s přírodou, který donutí k filozofickému zamyšlení, k čemuž přispívá i naznačený jednoduchý příběh, který je o střetu dvou rozdílných kultur, které by ale mohly najít společnou řeč. K až autentickým dojmům nepochybně přispívá i obsazení méně známými tvářemi, mezi nimiž jednoznačně vyčnívá Jenny Agutter. Důležité je počítat se vskutku extrémně pomalým až meditativním tempem a prakticky nulovým dějem. Náročnější záležitost, na níž je třeba být připravený a odpočatý.

Zajímavost: Scénář filmu zabral pouhých čtrnáct stran.

Originální trailer filmu Cesta / Walkabout

Panenská královna (The Virgin Queen) (pondělí 7. 10., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu Panenská královna / The Virgin Queen
© IMDb
Ani drama z poloviny padesátých let v tuzemsku není tolik známé a jeho zařazení do programu je hodně raritní. Jelikož zub času se na něm dost podepsal, vyžaduje tolerantního diváka, ten se ale na oplátku dočká zajímavého počinu, který přesně evokuje dobu vzniku. Režírující Henry Koster v něm vycházel z povídky Harryho Browna, který také napsal scénář, a právě příběh je tím nejslabším článkem, protože ze skutečnosti vychází jen velmi volně a spíš než drama připomíná červenou knihovnu, která je bohužel povrchní, předvídatelná a dialogově ne až tak zajímavá. Technicky je ale naštěstí všechno v pořádku, to tedy znamená, že na Oscara nominované kostýmy jsou opulentní, stejně tak výprava a kamera, fajnšmekry pak určitě potěší tehdy standardní širokoúhlý formát a syté barvy. V titulní roli exceluje Bette Davis, kterou doplňují Richard ToddJoan Collins nebo Jay Robinson. Příjemně překvapí i na žánr hodně střídmá stopáž, která s odstupem času pochopitelně snímku jen a jen prospěla. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Do hlavní mužské role byl zvažován Burt Lancaster.

Originální trailer filmu Panenská královna / The Virgin Queen

Řezníci (De grønne slagtere) (úterý 8. 10., ČT2, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Řezníci / De grønne slagtere
© Dansk film database
Jedenadvacet let starý dánský počin je rozkročený mezi několika žánry, což mu ve výsledku malinko škodí, vesměs s ním ale budou všichni milovníci severské kinematografie spokojeni. Režisér a scenárista Anders Thomas Jensen si v něm znovu nebere servítky a servíruje brutálně černý humor, jemuž se divák směje, zároveň se za to však trochu stydí, protože jde někdy skutečně až za hranu. Částečně to mírní atmosféra, z níž je znát velký nadhled a to, že se tvůrci neberou moc vážně a nechtějí to ani po publiku. K pozitivním dojmům určitě přispívá i svižné tempo a zajímavě vystavěný děj, který jde poměrně nečekaným směrem a dokáže přinášet i překvapivé zvraty, které nejsou úplně šokující, vyhýbají se tak ale tradičním klišé a udržují diváky v pozoru. Jistotou pak je i excelentní obsazení, v němž kličové role ztvárnili bezmála geniální Nikolaj Lie Kaas a Mads Mikkelsen, vedle nichž se ale neztratili ani Nicolas BroBodil Jørgensen nebo Lily Weiding. Jen škoda trochu zbytečné romantické linie a patetické podzápletky o hledání cesty k vlastní rodině. Severský tip na úterní večer.

Zajímavost: Mikkelsen se kvůli roli záměrně nechal špatně ostříhat, protože to pro něj bylo lepší než nosit paruku.

Originální trailer filmu Řezníci / De grønne slagtere

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 40. týden
Kinopremiéry: Joker a Caligula ještě nejsou, čím chtějí být Hitem kin na začátku října by měl být druhý Joker, který koketuje s muzikálem, sbírá ale zatím hodně vlažné ohlasy a chvály se moc nedočkává. Srovnatelnou konkurenci nicméně nemá, takže k úspěchu má vydlážděnou cestu. ... čtěte zde
Vydáno: 02.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 39. týden
Top 20 ČR: Vlny se staly nejúspěšnějším českým filmem roku Snímek Vlny z prostředí Československého rozhlasu se stal nejúspěšnějším českým filmem roku. V kinech ho vidělo už přes půl milionu diváků. čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 39. víkend
Box office: Rozzum v Divočině přebírá vedení Po nadvládě Beetlejuice přebírá vedení animovaná novinka Rozzum v Divočině, zatímco epická moderní báje Megalopolis tvrdě narazila. čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 27. 9. 2024 - 3. 10. 2024
TV tipy: Paralelní matky viděly blikající světla a byly přepadeny v soutěsce Ačkoli už září dospělo do svého konce, televizní nabídka je dost slabá a opět se v ní objevují další a další reprízy. Do našeho výběru se tak dostala pouhá čtveřice filmů, z nichž dva jsou prakticky neznámé. čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Konec světa 4/10
Recenze: Film Konec světa vypráví o vztahu dědy a vnuka na pozadí léta 1968 Druhý film režiséra Bohdana Slámy v tomto roce vznikl podle scénáře Ivana Arsenjeva, jenž při jeho psaní hojně vycházel ze vzpomínek na vlastní dětství a na své dva dědečky. čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bezva polda je půlnoční muž k sežrání (26.07.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu (15.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Peter Simonischek (30.05.2023 15:18 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Finální trailer: Indiana Jones a nástroj osudu (08.04.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe