TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds

Vydáno: 05.05.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jasným tipem nadcházejícího televizního týdne je premiéra životopisného dramatu Rocketman, rodiny s dětmi pak ocení i zařazení pokračování animáku Angry Birds ve filmu. Vedle toho se dostane na několik zapomenutých počinů.
Krvavá pláž (Beach Red) (sobota 6. 5., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Krvavá pláž / Beach Red
© IMDb
Pod alternativním tuzemským názvem Rudá pláž najdete v programu ne až tak známé válečné drama z druhé poloviny šedesátých let. Režisér a představitel hlavní role Cornel Wilde v něm zvolil trochu netradiční přístup, který může spoustu diváků odradit. V úvodní polovině totiž láká na klasický válečný film, protože klade důraz na na svou dobu velkolepé akční scény, drsnou a exotickou atmosféru Tichomoří a velmi solidní výpravu. V druhé části nicméně zcela změní směr, akci úplně upozadí a prostor dostanou až filozofické flashbacky do života jednotlivých vojáků, které jsou plné voiceoverů, různých úvah a poměrně dlouhých monologů a dialogů, které jsou sice zajímavé, nicméně přece jen zdlouhavé. Jelikož ale dává prostor i japonským bojovníkům, výsledek je příjemně nestranný a v závěru se mění v těžce protiválečné dílo se závažným poselstvím. Krom hlavní hvězdy se v obsazení objeví třeba Rip TornJean WallaceBurr DeBenning nebo Gene Blakely. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Většina filmu se natáčela na Filipínách.

Oficiální trailer filmu Krvavá pláž / Beach Red

Rocketman (Rocketman) (sobota 6. 5., ČT1, 21.20 - 23.19)

Český plakát filmu Rocketman / Rocketman
© Facebook tvůrce
Životopisné drama o životě Eltona Johna si produkoval sám umělec, přesto je výsledek více než slušný. Režírující Dexter Fletcher se z určité objektivity vylhal tím, že celý film je rámován zpovědí hlavního hrdiny, která pochopitelně může být více, či méně přibarvená. Nijak to ale nevadí, protože atmosféra je příjemně rozpustilá a je z ní znát velký nadhled, tempo je potřebně svižné a tvůrce se opírá i o showmanství samotného interpreta, který svá vystoupení stavěl na bizarních a netradičních kostýmech. Nijak rušivé nejsou ani občasné muzikálové vložky, které jsou vkusné, poměrně nápadité a není jich tolik, takže je bez problémů zvládnou i ti, kteří žánru nijak moc nefandí. Hlavní roli úchvatně ztvárnil Taron Egerton, který všechny písně sám nazpíval a víceméně zastínil všechny ostatní, z nichž ale stojí za zmínku minimálně Bryce Dallas Howard a Jamie Bell. Škoda jen, že tvůrce se občas snaží být zbytečně melancholický a seriózní, protože na podobné scény nemá velký prostor a klouže v nich po povrchu a rozmělňuje diváckou pozornost, o něco kratší mohla být i stopáž. Možný tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Egerton vystřídá ve filmu třiapadesát různých brýlí.

Oficiální český trailer filmu Rocketman / Rocketman

Stíny Manhattanu (Manhattan Night) (sobota 6. 5., ČT2, 21.45 - 23.40)

Plakát filmu Stíny Manhattanu / Manhattan Night
© EnPrimeur
Sedm let staré krimi v tuzemsku není příliš známé a oficiální cestou se nedá sehnat. Ono se není moc co divit, protože debutující režisér a scenárista Brian DeCubellis se v něm pokouší o další variaci na moderní neonoir, což se mu daří tak napůl. Vychází mu opravdu hutná a tajemná atmosféra, která dokáže diváka bez problémů vtáhnout, zajímavé postavy, které nejsou úplně tuctové a zpočátku i atraktivní zápletka. Ta se ale postupem přiměřené stopáže mění v klasicky předvídatelnou a klišovitou, navíc přestane dávat smysl a věci se v ní dějí víceméně náhodně. Moc nefunguje ani erotický náboj, o který se tvůrce po celou dobu snaží, nedokáže s ním ale moc pracovat. V těch nejslabších momentech tak drží výsledek nad vodou velmi dobré obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil výborný Adrien Brody, jemuž sekundují třeba Jennifer BealsYvonne StrahovskiCampbell Scott nebo Steven Berkoff. Nenáročná žánrovka na sobotní večer. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Colina Harrisona.

Oficiální trailer filmu Stíny Manhattanu / Manhattan Night

Čím víc mě přehlížíš (The More You Ignore Me) (sobota 6. 5., ČT art, 22.20 - 23.55)

Plakát filmu Čím víc mě přehlížíš / The More You Ignore Me
© IMDb
Pět let stará britská komedie je nejen u nás takřka neznámá a její zařazení do programu je raritní a pravděpodobně i premiérové. Debutující režisér Keith English v ní vychází z tématu, z něhož se legrace moc nedělá, nicméně k němu přistupuje citlivě a s laskavým humorem, neopomíjí ale ani typicky anglický cynismus, který je ale decentní a zcela se vyhýbá černému humoru, což je v tomto případě jedině dobře. Navíc se dost opírá o hodně příjemnou atmosféru anglického venkova a po celou dobu udržuje spíše pozitivní a optimistický nádech, který je i přes závažnou tematiku oslavou života. I tempo je dost svižné a stopáž natolik střídmá, že v ní není prostor pro nějaké dějové zbytečnosti. Pocit autenticity dokresluje i obsazení tvořené málo známými tvářemi, mezi kterými jsou Sheridan SmithElla HuntMark Addy nebo Sally Phillips. Nenápadný, ale dost příjemný tip.

Zajímavost: Velká část soundtracku je tvořena písněmi kapely The Smiths.

Oficiální trailer filmu Čím víc mě přehlížíš / The More You Ignore Me

Stínohra (neděle 7. 5., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / Stínohra
© CSFD
Třináct měsíců po premiéře v kinech se do televizí dostává česko-slovenský kriminální thriller, který měl velký potenciál, nedokázal ho ale naplno využít. Režírující Peter Bebjak v něm prokázal svou žánrovou zručnost a spolehl se na celkově komorní podání, tísnivou atmosféru, nepříjemné prostředí a velmi dobrý vhled do sociálně vyloučené skupiny. Zvolil i poměrně netradiční způsob záběrování kamery, který jedněm přijde originální a nápaditý, druhým ale dost otravný a v akčních scénách nehezký. Tempo je potřebně svižné a vydařilo se i obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil velmi dobrý Milan Ondrík, kterého doplnili třeba Hynek ČermákVladimír JavorskýLeona Skleničková nebo Kristýna Frejová. O to větší škoda je, že celkový příběh není dotažený a nedokáže si vybrat stěžejní téma, kterému se bude věnovat a ani postavy nejsou moc rozpracované, takže výsledek víc než co jiného působí hodně povrchně a jen načrtnutě. Lehce promarněný potenciál.

Zajímavost: Drtivou většinu dozorců hráli skuteční vězeňští dozorci. 

Oficiální trailer filmu Stínohra

Zpráva (neděle 7. 5., ČT2, 21.45 - 23.15)

Plakát filmu  / Zpráva
© Falcon
Prakticky totéž co o filmu výše se dá napsat o tři roky starém slovensko-česko-německém válečném dramatu. Jeho režisérem je opět Peter Bebjak, který znovu zvládl technickou stránku a atmosféra koncentračního tábora je potřebně mrazivá a tísnivá a tempo záměrně pomalé. Opět se pokoušel o netradiční kamerové úhly a i v tomto případě mu tyto pokusy jedni vytýkají a druzí ho za to chválí, shodují se ale na tom, že ne vždy se jeho záměr plně vyvedl a některé záběry jsou zbytečně samoúčelné a příliš artové. Poměrně zvláštní je i absence napětí, které se objeví až v poslední třetině, která patří k tomu vůbec nejsilnějšímu a nejemotivnějšímu, co celý snímek nabízí. I v tomto případě platí, že na příběh se tak trochu zapomnělo a až příliš se v něm spoléhá na silnou tematiku, která ale sama o sobě působí trochu prázdně. Částečně autentické dojmy ale vytváří obsazení méně známý tvářemi, jimž vládnou Noël Czuczor a Peter Ondrejička. Další nedotažená záležitost.

Zajímavost: Czuczor kvůli roli zhubnul osmnáct kilogramů.

Oficiální trailer filmu Zpráva

Angry Birds ve filmu 2 (The Angry Birds Movie 2) (pondělí 8. 5., Nova, 14.10 - 16.00 / čtvrtek 11. 5., Nova Cinema, 13.30 - 15.25)

Český plakát filmu Angry Birds ve filmu 2 / The Angry Birds Movie 2
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšného animovaného dobrodružství vzniklého na základě úspěšné hry na mobilní telefony asi nikoho nepřekvapí, svůj účel ale bez problémů splní. Režírující debutant Thurop Van Orman, jemuž vypomohl i o něco zkušenější John Rice, toho moc neřešil a znovu se spolehl na atraktivní animaci, svižné až zběsilé tempo, celkovou pozitivní energii, která je znát z každého momentu a takřka dokonalý písničkový soundtrack sestávající z mnoha slavných hitů. Příběh pochopitelně není celistvý a rozpadá se na jednotlivé epizody, které na sebe sice navazují dost volně, jsou ale vesměs zábavné. Humor tedy cílí na ty nejmenší diváky a po většinu střídmé stopáže je infantilní, zároveň jsou ale některé pointy natolik absurdní a bláznivé, že svým způsobem pobaví i dospělé. Škoda jen pomalejšího a rozvláčnějšího úvodu, který působí malinko rozpačitě. Sváteční tip pro pohodové rodinné odpoledne.

Zajímavost: Van Orman je vedený jako režisér, nicméně dělal i zásadní úpravy při přepisování scénáře, ačkoli v titulcích v tomto bodě zmíněn není.

Český trailer filmu Angry Birds ve filmu 2 / The Angry Birds Movie 2

Deník Anne Frankové (Das Tagebuch der Anne Frank) (pondělí 8. 5., ČT art, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Deník Anne Frankové / Das Tagebuch der Anne Frank
© IMDb
Sedm let stará německá adaptace slavné knihy v tuzemsku není moc známá, což je veliká škoda. Režírující Hans Steinbichler v ní natočil v podstatě drama o dospívání, které se ale odehrává v extrémně těžké době a ze známých důvodů ho pojal hodně komorně, neboť byl nucen vystačit si s jedinou místností. Spolehl se tak na tíživou a klaustrofobní atmosféru, záměrně pomalejší tempo a velmi dobrou, ačkoli skromnou výpravu, která je velice působivá. Dost si vypomohl i tím, že hlavní hrdinku nechává často promlouvat přímo do kamery, čímž může předlohu zfilmovat hodně věrně a sofistikovaně tak kompenzuje nízký rozpočet. Excelentní je i práce s napětím, které se stupňuje a vrcholí emočně náročným a silným závěrem, který v sobě nese závažné protiválečné poselství a není prvoplánový. Titulní roli bravurně ztvárnila Lea van Acken, která si snímek krade pro sebe, je naprosto strhující a v několika málo rozpačitých scénách udržuje diváckou pozornost. V současnosti možná ještě důležitější počin než před pár lety.

Zajímavost: V Německu měl film premiéru 3. března 2016.

Oficiální trailer filmu Deník Anne Frankové / Das Tagebuch der Anne Frank

Rockerky (The Banger Sisters) (úterý 9. 5., ČT2, 23.10 - 00.50)

Plakát filmu Rockerky / The Banger Sisters
© IMDb
Více než dvě dekády staré komediální drama je v našich končinách známé jen velmi málo, moc se nepřipomíná a oficiální cestou se nedá sehnat. Důvodem je nejspíše to, že v průběhu času bylo zastíněno mnoha podobnými a většinou i lepšími žánrovkami. Debutující režisér a o něco zkušenější scenárista Bob Dolman se v něm spolehl na otřepaný a klišovitý příběh, který nikoho nepřekvapí, poměrně nenáročný humor, který většinou funguje, ale chybí v něm lepší a chytřejší pointy, příjemnou atmosféru a relativně svižné tempo. Hlavní devízou je tradičně obsazení, v němž září ústřední trio Goldie HawnSusan Sarandon a Geoffrey Rush, které je takřka dokonalé a suverénně udržuje pozornost i v těch nejslabších momentech. O to větší je škoda, že z atraktivního tématu nedokázal autor vytěžit víc a zbytečně se drží při zemi. Nevýrazný tip. 

Zajímavost: Ve snímku si menší roli zahrála i Eva Amurri, což je dcera Sarandon.

Oficiální trailer filmu Rockerky / The Banger Sisters

Zlatokopky (Hustlers) (čtvrtek 11. 5., Prima Max, 22.00 - 00.15)

Český plakát filmu Zlatokopky / Hustlers
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará kriminální komedie je u nás hodnocena o dost hůř než na zahraničních databázích, a i když se objevila i ve zdejších kinech, zas tolik diváků si k ní cestu nenašlo. Režisérka a scenáristka Lorene Scafaria se v ní zaměřuje na klasickou zápletku ohledně podvodů a loupeží a snaží se o jakýsi sociální přesah, který se jí ale úplně nedaří a víc než co jiného působí prvoplánově a tak trochu lacině a ani dialogy nejsou úplně dobře napsané a vypointované. Částečně to ale kompenzuje svižným tempem, pohodovou a atraktivní atmosférou nočních klubů, velmi dobře natočenými tanečními scénami a několika povedenými vtipy. V solidním obsazení je nejvýraznější Jennifer Lopez, která předvádí jeden z nejlepších výkonů kariéry, tu pak doplňují třeba Constance WuJulia StilesKeke Palmer nebo Cardi B. Opravdu škoda, že si autorka na příběhu nedala více záležet. Další oddechový tip.

Zajímavost: Film se inspiroval skutečným příběhem, který byl zveřejněn 28. prosince 2015 v New York Magazine.

Oficiální český trailer filmu Zlatokopky / Hustlers


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY