Top 10: Angelo Badalamenti a David Lynch

Vydáno: 15.04.2023 09:30 - Václav Limberk | foto: Collider

V tomto článku si připomeneme deset nejpamátnějších momentů vzniklých ze spolupráce zesnulého hudebního skladatele Angela Badalamentiho a režiséra Davida Lynche.
10. Modrý samet (1986)

Šlo o vůbec první spolupráci režiséra Davida Lynche a hudebního skladatele Angela Badalamentiho. Badalamenti zde byl najat jako hlasový kouč pro herečku Isabellu Rossellini a sám se objeví ve scéně z baru, kde sedí za pianem. Další důležitou postavou, která výrazně přispěla k úspěchu této spolupráce, byla zpěvačka Julee Cruise. Ta zde zpívá ve skladbě Mysteries of Love, k níž slova napsal David Lynch. 

Mysteries of Love z filmu Modrý samet

9. Zběsilost v srdci (1990)

Soundtrack k filmu obsahuje mimo Badalamentiho skladeb také píseň Wicked Game od Chrise Isaaka či písně Elvise Presleyho zpívané představitelem hlavní role Nicolasem Cagem

Dark Spanish Symphony z filmu Zběsilost v srdci

8. Městečko Twin Peaks (1990)

Asi nejslavnější spolupráce Badalamentiho a Lynche se odehrála na kultovním televizním seriálu Městečko Twin Peaks, kde Badalamenti složil jedinečnou hudbu, která působí nadčasovým dojmem. 

Laura Palmer´s Theme ze seriálu Městečko Twin Peaks

7. Thought Gang (2018)

Společný projekt Lynche a Badalamentiho vyšel až roku 2018, ale obsahuje skladby z let 1991 až 1993. Je zde i píseň A Real Indication, k níž natočil klip Lynch a v hlavní roli se objeví sám mistr Badalamenti. Tato skladba je pak i na soundtracku k filmu Twin Peaks.

A Real Indication 

 
6. Twin Peaks (1992)

Badalamenti nemohl chybět ani u celovečerního filmu, prequelu seriálového Městečka Twin Peaks. Celkově pochmurnější atmosféru dokonale vystihuje titulní skladba. 

Theme from Twin Peaks - Fire Walk with Me

5.  Lost Highway (1997)

Soundtrack k filmu je kolektivním dílem. Původní hudbu složili Badalamenti a Barry Adamson. Producentem soundtracku byl Trent Reznor. Zazní zde mimo jiné i David Bowie, Rammstein a Marilyn Manson. Většina hudby se nahrála v Praze. 

Dub Driving z filmu Lost Highway
 
4. Příběh Alvina Straighta (1999)

Po zběsilé Lost Highway natočil Lynch "nejpomalejší road movie na světě" a Badalamenti k ní složil asi svou nejlíbeznější a nejpohodovější hudbu vůbec. 

Laurens Walking z filmu Příběh Alvina Straighta

3. Mulholland Drive (2001)

Posledním celovečerním filmem, k němuž Badalamenti složil hudbu, byl Lynchův Opus Magnum. 

Main Theme z filmu Mulholland Drive

2. Twin Peaks (2017)

Finální spoluprácí Badalamentiho a Lynche byl seriál Twin Peaks: The Return z roku 2017. Badalamenti tu znovu nahrál i asi nejznámější motiv z celého seriálu.

Twin Peaks Main Theme ze seriálu Twin Peaks: The Return

1. Twin Peaks (1990, 2017)

Skladba The World Spins byla použita v obou verzích seriálu, jak v té původní, tak i v Returnu. Zároveň píseň zpívanou Julee Cruise najdete i na jejím albu Floating into the Night z roku 1989. 

The World Spins 

Výběr je brán chronologicky.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY