Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 7. 2024 - 25. 7. 2024

TV tipy: Američan staví v Paříži dům života a prožívá peklo na zemi

Vydáno: 19.07.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: emerald-estate

Prázdniny jsou těsně před polovinou a dost překvapivě právě v tomto období sáhli televizní dramaturgové k zařazení mnoha dost povedených, ale absolutně neznámých filmů. Největším lákadlem může být premiéra dramatu Děti z Nagana.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kočky netančí (Cats Don’t Dance) (sobota 20. 7., ČT :D, 12.40 - 13.50)

Plakát filmu Kočky netančí / Cats Don't Dance
© IMDb
Animák z druhé poloviny devadesátých let není u nás až tolik známý a dnes už nejde ani oficiálně sehnat. Tehdy debutující režisér Mark Dindal v něm natočil naprosto standardní a příjemnou záležitost, která je neoriginální, nenáročná a nikoho nepřekvapí, přesto má své kouzlo. To obstarávají především poctivá ruční animace, která se dnes už moc nevidí, svižné tempo, pohodová atmosféra a skoro všechny písně, které jsou dobře otextované. Menší diváci se budou bavit nepochybně víc, protože jim nebude až tolik vadit epizodický děj, který má prakticky nulovou zápletku, mírně infantilní humor a pár nudných chvilek. Vzhledem ke krátké stopáži bez problému snímek zvládne i dospělý. Ideální záležitost po sobotním obědě. 

Zajímavost: Původně měl snímek vzniknout už v roce 1993 jakožto live-action podívaná kombinovaná s animákem.

Oficiální trailer filmu Kočky netančí / Cats Don’t Dance

Dobrák Rover (Rover Dangerfield) (neděle 21. 7., ČT :D, 09.25 - 10.35)

Plakát filmu Dobrák Rover / Rover Dangerfield
© IMDb
Taktéž animák z počátku devadesátých let v tuzemsku moc nikdo nezná a do programů bývá zařazován zcela výjimečně. Debutující režijní dvojka James L. George a Bob Seeley v něm vsadila na tehdy populární ruční animaci, svižné tempo a sympatické hrdiny, které pomohou překonat několik slabších míst. Těch ale tolik není, ačkoli příběh je poměrně předvídatelný a očekávaný, tempo svižné, stopáž střídmá a celé je to někdy zbytečně zdlouhavé. Zkušenější dospělý divák si může všimnout občasných nedokonalostí v animaci, která někdy jako by "nenavazuje" a vypadá hodně trhaně, to je ale jen drobný detail. Potěší naopak to, že humor je vyvážený a pobaví jak ty nejmenší, tak i odrostlejší publikum. Zapomenutý tip k nedělnímu vstávání.

Zajímavost: Prvotně byl snímek plánován s eRkovým ratingem.

Oficiální trailer filmu Dobrák Rover / Rover Dangerfield

Mrtvý nebo živý (The Tracker) (neděle 21. 7., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Mrtvý nebo živý / The Tracker
© Reelgood
Televizní western z konce osmdesátých let je dnes nejen u nás skoro zapomenutý a příliš se nepřipomíná. Svou dlouhou režijní kariéru s ním uzavřel zkušený John Guillermin, který v něm možností malé obrazovky a nižšího rozpočtu využil na maximum. To tedy znamená, že v popředí stojí velmi dobře napsaný příběh a propracované postavy, které rozhodně nejsou černobílé. Všechno obklopuje potemnělá atmosféra a snaha o realističnost, která evokuje, že ve své době vše mohlo skutečně probíhat a vypadat tak, jak je tu zachyceno. Akce je naprosté minimum, když už se na ni ale dostane, je syrová a poměrně dost drsná. Vzhledem ke krátké stopáži je navíc čas jen na to nejnutnější, což je skoro vždy k dobru. V hlavní roli se objevil výborný Kris Kristofferson, jehož doplňují především Scott Wilson a Mark Moses, dále dostali důvěru třeba David HuddlestonDon Swayze nebo John Quade. Další raritní tip.  

Zajímavost: Celková realizace snímku zabrala pět let. 

Originální trailer filmu Mrtvý nebo živý / The Tracker

South Park: Peklo na zemi (South Park: Bigger, Longer & Uncut) (neděle 21. 7., Warner TV, 22.05 - 23.40 / pondělí 22. 7., 23.45 - 01.00)

Plakát filmu South Park: Peklo na zemi / South Park: Bigger Longer & Uncut
© Amazon.com
Celovečerní snímek na základě ve své době extrémně populárního seriálu vznikl na konci devadesátých let a i po letech jde o nadčasovou, zároveň ale silně nekorektní a nekompromisní záležitost, která se ovšem opírá o inteligentní humor. Režisér a spoluscenárista Trey Parker v něm vše pochopitelně postavil na záměrně primitivní animaci, která jednotlivé scény posouvá do zcela jiných rozměrů, navíc jde částečně o muzikál, jenž ale není úplně obvyklý, hudební čísla jsou nicméně perfektní, což platí i o textech písní, které mají ironickou a satirickou hloubku a jsou velmi chytlavé. O zápletce se samozřejmě nedá mluvit, protože ta je naprosto šílená a zakrývá ji svižné tempo a vskutku brutální humor, který nemá hranice. Na velmi střídmou stopáž je tu možná všeho až moc a některé vtipy kvůli téměř kulometné kadenci tolik nevyzní, s odstupem času to ale vůbec nevadí, protože spousta hlášek je naprosto trefných a bohužel stále pravdivých. Animák pro dospělé.

Zajímavost: Vůbec poprvé se v tomto filmu objevila postava Kennyho bez kapuce.

Originální trailer filmu South Park: Peklo na zemi / South Park: Bigger, Longer & Uncut

Lidé deště (The Rain People) (pondělí 22. 7., Warner TV, 20.00 - 21.55 / úterý 23. 7., 10.15 - 12.10)

Plakát filmu Lidé deště / The Rain People
© Impawards
Drama z konce šedesátých let zná v tuzemsku jen málokdo a oficiální cestou nelze sehnat. A je to trochu zvláštní, protože režisérem a scenáristou je legendární Francis Ford Coppola, který měl tedy své vrcholné období ještě před sebou, už tady ale prokazoval svou osobitost. Ti, kteří znají jen jeho nejslavnější díla, budou rozhodně překvapeni komorností projektu i podání, neboť jde de facto o psychologické roadmovie, které vyniká nádhernou kamerou zabírající hned několik malebných lokací, dobře napsanými postavami a velmi silným myšlenkovým přesahem. Jednoduchý příběh je tak spíš o emocích, dojmech a různých metaforách než o zásadních zvratech. Zmínit se musí i excelentní práce s flashbacky, které jsou do děje výborně provázány, nikterak neruší a divák se v nich vždy orientuje. Ústřední role si zahráli výborní James CaanShirley Knight a Robert Duvall, na nichž snímek do značné míry stojí a padá. Výhodou budiž i krátká stopáž, jen to tempo mohlo být o něco rychlejší a příběh nápaditější. Zapomenuté začátky legendy.

Zajímavost: Hlavním impulsem pro natočení snímku se pro autora stalo znechucení z praktik velkých studií.

Ukázka z filmu Lidé deště / The Rain People

Blízko (Close) (pondělí 22. 7., ČT art, 22.40 - 00.20)

Český plakát filmu Blízko / Close
© CSFD
Koprodukční evropské drama se dočkalo oscarové nominace za nejlepší neanglicky mluvený film a před rokem a půl se objevilo i v tuzemských kinech. Režisér a spoluscenárista Lukas Dhont v něm spoléhá především na extrémně silný příběh, který je možná malinko prvoplánový, nicméně dost působivý. To je dáno i jeho vyzrálou prací s emocemi, které dávkuje postupně a velmi citlivě, aby v závěru dosáhl přesně toho efektu, který si naplánoval. K tomu se přidává i nádherná obrazová kompozice plná sytých barev, která je v záměrném kontrastu s posmutnělou až melancholickou zápletkou. Ocenit je nutno i herecké výkony, z nichž vynikají především oba dětští představitelé, kteří jsou vskutku fenomenální. Zároveň ale platí, že vše výše uvedené může být i negativem, záleží na aktuálním rozpoložení. Náročnější tip. 

Zajímavost: Snímek si premiéru odbyl na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Blízko / Close

Američan v Paříži (An American in Paris) (úterý 23. 7., ČT art, 21.00 - 22.50)

Plakát filmu Američan v Paříži / An American in Paris
© Posters.cz
Romantický muzikál z počátku padesátých let u nás tedy až tak populární není, v zámoří ale patří k absolutním klasikám. Na Oscara nominovaný režisér Vincente Minnelli v něm natočil dobově typickou žánrovku, která ohromila Akademii, jež jí nakonec udělila šest Oscarů. Oceněny byly technické aspekty, jakými byly kamera, výprava, kostýmy a hudba, další ceny si pak odnesly námět a scénář a film samotný. A ačkoli ten z dnešního pohledu poněkud zastaral, pořád má své kouzlo, i když někdy už působí lehce toporně. Děj tedy nepatří k těm překvapivým a jedná se o ničím inovativní romanci, která je ozvláštněna několika perfektními hudebními a tanečními scénami. Ta nejlepší se ukrývá v samotném závěru a je vskutku úchvatná, výborně zrealizovaná a "odchoreografovaná". Hlavní hvězdou je Gene Kelly, který tu naplno předvedl své nadání a mistrovství a právě jeho pohybový talent udrží pozornost moderního diváka, zbytek obsazení pak už tolik nezaujme. Tip, který potěší především milovníky žánru.   

Zajímavost: Sedmnáctiminutová závěrečná taneční sekvence se natáčela měsíc.

Oficiální trailer filmu Američan v Paříži / An American in Paris

M. Butterfly (M. Butterfly) (úterý 23. 7., Warner TV, 22.15 - 00.10 / středa 24. 7., 23.45 - 01.20)

Plakát filmu M. Butterfly / M. Butterfly
© IMDb
Ani romantické drama z první poloviny devadesátých let nepatří v tuzemsku k těm nejznámějším a i o něm platí, že je dost zajímavé a neprávem opomíjené. Režisér a spoluscenárista David Cronenberg si v něm s diváky chytře pohrává a dlouhou dobu se zdá, že točí vskutku obyčejnou, vizuálně úchvatnou a ve své podstatě ničím překvapivou romanci, která si půjčuje motivy ze světoznámé opery Giacoma Pucciniho, s nimiž ale pracuje po svém. Postupem času se ale děj začíná dost zamotávat a stáčet zcela jiným směrem, aby se v závěru změnil v nečekanou, avšak pro tvůrce zcela typickou záležitost, která je hodně fyzická a nešetří naturalistickými výjevy, které budou někomu až nepříjemné. S tím koreluje i uchvacující atmosféra, která s blížícím se koncem houstne a nikoho nenechá v klidu. Hlavní roli si zahrál výborný Jeremy Irons, jemuž sekunduje především John Lone, dále se pak objeví Barbara SukowaIan Richardson nebo Vernon Dobtcheff. Hodně zvláštní tip. 

Zajímavost: Nabídku na režii odmítl Peter Weir.

Oficiální trailer filmu M. Butterfly / M. Butterfly

Dům života (Life as a House) (čtvrtek 25. 7., Warner TV, 20.00 - 22.30)

Plakát filmu Dům života / Life as a House
© IMDb
Komediální drama z počátku nového milénia je dost příjemným počinem, u kterého platí, že není nijak originální, sešlo se ale u něj tolik známých jmen, že je zvládnutý více než dobře. Režírující Irwin Winkler v něm dostal k dispozici zdánlivě banální příběh o komplikovaných rodinných vztazích, který jde ale docela hluboko do duší postav, které jsou dobře napsané a scény se vzájemnými dialogy patří k absolutním vrcholům snímku. Zážitku pomáhá i melancholická atmosféra, v níž se až překvapivě citlivě a vyrovnaně střídají chvíle zcela vážné s těmi humornými, které vše odlehčují, zároveň se ale nikterak nepodbízí. Tvůrce vsadil také na spolehlivé obsazení, v němž se sešli Kevin KlineKristin Scott ThomasHayden ChristensenJena MaloneMary Steenburgen nebo Ian Somerhalder. Samotný závěr je možná zbytečně překombinovaný a pointa není tak úderná, to by ale z vesměs pozitivních dojmů mělo ubrat jen málo.  

Zajímavost: Kline kvůli roli zhubnul zhruba jedenáct klogramů.

Originální trailer filmu Dům života / Life as a House

Děti Nagana (čtvrtek 25. 7., Prima, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu  / Děti Nagana
© Bontonfilm
Tuzemské sportovní drama taktéž nepatří k těm nejoriginálnějším, zamýšlený účel ale splní. Režisér a scenárista Dan Pánek se v něm vrátil do dětství a zcela přesně zachytil celonárodní hokejové šílenství po olympiádě v Naganu, tím pádem mu atmosféra devadesátých let a určité nostalgie funguje báječně, což platí i o poměrně nenápadné výpravě. Příběh je tedy od prvních chvil předvídatelný a klišovitý, to ale tolik nevadí, protože funguje i po vztahové stránce a zcela přesně zachycuje poměry v rozvrácených rodinách. Výsledku hodně pomohlo i velmi dobré obsazení dětskými herci, z nichž nikdo výrazně nevyčnívá, všichni ale hrají vesměs dobře a funguje mezi nimi přátelská chemie, z dospělých nejvíce zaujmou Hynek Čermák a Klára Issová. Nenáročná, ale příjemná záležitost pro celou rodinu, o níž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Během natáčení se zlomilo sedmnáct hokejek.

Originální trailer filmu Děti Nagana

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 35. víkend
Box office: Deadpool vládne filmovému létu Konec léta je ve znamení marvelovského trháku Deadpool & Wolverine, který nepřestává lákat filmové fanoušky. V patách mu je sci-fi horor Vetřelec: Romulus. čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 07:26 v sekci Komentáře | Box office
0
Vrána 3/10
Recenze: Komiksová Vrána zahazuje do koše všechny silné stránky své předlohy Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu. čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 30. 8. 2024 - 5. 9. 2024
TV tipy: Eiffel prolomil vlny a odhalil Krakonošovo tajemství Prázdniny jsou minulostí a televize naplno spouští podzimní programové schéma. To se ale projevuje premiérovou původní tvorbou a novými seriály, filmy tak zůstávají lehce stranou. K těm nejlákavějším tedy patří ty méně... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 35. týden
Kinopremiéry: Vrána cestuje za legendou Na úplném konci prázdnin mohou diváci dohnat resty z týdnů minulých, protože žádný zásadní hit programy kin neobohatí. O tom svědčí to, že premiérou týdne je pochybně vypadající a dost kritizovaná nová verze komiksu Vrána.... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 34. týden
Top 20 ČR: Vlny se hřejí na výsluní Český snímek Vlny se stále hřeje na výsluní diváckého zájmu a bez problémů obhájil vedoucí pozici z minulého týdne. Žádná z novinek pro něj nebyla konkurencí. čtěte zde
Vydáno: 27.08.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: 12 nezdolných sirotků žije soukromý život v malé Oděsse (16.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Dokonalý cizinec (12.08.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bezva polda je půlnoční muž k sežrání (26.07.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Po nepovedeném večírku se Spider-Man a Liga spravedlnosti ocitají bez domova (05.07.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Horizont je tiché místo v americké sáze (26.06.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu (21.06.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelná Alice už tu nebydlí a podstupuje expedici do džungle (24.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu (15.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Megalopolis (14.05.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- Poslední béčko Rogera Cormana (12.05.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Megalopolis (06.05.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe