Box office: Světové tržby za 25. víkend

Vydáno: 01.07.2011 09:04 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Auta 2 jedou na plný plyn
Fotografie z filmu <b>Auta 2</b>
Walt Disney Pictures
Nejnovější pixarovka Auta 2 sice doma svým šestašedesátimilionovým otvírákem zrovna neoslnila, ale dalo se předpokládat, že zbytek světa se na nové a tentokrát globální dobrodružství Bleska McQueena a Buráka pohrne ve velkém. A taky že jo. Během premiérového víkendu, kdy animák startoval prozatím jen v osmnácti zemích, se přiřítilo pěkných 42,9 milionů dolarů, cože je více než dvojnásobek částky, kterou před pěti lety ze stejných států vytřískal první díl.
Nejlépe se kritiky překvapivě tvrdě haněnému snímku dařilo v Rusku, které přispělo 9,3 miliony dolarů, dále se nejvíce chodilo v Mexiku (8,1 mil.), Brazílii (7,6 mil) a Austrálii (5,2 mil). Hodně silný start zažily upovídané káry i v Itálii, ale jejích 5,7 milionů není tak zázračných, jak se čekalo, vzhledem k tomu, že ve snímku vystupuje italské závodní auto a odehrává se tam jeden z hlavních závodů. Auta vydělala ve světě 218 milionů, očekává se, že konečný výdělek Aut 2 bude minimálně dvojnásobný.
Pixar svým nástupem odsunul po dvou týdnech z čela konkurenční DreamWorks a jejich Kung Fu Pandu 2. Ta si připočetla 36,7 milionů a ze světa už si hřeje ve svém chráněném kožichu krásných 340 milionů a společně s domácími tržbami během příštích několika dní pokoří půlmiliardu. Tu už má za sebou Pařba v Bangkoku na třetí příčce a miliardu mají na dosah čtvrtí Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Pánové z Bangkoku se ale jako jediní dokázali zahojit už na domácím trhu, Po i Jack Sparrow by bez pomoci zbytku světa dřeli bídu s nouzí.
Ani zbytek světa však výrazně nespasí nejnovější X-Meny. Ti si na páté pozici připsali necelých 13 milionů a ze světa mají momentálně 186 milionů. Se Severní Amerikou se nyní nacházejí přesně na dvojnásobku svého stošedesátimilionového rozpočtu, což není zrovna úchvatný výsledek od této jindy veleúspěšné franšízy.
Poměrně dobře se daří i levným přisprostlým komediím pro dámy Zkažená úča a především v zámoří veleúspěšnýmŽenám sobě, které z několika málo zemí sbírají docela slušné peníze. Zkažená úča, která běží ve 24 státech, má na kontě zatím 18 milionů, Ženy sobě 21 milionů z jedenácti zemí.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 24.06.2011
  1. Auta 2 42,9 mil. (novinka)
  2. Kung Fu Panda 2 36,7 mil.
  3. Pařba v Bangkoku 16,5 mil.
  4. Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna 13,5 mil.
  5. X-Men: První třída 13 mil.
  6. Zkažená úča 12,4 mil.
  7. Ženy sobě 11,4 mil.
  8. Super 8 10,1 mil.
  9. Green Lantern7 mil
  10. Andarushia: Megami no Houfuku 3,2 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY