Stroj času: Původní Kráčející skála slaví 50 let

Vydáno: 01.04.2023 10:30 - Petr Zumr | foto: Cinerama Releasing Corporation

O několik let staré Kráčející skále s Rockem jste jistě slyšeli, ale víte, že existuje původní stejnojmenný snímek z roku 1973? A že rozhodně stojí za pozornost? Originální drsné jižanské krimi drama letos oslavilo padesát let od svého prvního uvedení.

Kráčející skálaRecenzoval/a Petr Zumr dne 01.04.2023 10:30. O několik let staré Kráčející skále s Rockem jste jistě slyšeli, ale víte, že existuje původní stejnojmenný snímek z roku 1973? A že rozhodně stojí za pozornost? Originální drsné jižanské krimi drama letos oslavilo padesát let od svého prvního uvedení. Hodnocení: 4.5
Když se řekne Kráčející skála (Walking Tall), většině čtenářů se jistě vybaví akční snímek režiséra Kevina Braye z roku 2004. V něm se tehdy na filmovém plátně stále relativně čerstvý Dwayne „The Rock“ Johnson coby bývalý člen speciálních jednotek Chris Vaughn vrátil do rodného městečka, které se po dobu jeho nepřítomnosti proměnilo v semeniště zločinu a bezpráví, a s dřevěnou tyčí v ruce se rozhodl na místě opět začít prosazovat pořádek a spravedlnost. A ačkoliv tento snímek s klidem můžeme označit za nadprůměrnou akční podívanou, pozornost bychom chtěli upřít spíše směrem k originálu, který letos v únoru oslavil neuvěřitelných padesát let od svého uvedení v amerických kinech.

Joe Don Baker, Elizabeth Hartman ve filmu Kráčející skála / Walking Tall
© Cinerama Releasing Corporation
Původní film Kráčející skála natočil jako svůj předposlední snímek zkušený americký režisér Phil Karlson, jenž se proslavil zejména ve 40. a 50. letech minulého století tvorbou filmů-noir, ale během své kariéry zabrousil do všemožných žánrů. Natočil mimo jiné i western Nastal čas zabíjet nebo akční komedii Dům sedmi rozkoší, jež představovala první herecký kredit pro Chucka Norrise. Drsná akční podívaná tedy Karlsonovi nikdy nebyla cizí, o čemž se můžeme přesvědčit i u tohoto filmu, v němž hlavní roli ztvárnil Joe Don Baker, jehož si diváci vybaví třeba jako agenta CIA Jacka Wadea z bondovek Zlaté oko a Zítřek nikdy neumírá nebo naopak jako záporáka Brada Whitakera z bondovky Dech života.

Hlavní postavou Kráčející skály z roku 1973 je Buford Pusser, bývalý wrestler, který se po skončení své profesionální kariéry i s manželkou vrací do svého rodného malého města v Tennessee, aby se konečně usadil a pomohl svému otci v rodinném podniku na těžbu dřeva. Po svém návratu statný Buford slýchá od svých blízkých, že město už není tím, čím bývalo, ale sám dobrosrdečný silák těmto řečem nevěnuje větší pozornost. Velmi brzy se však sám přesvědčuje na vlastní oči, jak tyto povídačky jsou na místě a do jaké míry je jeho rodné město zkažené. Při návštěvě místního zábavního podniku totiž odhaluje, že jeho zaměstnanci podvádí v hazardních hrách a obírají tak nic netušící zákazníky, načež za svou zvědavost během podlého přepadení schytává fatální ránu nožem, jež ho zanechává polomrtvého napospas osudu.

Joe Don Baker ve filmu Kráčející skála / Walking Tall
© Cinerama Releasing Corporation
Po zázračném zotavení v nemocnici se jako ctihodný občan Buford rozhoduje s očekáváním poctivého a spravedlivého vyšetřování popsat celou potyčku místnímu šerifovi, ale po jeho do očí bijící laxnosti a neochotě případem se jakkoliv zabývat začíná být Pusserovi jasné, že prohnilost městečka zasahuje také do řad místních správních orgánů a kancelář šerifa není výjimkou. Zklamaný a vytočený Buford se brzy rozhoduje před korupcí a zločinem nezavírat oči, jako to dělají všichni místní obyvatelé, ale místo toho si na rodinné pile vyrobí obří dřevěnou pálku, díky níž bude moct začít opět prosazovat pořádek v zločinem prorostlém městečku. Prvními na ráně jsou právě násilníci, kteří ho napadli a téměř zabili. A Buford jim ukazuje, zač je toho jeho dřevěný kyj.

Po odvetě vůči těmto zločincům je Pusser nakrátko zatčen a postaven před soud, kde se rozhodne sám sebe obhajovat. Jeho argumentem je, že pokud soud jeho potrestá a naopak nechá uniknout kriminálníky, kteří mu vážné zranění provedli, dává soudce zlosynům právo udělat to samé jakémukoliv člověku ve městě. A poté, co Buford v soudní síni demonstruje děsivé zranění, jaké během přepadení utrpěl, získává porotu na svou stranu a je uznán zcela nevinným. Osvobozený Pusser se však s tímto malým vítězstvím nemůže spokojit a rozhoduje se kandidovat na nového šerifa, aby mohl celý okres vyčistit od kriminálních živlů. V tu chvíli si však neuvědomuje cenu, jakou za tento krok bude muset v budoucnu zaplatit.

Joe Don Baker ve filmu Kráčející skála / Walking Tall
© Cinerama Releasing Corporation
Další popis děje by byl medvědí službou divákovi, který je zvědavý, jak se Bufordovo úsilí osvědčí v praxi. První Kráčející skála nicméně s rozpočtem 500 tisíc dolarů vydělala na světových tržbách celkem 40 milionů dolarů a vysloužila si dvě přímá pokračování. Otěže ságy o Bufordovi Pusserovi v druhém a třetím snímku však převzal coby hlavní protagonista herec Bo Svenson, známý například z kultovního filmu Ten prokletý obrněný vlak. Joe Don Baker si Pussera zahrál pouze jednou, nicméně dokázal postavě vtisknout jak hrubou sílu, obří charisma a bezelstnost, tak i jistou neohrabanost a naivitu.

Snímek Buforda za jeho jednání nikterak neglorifikuje. Naopak ho spíše zkoumá jako tragický charakter a ukazuje, jak za své odhodlání tato čistá duše a její blízcí musí platit vysokou cenu, což je zejména v závěru snímku divácky zcela devastující. A zatímco novější verze z roku 2004 sledovala fiktivní hlavní postavu jménem Chris Vaughn, původní postava Buforda Pussera byla založena na skutečné stejnojmenné osobnosti. Reálný šerif Buford Hayse Pusser působil v letech 1964-1970 v okresu McNairy, Tennessee a filmová sága jeho osudy vcelku věrně popisuje.

Sám šerif během své kariéry přežil několik pokusů o atentát a už za svého života se stal legendou. Zemřel během autonehody 21. srpna 1974, ve stejný den, kdy podepsal práva pro zfilmování svých osudů v pokračování Kráčející skály, jež vyšlo v následujícím roce.

Oficiální trailer filmu Kráčející skála / Walking Tall


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY