TV tipy: Shang-Chi a Elvis mají odvahu snít, protože se ocitli v kůži Johna Malkoviche

Vydáno: 20.09.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: JoBlo.com

S končícím zářím jako by se televizní dramaturgové probrali a konečně zařazují do programů několik lákavých premiér. Těmi největšími jsou v tomto týdnu drama Elvis a marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech.
Tajemství: Odvaha snít (The Secret: Dare to Dream) (pátek 20. 9., Prima Max, 17.45 - 20.00 / sobota 21. 9., 13.25 - 15.40)

Plakát filmu Tajemství: Odvaha snít / The Secret: Dare to Dream
© IMDb
Čtyři roky staré drama u nás není příliš známé a zdejší distribuci úplně minulo. Důvodem je určitě to, že jde o typicky americký film, který v Evropě moc nechápou a většině diváků připadá kýčovitý. Režírující Andy Tennant v něm adaptuje románovou předlohu Rhondy Byrne a opírá se tak o notně předvídatelný a klišovitý příběh, který vyžaduje diváckou toleranci, protože až moc pracuje s pohádkovým konceptem a místy je tak trochu "ezo", což pochopitelně cynické publikum spolehlivě odradí. Naštěstí se mu ale daří vytvářet solidní atmosféru a po dvě třetiny stopáže pracuje s emocemi střídmě. V závěru ale dá průchod lacinému dojímání a závěr je vysloveně přeslazený, což je škoda, protože to jinak poměrně slušnou žánrovku opravdu sníží na úroveň prvoplánového kýče. Titulní roli si zahrála nevýrazná Katie Holmes, k níž se v průběhu přidá naopak velmi dobrý Josh Lucas, který je ale limitován scenáristickými mantinely své postavy. Cukrkandlová záležitost na páteční podvečer.

Zajímavost: Natáčelo se ve státě Louisiana ve městě New Orleans.

Oficiální trailer filmu Tajemství: Odvaha snít / The Secret: Dare to Dream

Osamělá hvězda (Lone Star) (pátek 20. 9., Warner TV, 21.40 - 00.10 / neděle 22. 9., 00.20 - 02.35)

Plakát filmu Osamělá hvězda / Lone Star
© IMDb
Ani kriminální drama z druhé poloviny devadesátých let v tuzemsku není tak známé a i u něj platí, že je to z toho důvodu, že je určeno především pro americké publikum. Režisér a na Oscara nominovaný scenárista John Sayles v něm totiž natočil zvláštní žánrovou směsku, pro kterou je kriminální zápletka jen záminkou k jakési úvaze o multikulturalismu, možnému soužití různých ras a národů, zakázané lásce i o vině a trestu. Pomáhá si při tom nápaditým střihem, který nemá problém kombinovat dvě časové linie, komorní atmosférou a záměrně pomalým tempem, v němž je čas na velmi dobře napsané dialogy a představení propracovaných postav. Zafungovala i příjemně melancholická atmosféra, která připomíná zlatou éru seriózních westernů. Titulní roli skvěle ztvárnil Chris Cooper, jehož doplnili kupříkladu Kris KristoffersonElizabeth PeñaMatthew McConaughey nebo Joe Morton. Škoda jen, že se tvůrce v závěru pokoušel o šokující pointu za každou cenu, která funguje jen v tom, že je relativně nečekaná. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: V kinech měl snímek premiéru 21. června 1996.

Oficiální trailer filmu Osaměla hvězda / Lone Star

Elvis (Elvis) (sobota 21. 9., Nova Cinema, 20.00 - 23.15 / neděle 22. 9., 12.40 - 16.00 / středa 25. 9., 10.15 - 13.35)

Český plakát filmu Elvis / Elvis
© Vertical Entertainment
Před dvěma lety mělo premiéru drama, které je v mnohých ohledech překvapivé. Možná už trochu vyčpělý režisér a spoluscenárista Baz Luhrmann v něm našel novou mízu a body sbíral především tím, že příběh Krále rokenrolu vypráví z pohledu jeho dlouholetého manažera, čímž mu dodává novou dynamiku a může si dovolit i několik efektních zkratek. Zvolil i takřka geniální stříhovou skladbu, která se dočkala oscarové nominace, díky které dokáže děj přenést o několik let vpřed během pár vteřin, aniž by diváka jakkoli zmátl. Zmínit je pak nutné i opulentní vizuální stránku, z níž upoutají úžasně syté barvy a skvělé obrazové montáže. I díky nim pak snímek přes notně dlouhou stopáž nepůsobí nijak přehnaně a natahovaně. Hlavní roli ztvárnil na Oscara nominovaný Austin Butler, jemuž sekunduje především Tom Hanks, dále se pak objeví Richard Roxburgh nebo Olivia DeJonge. Zbývající oscarové nominace pak snímek získal za film, kameru, výpravu, kostýmy, masky a zvuk. Tip týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.  

Zajímavost: Butler na sobě v průběhu filmu měl devadesát kostýmů.

Český trailer filmu Elvis / Elvis

Střídavá péče (Jusqu'à la garde) (sobota 21. 9., ČT art, 23.35 - 01.05)

Český plakát filmu Střídavá péče / Jusqu'à la garde
© Facebook tvůrce
Francouzské drama před šesti lety proběhlo i našimi kiny, vzhledem k divácké náročnosti v nich ale pochopitelně větší stopy nezanechalo. Debutující režisér a scenárista Xavier Legrand v něm od počátku uchvátí nepříjemnou atmosférou, kterou ještě umocňuje to, že příběh se odehrává výhradně v uzavřených prostorech a kamera prakticky neustále zabírá některou z postav. Děj je navíc koncentrován do několika dní, takže s postupujícím časem je čím dál intenzivnější, výborně se v něm pracuje s napětím a v závěru se mění až v jakýsi psychologický horor, na který se nedívá moc dobře. Celková realističnost je tedy až autentická a po celou dobu nedá nikomu vydechnout. V titulních rolích odvádí fenomenální výkony Léa Drucker a Denis Menochet, kteří jsou až mrazivě přesní. Samotná pointa možná mohla být ještě víc nečekaná, i v této podobě ale funguje víceméně perfektně a v divácích bude doznívat ještě dlouho. Nejen emočně náročný tip. 

Zajímavost: Snímek je pokračováním krátkého filmu Avant que de tout perdre z roku 2013.

Český trailer filmu Střídavá péče / Jusqu'à la garde

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) (neděle 22. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / úterý 24. 9., 17.30 - 20.00)

Český plakát filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
© Cinemax
Tři roky stará marvelovka patří mezi ty lépe hodnocené, které v posledních letech vznikly. Může to být ale dáno nízkými očekáváními, která od ní fanoušci měli. Režisér a spoluscenárista Destin Daniel Cretton zaujme především v první polovině, které prospívá exotický nádech Asie, velmi dobrá akce, která je střídmě dávkována a sympatická práce s postavami, které jsou v rámci možností solidně propracované, mají určité kouzlo a jsou nenuceně zábavné, takže poněkud dětinský humor překvapivě funguje. Postupem času je ale nucen sáhnout k větším atrakcím, což znamená, že se uchyluje čím dál víc k využívání digitálních triků, které vskutku nevypadají moc pěkně a digitální původ je na nich hodně znát, akce přestává být zajímavá a stává se naprostou rutinou a ani příběh není nikterak atraktivní. Hlavní roli sice ztvárnil trochu unylý Simu Liu, to ale do značné míry vyvažují výborní Awkwafina a zejména Tony Leung, který si snímek krade pro sebe. V kontextu výše napsaného pak výsledku moc neprospívá ani trochu přepálená délka a až moc rychlé tempo. Blockbusterový tip.

Zajímavost: Postava Leunga se jmenuje Wenwu, což vychází z čínského duálního konceptu wen (občanská správa) a wu (vojenská správa).

Oficiální český trailer filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

V kůži Johna Malkoviche (Being John Malkovich) (neděle 22. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.30 / pátek 27. 9., 00.55 - 03.25)

Plakát filmu V kůži Johna Malkoviche / Being John Malkovich
© Impawards
Komediální fantasy z konce devadesátých let je hodně zvláštním počinem, který rozhodně není určen běžnému divákovi. Režijně s ním tehdy debutoval Spike Jonze, scenáristicky pak Charlie Kaufman a oba předvedli něco, co je dodnes nevídané. Atmosféra je specificky fantaskní, originální příběh svým způsobem dává smysl, ale platí pro něj, že se v něm může stát úplně cokoliv a nechybí v něm inteligentní humor. Ústřední úlohu si zahrál hodně civilní John Cusack, který je tu prakticky k nepoznání, toho pak doplnili třeba Cameron DiazNed BellamyCharlie Sheen nebo na Oscara nominovaná Catherine Keener, chybět pochopitelně nesmí ani John Malkovich. Možná je škoda, že tvůrci se ve své divnosti až moc vyžívají a někdy to s ní až přehánějí, to ale nic nemění na tom, že jde dodnes o jednu z vůbec nejosobitějších hollywoodských podívaných vůbec, v níž je plno nečekaných a extrémně zábavných momentů. Tip, který se do programů až tak často nezařazuje. 

Zajímavost: Cusack kvůli roli absolvoval loutkářský kurz.

Oficiální trailer filmu V kůži Johna Malkoviche / Being John Malkovich

Čtverec (The Square) (úterý 24. 9., ČT2, 22.50 - 01.20)

Český plakát filmu Čtverec / The Square
© Facebook tvůrce
Sedm let staré komediální drama se dočkalo i oscarové nominace za cizojazyčný film a do širšího povědomí se s ním dostal režisér a scenárista Ruben Östlund. Ten ale oproti svým předchozím počinům měl trochu větší ambice a příběhově se dost rozkročil, neboť od úvodních minut nastoluje spousty témat, která ale ne vždy rozvede a pohybuje se spíše v epizodických mantinelech, přičemž příběh na sebe zase až tolik nenavazuje. Udržuje si ale velmi dobrou atmosféru, funguje v něm satirická a ironická linie a později také silná kritika současné multikulturní společnosti. Nechybí v něm ani jedna velmi výrazná scéna, která je stejně tak zábavná jako bizarní a svým způsobem smutná. Našinci pak v celkových dojmech dost pomůže obsazení sestávající z málo známých tváří, které jsou ale do jedné velmi dobré až výborné. Zamrzí opravdu jen to, že autor jako by ztratil soudnost, chtěl toho sdělit zbytečně moc a všemu vyměřil přehnaně dlouhou stopáž, která ale nemá moc důvod a chvílemi se vskutku táhne. Náročnější tip, o kterém se více píše v naší recenzi.   

Zajímavost: Natáčení probíhalo do června do října 2016.

Český trailer filmu Čtverec / The Square

Poltergeist (Poltergeist) (čtvrtek 26. 9., Warner TV, 21.55 - 00.05)

Plakát filmu Poltergeist / Poltergeist
© Warner Bros. Ent.
Duchařský horor z první poloviny osmdesátých let je i dnes poměrně zábavnou a slušnou podívanou, která má šanci si najít další příznivce v nové generaci diváků. Režírující Tobe Hooper v něm dostal k dispozici scénář Stevena Spielberga, který je sice uveden jen jako producent, ale mnoho scén natočil sám. Tvůrci diváka upoutají zajímavě hutnou atmosférou, z níž ale prosvítá značný optimismus a velmi specifickou kombinací hororu a rodinné podívané, která překvapivě funguje. Samotný příběh je z dnešního pohledu klišovitý, neoriginální a předvídatelný, ve své době to tak ale nebylo, protože snímek je jedním ze zakladatelů subžánru duchařských hororů. Tvůrci dokážou i udržet solidní napětí, které sice nikdy není šponované až k nesnesení a ustane možná o něco dřív, než by mělo, potřebný efekt ale rozhodně splní. V sympatickém obsazením dostali důvěru Craig T. NelsonJoBeth Williams nebo Beatrice Straight. Doplnit se sluší, že snímek si vysloužil oscarové nominace za hudbu, vizuální efekty a střih zvukových efektů. Klasika, která v televizích zas až tolik prostoru nedostává, se dostala i do naší rubriky Stroj času.

Zajímavost: Vedlejší roli si zahrála i Dominique Dunne, která byla nedlouho po premiéře zavražděna svým přítelem.

Originální trailer filmu Poltergeist / Poltergeist


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY