Karlovarský Moleskine: Zahájeno!

Vydáno: 02.07.2011 10:28 - Linda Kováčová | foto: Facebook tvůrce

46. MFF Karovy Vary, největší událost českého filmového roku, letos probíhá od 1. do 9. července a my na ní nemůžeme chybět. Ať už jste ve Varech také, nebo vše jen sledujete z tepla svého domova zprostředkovaně, doporučujeme sledovat náš karlovarský zápisník.
Rok co rok, vždy na začátku školních prázdnin, se jindy poklidné lázeňské město Karlovy Vary promění v rušný, životem tepající a bzučící úl, kde si všichni milovníci filmu dávají dostaveníčko mnohdy až do časného rána. Ve městě snad ani není někdo, kdo by pochyboval: 46. MFF Karlovy Vary je v plném proudu a my vám jeho atmosféru zprostředkováváme mimo jiné i zápisníkem Lindy Ondruškové.
Tento rok se jsem se do Varů obzvláště těšila. Byť mě místo spacáku a karimatky čekala teplá postel se sprchou a jako bonus také neomezený přístup k internetu, jiné věci, které k festivalu patří, si už ujít nenechám: ať už jsou to pověstné palačinky u okénka v jednu ráno, SMS rezervace lístků v sedm nebo postávání ve frontě pro statečné bez lístků doufajíc, že se sekuriťáci v oranžových košilích smilují.
Nám matadorům zkrátka festival připomíná spíše filmový domov. Je to návrat na dobře známé místo, kde se těšíte na všechno to, co máte rádi, a přitom ve stejnou chvíli překypujete vzrušením z očekávání toho, co se změnilo a co bude nové.
Letošní ročník takových novinek přináší hned několik. Třeba nápad s půjčovnou kol většina návštěvníků jistě ocení - přesun mezi jednotlivými kiny je hned rychlejší! A otevření oficiální festivalové restaurace pod taktovkou Filipa Sajlera z kulinářského pořadu České televize Kluci v akci přidává akci ve Varech opět jistý šmrnc - zajímavý zážitek z lepší společnosti konečně dostupný nejen pro bohaté.
I když i těch se do Varů sjel hojný počet. Česká smetánka se tu vždycky snaží blýsknout ve společnosti světových či alespoň evropských hvězd. Mezi ty letošní patří na prvním místě dáma britského filmu Judi Dench. Cary Fukunaga, jehož celovečerní debut Sin Nombre bylo možno zhlédnout ve Varech před dvěma lety, se na místo činu vrátil s aktuálním snímkem Jana Eyrová. Přijeli i Burt Young a István Szabó, který letos předsedá Hlavní porotě.
A pak už červený koberec před hotelem Thermal patřil hlavně českým celebritám, osobnostem, hvězdám a hvězdičkám - nechyběli např. předsedkyně PSP ČR Miroslava Němcová, ministr kultury Jiří Besser, primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek, moderátor a herec Marek Eben, herečky Tereza Voříšková, Martha Issová a Jana Švandová či misska Taťána Kuchařová a samozřejmě prezident festivalu Jiří Bartoška a jeho dlouholetá kolegyně Eva Zaoralová. Společnosti dodala na lesku a významu účast její Excelence a Velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska paní Anne Pringle.
Ještě jednou novinkou udělali organizátoři festivalu divákům radost. Zahajovací film Jana Eyrová letos nepatřil jen VIP ve Velkém sále hotelu Thermal. Do nově zrekonstruovaného letního kina se na něj v jedenáct v noci vydaly asi dvě stovky dalších diváků. Byla nám sice trochu zima, ale to všeobecnou dobrou náladu nemohlo vůbec pokazit.
Devítidenní festivalový maraton bude každopádně ještě hodně náročný, vždyť jen v jeho první den jsem se nakonec do postele dostala až ve dvě v noci. Ale vím, že to stejně bude stát za to! Druhý festivalový den se chystám ulovit několik zajímavých filmů. Tak snad se mi povede dostat do sálů, abych se další den mohla opět podělit o zážitky.
Nasát karlovarskou atmosféru můžete i z dalších našich článků věnovaných 46. MFF Karlovy Vary, které najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Moleskine? (Vivie, 03.08.2011 02:04) Reagovat

    Má to nějakou souvislost se zápisníky Moleskine? viz http://themoleskine.cz... ?

    • Re: Moleskine? (Linda Ondrušková, 04.08.2011 00:53) Reagovat

      Myšleno bylo moleskine = zápisník obecně :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY