Kinopremiéry: Vřískot zloděje z Bagdádu

Vydáno: 08.03.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Jedinou výraznou premiérou tohoto týdne je šestý díl populární a zhruba před rokem restartované hororové série Vřískot. Její konkurenci tvoří snímky pro specifické publikum a určené do klubových kin.
Vřískot 6 (Scream VI) (Forum FIlm CZ)

Český plakát filmu Vřískot 6 / Scream VI
© CSFD
Další pokračování legendární hororové série přichází do kin jen čtrnáct měsíců po premiéře dílu předchozího. Mnoho dalších informací diváci nemají, protože ohlasy neexistují a hodnocení taktéž ne. To, že by se mělo udržovat na stejné úrovni, by měl zajistit stejný tvůrčí tým, což znamená, že k režii se vrátila dvojice Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett a do hlavních rolí se posunuli Melissa BarreraJenna OrtegaMason Gooding a Jasmin Savoy Brown, z úplně původního obsazení se tentokráte vrací jen Courteney Cox. Uvidíme tedy, jak si slavná franšíza povede nejen v tuzemských kinech. Jediná relevantní premiéra týdne.

Synopse: Sestry Samantha (Melissa Barrera) a Tara (Jenna Ortega) Carpenterovy a dvojčata Chad (Mason Gooding) a Mindy (Jasmin Savoy Brown) přežily řádění tajemného vraha ukrytého pod maskou ducha v městečku Woodsboro. Ve snaze na vše zapomenout se všichni čtyři přestěhují do New Yorku, kde chtějí začít nový život. Netrvá to ale dlouho a objeví se ještě brutálnější vrah v masce Ghostface a jejich životy jsou znovu v ohrožení.

Zajímavost: Jedná se o dosud nejdelší film v sérii.

Český trailer filmu Vřískot 6 / Scream VI
Zloděj z Bagdádu (The Thief of Bagdad) (Film Europe)

Český plakát filmu Zloděj z Bagdádu / The Thief of Bagdad
© CSFD
Skoro po sto letech se do našich kin dostává snímek, který je mimo domovinu známý jen velmi málo, přitom šlo o jeden z vůbec nejnákladnějších němých filmů Hollywoodu, což zapříčinily drahé kulisy a na svou dobu přelomové speciální efekty. Příběh vychází z pohádek Tisíce a jedné noci a byl vysněným projektem Douglase Fairbankse, který si v něm nejen zahrál hlavní roli, ale byl i producentem a upevnil si s ním postavení tehdejší superhvězdy. Režii svěřil zkušenému Raoulu Walshovi a dle všeho se jedná o opravdu výbornou záležitost. Některé projekce budou navíc dost možná i s živou muzikou. Premiéra pro milovníky historie kinematografie.

Synopse: Bezbožný zloděj Ahmed (Douglas Fairbanks) si vydobyl pověst nejlepšího zloděje Bagdádu. Zamiluje se do krásné princezny (Julanne Johnston) a oba se rozhodnou vzít. Zasáhne však její otec (Brandon Hurst) a sňatek zakáže. To spustí řetězec událostí, v nichž se objeví křišťálová koule, kouzelné jablko, pegas, neviditelný plášť a létající koberec.

Zajímavost: Ve scénách s obří opicí jsou stráže hrány dětmi, když je opice mimo obraz, stráže hrají dospělí.

Originální trailer filmu Zloděj z Bagdádu / The Thief of Bagdad
Pacifiction (Pacifiction) (Film Europe)

Český plakát filmu Pacifiction / Pacifiction
© CSFD
Evropské koprodukční drama je určeno zejména milovníkům náročnějších festivalových snímků, neboť bylo uvedeno v soutěži v Cannes. Už synopse svědčí o tom, že půjde o divácky asi ne úplně vstřícný počin a bude spíše o poselství a myšlenkách než o ději, navíc se může chlubit dost dlouhou stopáží. Režii a scénář obstaral v určitých kruzích uctívaný a oceňovaný Albert Serra, v hlavních rolích se ze známých tváří objeví jen Benoît Magimel. Premiéra do klubových kin.

Synopse: Poté, co ve Francii triumfovala s románem, vrací se spisovatelka do své země na ostrově ve Francouzské Polynésii. Je ovšem dezorientovaná a prožívá tvůrčí krizi. I proto přijímá práci simultánní překladatelky pro velvyslance. Brzy mezi nimi vypuká zvláštní milostná přitažlivost plná kontrastů, v jejímž průběhu si uvědomuje cynismus mezinárodní politiky s latentní hrozbou nových jaderných testů ze strany francouzské vlády. Její milostný vztah bude tímto konfliktem dost poznamenán.

Zajímavosti: Podle tvůrce bylo natočeno neuvěřitelných pět set hodin materiálu.

Český trailer filmu Pacifiction / Pacifiction
Erotikon (Erotikon) (Film Europe)

Plakát filmu Erotikon / Erotikon
© CSFD
Dalším němým snímkem, který je od tohoto týdne k vidění v českých kinech, je více než sto let stará švédská romantická komedie, která není příliš známá a v tuzemsku bývá někdy uváděna pod alternativním názvem Za štěstím. Podle dostupných ohlasů jde o poměrně zdařilou satiru na život tehdejší vyšší společnosti, v níž se krom dialogů vymykají i na svou dobu realizačně poměrně náročné davové scény. Režisérem byl Mauritz Stiller, který trochu provokoval, protože hlavní hrdina si začne románek se svou neteří, což bylo tehdy ve filmu nevídané. Hlavní role si zahráli Anders de WahlTora TejeKarin Molander a Lars Hanson. Další premiéra, která nejspíše bude promítána s živou muzikou.

Synopse: Znuděná manželka (Tora Teje) profesora entomologie (Anders de Wahl) se zamiluje do jeho nejlepšího přítele (Lars Hanson) a navíc musí odrážet útoky ještě jednoho ctitele. Ani profesor ale není v manželství spokojený a zamiluje se do své neteře (Karin Molander). Je tak jasné, že vztah obou manželů se pomalu rozpadá.

Ukázka z filmu Erotikon / Erotikon
More Miko (Artcam)

Plakát filmu  / More Miko
© Artcam
Za trochu zvláštním názvem se ukrývá český dokument o řidiči kamionu, který na vlastní pěst pomáhá sirotkům z řeckých uprchlických táborů, na něž se politici tak trochu vykašlali. Režisérem je poměrně ostřílený Robin Kvapil, který se dle několika dostupných ohlasů soustředí krom celé akce i na určitý celospolečenský a politický přesah, který nevyznívá úplně optimisticky. Dle všeho portrét dobrého člověka.

Synopse: Jaroslav Miko je kamioňák a poloviční Rom, také je spoluzakladatelem iniciativy Češi pomáhají a podle Jana Farského je "svědomím národa". Když Česká republika odmítla přijmout čtyřicet sirotků z řeckých uprchlických táborů, rozhodl se jednat na vlastní pěst.

Zajímavost: Během natáčení nacestoval štáb více než dvacet tisíc kilometrů.

Originální trailer filmu More Miko
Vyšetřovatel (Frame Films)

Plakát filmu  / Vyšetřovatel
© CSFD
Česko-chorvatský dokument se vrací k dodnes morálně neukončenému občanskému konfliktu v bývalé Jugoslávii. Společně s českým vyšetřovatelem se divák ocitá přímo v centru dění a snaží se pochopit podstatu celé války, možná najít i nějakého jejího čelního představitele na útěku a porozumět tomu, že nastolit mír v této oblasti je hodně těžké. Režisérem je celovečerní debutant Viktor Portel a ohlasů je naprosté minimum. Zájemcům je tedy jasné, že v programech klubových kin budou muset hledat hodně pečlivě.

Synopse: Ani více než pětadvacet let od hrůzných válečných zločinů spáchaných v bývalé Jugoslávii se tato tragická historie neuzavírá - pro příbuzné obětí, pro znesvářené národy ani pro českého vyšetřovatele, který se po letech vrací na místa pátrání.

Originální trailer filmu Vyšetřovatel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY