Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Policajt v Beverly Hills

Téma: Série Policajt v Beverly Hills od nejhoršího dílu k nejlepšímu

Vydáno: 06.07.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: ScreenRant

Čtyřicet let po premiéře prvního a třicet od uvedení třetího dílu má aktuálně na Netflixu premiéru nový díl nazvaný Policajt v Beverly Hills: Axel F. Vhodná příležitost podívat se na všechny čtyři díly od nejhoršího k nejlepšímu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
4. Policajt v Beverly Hills III (1994)

Eddie Murphy, Timothy Carhart ve filmu Policajt v Beverly Hills III / Beverly Hills Cop III
© Paramount Pictures
Před třiceti lety měl premiéru třetí díl, který se jevil už v době svého vzniku jako špatný. Stejně jako v jedničce, děj začíná v Detroitu, kde detektiv Axel Foley (Eddie Murphy) působí. Z banální akce, při které chce Foley zabásnout zloděje aut, se vyklube něco mnohem většího a naneštěstí je hned v úvodu zabit i Axelův šéf Todd, jehož tu potřetí a naposledy ztvárnil bývalý policista Gilbert R. Hill. Axel ještě před tím, než akci ukončí agent Fulbright (Stephen McHattie), uvidí Toddova vraha. Tím se ukáže být DeWald (Timothy Carhart), který svou pravou identitu maskuje za pozicí vedoucího ochranky zábavního parku Wonder World. Foley se tak vydává hledat a chytit Toddova vraha a znovu se setkává se starým známým Billym Rosewoodem (Judge Reinhold). Seznamuje se taky s Janice (Theresa Randle), která v parku pracuje a v závěru je naznačeno, že se z nich stane pár. 

Eddie Murphy, Alan Young ve filmu Policajt v Beverly Hills III / Beverly Hills Cop III
© Paramount Pictures
I když třetí díl sklidil velkou kritiku a vyfasoval dokonce dvě nominace na anticeny Zlatá malina za nejhorší režii (John Landis) a nejhorší remake nebo sequel, není nakonec výsledek tak hrozný, aby se na něj nedalo koukat. V obsazení lze vidět ještě několik nových tváří, především Hectora Elizonda v roli místního detektiva a Johna Saxona jako manažera parku Sandersona. Objeví se tu také známá tvář, a sice Serge z prvního dílu, jehož hraje Bronson Pinchot. V kontextu celé série jde o nejslabší díl, jako samostatný film obstojí, i když se pohybuje na hranici průměrnosti. Vyloženě špatné jsou na filmu triky, které "vyniknou" ve scéně Foleyho záchrany dvou dětí z tobogánu. Tato scéna a také zbytečně natahovaná finální přestřelka v útrobách parku se moc nepovedly. Ze všech (tehdy) tří dílů je nepochybně nejméně povedený a odrazilo se to i na slabých tržbách, které byly vyloženě podprůměrné. Dlouho se zdálo, že půjde o definitivní konec slibné série.

Hodnocení: 5/10

Trailer filmu Policajt v Beverly Hills III

3. Policajt v Beverly Hills II (1987)

John Ashton, Judge Reinhold, Eddie Murphy ve filmu Policajt v Beverly Hills II / Beverly Hills Cop II
© IMDb
Dvojku lze charakterizovat jako nejkomerčněji laděný sequel z celé série. O její specifický osmdesátkový look se postaral Tony Scott, který rok předtím natočil Top Gun, který byl definicí komerčního hitu. Podle stejného vzorce natočil i druhého "Policajta". Od jedničky ubylo neokázalosti a vtipu, a přibylo umělosti a akce. Ztělesněním prvního byla "blonďatá dračice" Brigitte Nielsen, o to druhé se postaral sám Scott. Pozitivem filmu je nicméně právě ta akce, která je natočena na profesionální úrovni a také návrat všech hlavních hereckých představitelů z jedničky, kromě Murphyho to byli Judge Reinhold jako Billy, John Ashton jako jeho zkušenější parťák Taggart a jejich šéf Bogomil (Ronny Cox), který se stane v úvodu filmu obětí útoku Karly, nájemné vražedkyně zločineckého šéfa Denta (Jürgen Prochnow). I když se u dvojky vyměnil celý tvůrčí tým od režiséra přes scenáristy a kameramana, hudbu stejně jako u jedničky složil Harold Faltermeyer. Dvojka je solidní pokračování, které už nicméně působí jako standardní akční film, který se příliš neliší od klasické hollywoodské komerce. Profesionální, ale poněkud bezduché. V malé roli tu před kamerou debutoval Chris Rock.

Hodnocení: 6/10

Trailer filmu Policajt v Beverly Hills II 

2. Policajt v Beverly Hills: Axel F (2024)

Eddie Murphy, Taylour Paige ve filmu Policajt v Beverly Hills: Axel F / Beverly Hills Cop: Axel F
© Netflix
Aktuální čtvrtý díl "Axel F" přinesl do zdánlivě mrtvé série svěží vzduch, o který se postaral režijní nováček Mark Molloy, který dosud natočil jen pár reklam a krátkých filmů. Sérii to hodně pomohlo. Kromě Murphyho se tu znovu setkáváme i se starými známými Billym Rosewoodem, který mezitím rozjel vyšetřování na vlastní pěst a Taggartem, který postoupil na Bogomilovo místo a i přes penzijní věk nyní šéfuje celému oddělení. Novými tvářemi tu jsou Axelova dcera Jane (Taylour Paige), detektiv Bobby (Joseph Gordon-Levitt) a kapitán Grant (Kevin Bacon), kterého si pod svá křídla vzal sám Taggart. Objeví se tu také staré tváře, odbarvený Serge a dávný Axelův kumpán Jeffrey (Paul Reiser).

Eddie Murphy, Kevin Bacon ve filmu Policajt v Beverly Hills: Axel F / Beverly Hills Cop: Axel F
© Netflix
V menší roli drobného kriminálníka se tu objeví ještě Luis Guzmán. Čtyřce trvalo dlouhých 30 let, než přišla na svět, ale čekání se nakonec přeci jen vyplatilo. Po únavou trpících předchozích dvou dílech, zvláště tom třetím, působí čtyřka opět svěžím dojmem, který není zatížen nostalgií natolik, aby se to nedalo vydržet. Doba nicméně pokročila, a tak místo kin si nového "Policajta" můžeme vychutnat v pohodlí domova na streamovací službě Netflix. Nikdy se tak nedozvíme, jak by si "Axel F" vedl v kinech. Ohlasy na něj jsou zatím víceméně pozitivní.

Hodnocení: 7/10

Trailer filmu Policajt v Beverly Hills: Axel F

1. Policajt v Beverly Hills (1984)

John Ashton, Judge Reinhold, Eddie Murphy, Ronny Cox, Stephen Elliott, Art Kimbro, Joel Bailey ve filmu Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills Cop
© Paramount Pictures
Nedostižná nejen v rámci této série je stále jednička, kterou před 40 lety natočil Martin Brest podle scénáře Daniela Petrieho, Jr.  A bylo to kongeniální spojení. Dodnes jde o jednu z nejlepších akčních komedií, které kdy byly natočeny, kde se ve vzácné symbióze pojí humor s akcí a obojí působí svěže a originálně i po opakovaném zhlédnutí. Jednička je zkrátka jedinečná a jako jediná z celé série je skutečně nadčasová. Všichni herečtí představitelé, Murphy, Reinhold, Ashton, Cox jsou tu výborní a to samé platí i o představitelích epizodních rolí, z nichž vyniká zvláště Bronson Pinchot jako komická figurka Serge. Jeho krátké vystoupení je vskutku originální. V drobné roli Axelova kámoše Michaela, který je zavražděn na začátku filmu, se objeví James Russo a skvělí jsou i záporáci Steven Berkoff jako Maitland a jeho pravá ruka Zack (Jonathan Banks).

Judge Reinhold, Eddie Murphy, Lisa Eilbacher ve filmu Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills Cop
© Paramount Pictures
Nakonec nesmíme zapomenout ještě zmínit postavu Axelovy kámošky Jenny (Lisa Eilbacher), která se objevuje pouze v prvním díle. V drobném cameu (s banány) se to objevuje budoucí hvězda Damon Wayans a hotelového recepčního si na konci střihnul sám režisér Brest. Nesmrtelný je pak hudební motiv Axel F. Harolda Faltermeyera. Z malého filmu se stal obrovský komerční trhák, kterému zvláště Eddie Murphy může nadosmrti děkovat, že z něj udělal hvězdu první velikosti. Samozřejmě se o to také velkou měrou přičinil a film měl úspěch také díky jemu. Vše se tu zkrátka sešlo v ideální podobě a dokonale si to sedlo.

Hodnocení: 10/10

Ukázka z filmu Policajt v Beverly Hills

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Tak kolipa Vám dali (Michal Witz, 07.07.2024 08:45) Reagovat

    Nějak mě nebaví tyhle články, co na sílu tlačí Netflix. Nevím, zda a kolik vás platí, ale vznikají tím vcelku komické situace, kdy se mi na Seznamu zobrazí hned pod sebou dva různé články, kdy jeden film vynáší do nebes, druhý konstatuje, že je to slaboučké, o čemž svědčí i vlažné reakce skutečných diváků napříč všemi hodnotícími servery. Tento film není lepší než Policajt v Beverly Hills II a fakt si říkám, jestli tohle tlačení má Netflix zapotřebí. Mě teda každé lhaní spíš odrazuje... Michal.

  • Čtyřka před dvojkou WTF??? (Lukáš Klik, 08.07.2024 16:35) Reagovat

    Rozhodně čtyřka není lepší než dvojka... Je veliká škoda že ve čtvrtém dílu je tak málo Judge Reinhold (Billy Rosewood), na kterého se určitě spoustu lidí těšilo, to tam má snad více času i Serge, který se vždy v každé sérii jen mihl...a ty přestřelky jsou dosti přitažené za vlasy... Na první dva díly to nemá.... Je to vědět i na ČSFD, tak nechápu, kde pisálek čerpá tyhle tyhle informace...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Joker: Folie à Deux 3/10
Recenze: Muzikálové pokračování Joker: Folie à Deux selhává na mnoha úrovních Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý. čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 4. 10. 2024 - 10. 10. 2024
TV tipy: Řezníci spáchali na panenské královně zločin v šantánu I další říjnový týden pokračuje v televizích v nastoleném trendu neustálých repríz. Náš výběr tak znovu tvoří pouhé čtyři filmy, které mají společné to, že se na ně víceméně zapomnělo a prakticky se nepřipomínají. čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 40. týden
Kinopremiéry: Joker a Caligula ještě nejsou, čím chtějí být Hitem kin na začátku října by měl být druhý Joker, který koketuje s muzikálem, sbírá ale zatím hodně vlažné ohlasy a chvály se moc nedočkává. Srovnatelnou konkurenci nicméně nemá, takže k úspěchu má vydlážděnou cestu. ... čtěte zde
Vydáno: 02.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 39. týden
Top 20 ČR: Vlny se staly nejúspěšnějším českým filmem roku Snímek Vlny z prostředí Československého rozhlasu se stal nejúspěšnějším českým filmem roku. V kinech ho vidělo už přes půl milionu diváků. čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 39. víkend
Box office: Rozzum v Divočině přebírá vedení Po nadvládě Beetlejuice přebírá vedení animovaná novinka Rozzum v Divočině, zatímco epická moderní báje Megalopolis tvrdě narazila. čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel John Ashton (30.09.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: 12 nezdolných sirotků žije soukromý život v malé Oděsse (16.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Shrek se vrátí popáté (10.07.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Špatný herec bere na Měsíc zápisník alkoholičky (10.07.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu (21.06.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bill Skarsgård se vrátí jako zlý klaun Pennywise (31.05.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (23.05.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Wednesday (08.05.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Co nabídne Netflix v tomto roce? (01.02.2024 17:06 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe