Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 30. 8. 2024 - 5. 9. 2024

TV tipy: Eiffel prolomil vlny a odhalil Krakonošovo tajemství

Vydáno: 30.08.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Alliance Francaise

Prázdniny jsou minulostí a televize naplno spouští podzimní programové schéma. To se ale projevuje premiérovou původní tvorbou a novými seriály, filmy tak zůstávají lehce stranou. K těm nejlákavějším tedy patří ty méně známé.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Krakonošovo tajemství (sobota 31. 8., ČT :D, 11.50 - 13.30)

Plakát filmu  / Krakonošovo tajemství
© CSFD
Před dvěma lety vznikla tradiční vánoční pohádka, která ale tentokrát není úplně hloupá a patří k tomu zdaleka nejlepšímu, co se v tomto specifickém českém subžánru v poslední době objevilo. Možná je to dáno i tím, že režisérem je původně Slovák Peter Bebjak, který na klasické české mýty nahlíží lehce s odstupem a legendu o Krakonošovi pojal trošku jinak a živěji. Příběhově sice nejde o nic objevného, ale upoutá především tím, že se až překvapivě hodně soustředí na postavy, které jsou velmi dobře napsané a rozhodně mají svou hloubku, funguje mu i decentní romantická linie, která má daleko ke kýči, a občas sklouzne k fantasy, což rozhodně potěší. Zaměřil se i na trochu temnější atmosféru a nádherné obrazy malebných lokací, které všemu dodávají specifické kouzlo. Titulní roli zahrál spolehlivý David Švehlík, kterému sekundují Ondřej SokolJan NedbalDominika Morávková Zeleníková nebo Jakub Prachař. Občas je to sice trochu nedotažené a logika malinko hapruje, to ale na celkově příjemných dojmech nic moc nemění. Pohodová záležitost na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Krakonošova chalupa stála na Bílé Skále, asi dva kilometry od Příchovic.

Televizní spot filmu Krakonošovo tajemství

Malá bubenice (The Little Drummer Girl) (sobota 31. 8., Warner TV, 22.35 - 00.55 / pondělí 2. 9., 00.00 - 02.00)

Plakát filmu Malá bubenice / The Little Drummer Girl
© IMDb
Thriller z první poloviny osmdesátých let je v našich končinách prakticky neznámý a oficiálně nesehnatelný. Dáno to může být tím, že se nejedná o úplně tuctovou záležitost, která divákovi nejde úplně naproti. Režírující George Roy Hill v něm adaptoval románovou předlohu Johna le Carrého, což znamená, že zápletka je sice na papíře atraktivní a slibuje velké věci, nicméně výsledek tak úplně prvotní předpoklady nesplňuje, protože se snaží být co nejvíc realistický. Tempo je tedy chvílemi až extrémně pomalé a příběh se rozehrává hodně pozvolně a až na samotný závěr v něm chybí jakákoli akce. Místo toho se buduje temnější a konspirativní atmosféra, prim hrají důležité dialogy a samotné postavy jsou taktéž napsané velmi dobře. Daní za to ale je absence napětí a minimální spád, což mnohé odradí. Ústřední roli ztvárnila výborná, i když pro někoho až moc afektovaná Diane Keaton, kterou doplnili především Klaus Kinski a Yorgo Voyagis. Zapomenutá záležitost, která vyžaduje hlavně trpělivost a značnou míru tolerance. 

Zajímavost: Menší roli si zahrál i autor předlohy, který je ovšem v titulcích uveden pod svým rodným jménem David Cornwell.

Originální trailer filmu Malá bubenice / The Little Drummer Girl

Noc v Miami... (One Night in Miami...) (neděle 1. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.35 / středa 2. 9., 00.55 - 03.25)

Plakát filmu Noc v Miami... / One Night in Miami...
© Impawards
Čtyři roky staré drama vzniklo přímo pro jednu z menších streamovacích služeb a v našich končinách není až tak známé a hodnoceno je oproti zámořským databázím vesměs průměrně. To je ale rozhodně dáno specifickou tematikou, která se soustředí na historické postavení Afroameričanů v USA. Celovečerně debutující režisérka Regina King v něm vychází ze stejnojmenné divadelní hry Kempa Powerse, který napsal i scénář filmu. To tedy znamená, že hlavní důraz je kladen na množství dialogů a poměrně hutnou dobovou atmosféru. Milovníky moderní historie nepochybně zaujme příběh, v jehož centru stojí fiktivní setkání čtyř významných aktivistů a bojovníků za práva černošského lidu, které je pochopitelně plné důležitých myšlenek a různého filozofování. Toho se může pro někoho jevit až moc a v kombinaci s dost pomalým tempem a komorním prostředím je tak vyžadována značná dávka divácké tolerance. Hodně toho ale zachraňují herecké výkony, jimž dominuje na Oscara nominovaný Leslie Odom Jr., kterého doplňují Eli GoreeKingsley Ben-Adir a Aldis Hodge. Doplnit se ještě sluší, že další dvě oscarové nominace si tvůrci vysloužili za scénář a titulní píseň. Trochu náročnější a upovídaná záležitost.

Zajímavost: Jde o vůbec první film režírovaný černošskou režisérkou, který byl vybrán na festival do Benátek.

Oficiální trailer filmu Noc v Miami... / One Night in Miami...

Eiffel (Eiffel) (úterý 3. 9., ČT art, 21.35 - 23.20)

Plakát filmu Eiffel / Eiffel
© Impawards
Tři roky staré francouzské drama, které se v našich končinách vyhnulo jakékoli oficiální distribuci, je prezentováno jako biografie, tak úplně to ale není. Režisér a scenárista Martin Bourboulon v něm sice částečně vychází z osudů slavného stavitele, hodně si ale pomáhá fiktivní romancí, která je právě kamenem úrazu. Jakmile se totiž věnuje stavbě ikonické věže, je strhující, protože nasazuje svižné tempo, a jelikož dostal k dispozici poměrně štědrý rozpočet, okouzlí i famózní vizuální stránkou, která je plná triků a svou koncepcí a snímáním odkazuje kamsi k impresionistickým obrazům a malířům. Když ovšem přejde k dialogům a oné romantické linii, začne to celé trochu drhnout, tempo se najednou vytratí a vše působí zvláštně líně a utahaně. Nad vodou tak snímek v těchto chvílích drží precizní dobová atmosféra a vynikající Romain Duris v titulní roli. Vedle něj se pak objeví třeba Emma MackeyPierre DeladonchampsArmande Boulanger nebo Bruno Raffaelli. Méně výrazný počin.

Zajímavost: Na původní myšlence realizace filmu se začalo pracovat už v roce 1997.

Oficiální trailer filmu Eiffel / Eiffel

Láska s otazníkem (L'amour en question) (středa 4. 9., ČT2, 22.25 - 00.25)

Plakát filmu Láska s otazníkem / L'amour en question
© IMDb
Francouzské kriminální drama z druhé poloviny sedmdesátých let je nejen u nás absolutně neznámé a jeho zařazení do programu je vysloveně raritní. Režisér a spoluscenárista André Cayatte v něm potěší milovníky klasických evropských žánrovek, protože nikam nespěchá a soustředí se na zpočátku poměrně jednoduchý příběh, který se postupně rozšiřuje a zamotává a dostává se v něm na důležitý přesah o vině a trestu a různé chápání stejného činu v rámci trestního práva různých zemí. Svižnější tempo snímek nabere až v samotném závěru, který se odehrává u soudu a je potřebně strhující. Titulní úlohu ztvárnila spolehlivá Annie Girardot, kterou doplnili kupříkladu Bibi AnderssonMichel GalabruJohn Steiner nebo Michel Auclair. Tak trochu netradiční a hodně raritní záležitost.

Zajímavost: V Československé televizi se snímek vůbec poprvé (a pravděpodobně i naposledy) objevil 19. listopadu 1983.

Ukázka z filmu Láska s otazníkem / L’amour en question

Místokrálův palác (Viceroy’s House) (čtvrtek 5. 9., Prima Max, 17.45 - 20.00)

Plakát filmu Místokrálův palác / Viceroy's House
© IMDb
Sedm let staré historické drama u nás taktéž patří k těm absolutně neznámým a navíc i oficiálně nesehnatelným. Režisérka a debutující spoluscenáristka Gurinder Chadha v něm trochu klame a trailerem i plakátem láká na podívanou v bollywoodském stylu, výsledek je ale dost odlišný. Vizuál je sice typicky "indicky" barevný a možná až kýčovitý, nějaké další šílenosti tu ale úplně chybí a výprava je navíc dost opulentní. Místo nich se autorka soustředí na poměrně detainí vylíčení skutečných historických událostí a zároveň na prohlubování zajímavých postav, které mají daleko ke karikaturám a jsou nesmírně životné. Navíc se tvůrci nebojí pustit do kritiky britské koloniální politiky a náboženského fanatismu. Body si získávají i poměrně fungujícím propojováním skutečných archivních záběrů s těmi fiktivními. V solidním obsazení dostali důvěru Hugh BonnevilleGillian AndersonMichael GambonOm Puri nebo Manish Dayal. Jen škoda romantické linie, která tak úplně nefunguje a nestrhne.

Zajímavost: Puri krátce po natáčení zemřel.

Oficiální trailer filmu Místokrálův palác / Viceroy’s House

Prolomit vlny (Breaking the Waves) (čtvrtek 5. 9., ČT art, 21.10 - 23.45)

Plakát filmu Prolomit vlny / Breaking the Waves
© Facebook tvůrce
Romantické drama z druhé poloviny devadesátých let není úplně jednoduchou podívanou, divákovi se ale bohatě odvděčí. Režisér a spoluscenárista Lars von Trier byl tehdy ve vrcholné formě a natočil mrazivě přesnou studii jednoho destruktivního vztahu. A stačily mu k tomu v podstatě jen výborně napsaný scénář, dusná a v tom nejlepším slova smyslu nepříjemná atmosféra a hodně sugestivní ruční kamera, která evokuje skoro až dokumentární dojem. Příběh je navíc plný metafor a symbolů, které se dají rozklíčovat různě. Největším tahákem je nicméně autorova práce s emocemi, která je ryze unikátní v tom, že od úvodních záběrů začne na diváka těžce působit a postupně jen a jen přidává, nedává mu oddechnout, aby ho v závěru zcela vyčerpala a on prožil jakýsi citový teror, z něhož mu může být až fyzicky špatně. K tomu přispívají i podobně silné a skoro autentické herecké výkony, které obstarávají především tehdy debutující a hned na Oscara nominovaná Emily Watson a neméně skvělý Stellan Skarsgård, které doplňují třeba Jean-Marc BarrKatrin Cartlidge nebo Udo Kier. Přetažená stopáž může být pro jedny utrpením, pro druhé naopak moc krátká. Ne úplně jednoduše stravitelný tip.

Zajímavost: V důsledku extrémně těžkého natáčení se Watson zcela zhroutila.

Oficiální trailer filmu Prolomit vlny / Breaking the Waves

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 13. 9. 2024 - 19. 9. 2024
TV tipy: Mizerové prochází hedvábnou stezku, účastní se svatby a brání návratu Casanovy Největším tahákem aktuálního televizního týdne, v němž se zdá, že podzim udeřil v plné síle a definitivně převzal vládu, je premiéra třetího dílu akční série Mizerové. Na programu je ovšem také drama Vyšší moc Rubena... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
3
Kinopremiéry: 37. týden
Kinopremiéry: Influencerky rozsvítily petrolejové lampy a podstoupily hypnózu Tento týden by měli zbystřit hlavně filmoví fajnšmekři, protože v kinech startují dvě žánrovky, které by náročnější publikum mohly uspokojit. První je zámořský remake severského thrilleru, druhou pak novinka Yorgose Lanthimose. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
1
Top 20 ČR: 36. týden
Top 20 ČR: Beetlejuice na Vlny nestačil Jedinou premiérou, která mohla ohrozit český snímek Vlny, byl komediálně laděný Beetlejuice Beetlejuice. Nakonec ale na úspěšný divácký hit Jiřího Mádla nestačil. čtěte zde
Vydáno: 10.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
2
Box office: 36. víkend
Box office: Beetlejuice Beetlejuice se raduje Beetlejuice Beetlejuice je hit. Z trůnu sesadil Deadpoola s Wolverinem a při začátku září jde o opožděný letní blockbuster s tomu odpovídajícími tržbami. čtěte zde
Vydáno: 09.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
2
TV tipy: 6. 9. 2024 - 12. 9. 2024
TV tipy: Posedlý Gauguin prožívá své peklo I když se prázdniny opět ocitly v propadlišti dějin, televizní nabídka filmů to nijak neakceptuje a pokračuje spíš v líném stylu spoléhajícím na osvědčené reprízy. Pouhé pětici tipů tak dominuje méně známý počin Rubena... čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen (17.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Duna: Proroctví (15.05.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rozhovor dekády (19.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Bob Marley poráží Madam Web (19.02.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Víkendoví rebelové přišli v noci (01.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe