Box office: Světové tržby za 24. víkend

Vydáno: 27.06.2011 00:24 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Panda opět vede, Green Lantern netáhne ani ve světě
Fotografie z filmu <b>Kung Fu Panda 2</b>
Paramount Pictures
Již druhý týden po sobě si Kung Fu Panda 2 hlídá čelo žebříčku návštěvnosti světových kin a výrazně si z nich vylepšuje slabší přijetí na severoamerických trzích. Minulý víkend bojovná Panda expandovala do dalších devíti zemí a z celkových 54 teritorií si připsala parádních 58,2 milionů, čímž se její zahraniční tržby přehouply přes třísetmilionovou hranici. Společně se se svou domovinou má pokračování úspěšného dreamworksáckého animáku na kontě 450 mega. Ač dvojka stěží překoná celosvětových 631 milionů svého předchůdce, nejde o žádný průšvih, jak zprvu naznačoval domácí premiérový víkend. A pak že jsou Pandy na vymření.
Druhá příčka připadla hitu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Kapitán Jack Sparrow ze světových kin uloupil dalších 25,9 mega a rozšířil svou sbírku na 742,9 milionu, čímž překonal snímek Pán prstenů: Návrat krále a stal se třetím nejúspěšnějším filmem historie na mimoamerických trzích. Celosvětově pak čtvrtí Piráti útočí na miliardu, která padne do několika dnů. Jak vidno, pirátské řemeslo stále vynáší.
Třetí příčku okupuje superúspěšná Pařba v Bangkoku. 22,4 mega znamená pád o 43 procent a celkových 260 milionů dolarů. Někdo zkrátka umí pařit a zároveň vydělávat. My ostatní se musíme smířit s tím, že ať se probudíme s jakýmkoliv oknem, vždy budeme bez koruny. Bramboroví jsou tentokrát X-Men: První třída. Jejich tažení světovými kiny je zklamání a mutanti si během svého třetího víkendu z 66 zemí vybojovali průměrných 21 mega. Dohromady mají ze zahraničí 164 mega, což jim společně se Severní Amerikou dává 290 milionů dolarů. Nad komisovými adaptacemi se zkrátka stahují mračna.
To potvrzuje i nejvovější zástupcce tohoto žánru Green Lantern. Ten po slabém otvíráku na domácí půdě pomalu expanduje do světa a z prvních patnácti zemí si přišel jen na slabých 16 milionů. A nebyly to jen tak nějaké státy kde mají dvě kina a sto obyvatel, ale například Rusko (tam je těch obyvatel víc), Jižní Korea či Velká Británie. Pro světélkujícího zelenáče to tedy vypadá na brzké zhasnutí. Právě v Rusku ho na plné čáře porazila děcka ze Super 8. O tři čtvrtiny levnější Abramsův projekt se rozšířil do dalších dvaceti států (celkem 29) a připsal si na konto 12,1 milionu.
Na poslední příčku první desítky se s tržbami pouze z Velké Británie vyšplhala Zkažená úča se 3,2 miliony dolarů. Poměrně solidní začátek.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 17.06.2011
  1. Kung Fu Panda 2 58,2 mil.
  2. Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna 28,9 mil.
  3. Pařba v Bangkoku 22,4 mil.
  4. X-Men: První třída 21 mil.
  5. Green Lantern16 mil (novinka)
  6. Super 8 12,1 mil.
  7. Ženy sobě 7,3 mil.
  8. Insidious 3,8 mil.
  9. Rychle a zběsile 5 3,7 mil.
  10. Zkažená úča 3,2 mil. (novinka)
Všechny třžby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY