TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy

Vydáno: 24.02.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Movies Anywhere

Jasným televizním tipem jinak velmi slabého přelomu února a března je premiérové uvedení českého hitu Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Kromě něj zaujme třeba nová, trochu aktualizovaná verze thrilleru Oklamaný.
Bláznivá runway (Pushing Tin) (pátek 24. 2., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / sobota 25. 2., 12.30 - 14.50 / pondělí 27. 2., 07.05 - 09.25)

Plakát filmu Bláznivá runway / Pushing Tin
© IMDb
Snímek z konce devadesátých let je označován jako komedie, příliš vtipný ale není. Režírující Mike Newell se v něm spolehl především na atmosféru a prostředí leteckého dispečinku, které je dost specifické a plynou z něj sem tam humorné situace a hlášky, kterých ale není moc. Samotný příběh pak není vysloveně špatný, jen bohužel zoufale předvídatelný a klišovitý a příliš v něm nefunguje ani špičkování dvou ústředních postav, ani ne úplně výrazná romantická linie. Výsledku by rozhodně prospěla i o něco kratší stopáž. Na úrovni lehkého nadprůměru ho tak krom poměrně svižného tempa a solidního soundtracku drží hvězdné obsazení, v němž se sešli John CusackBilly Bob ThorntonCate Blanchett a Angelina Jolie. Solidní, ale hodně nevýrazný tip na páteční podvečer. 

Zajímavost: Thornton i Cusack v rámci příprav na natáčení prošli školením leteckého dispečinku.

Originální trailer filmu Bláznivá runway / Pushing Tin
Bláznivý příběh Robina Hooda (Robin Hood: Men in Tights) (pátek 24. 2., Paramount Network, 20.00 - 22.20 / sobota 25. 2., 15.55 - 18.15)

Plakát filmu Bláznivý příběh Robina Hooda / Robin Hood: Men in Tights
© IMDb
Dobrodružná komedie z první poloviny devadesátých let je poměrně zdařilou parodií na snímky o Robinu Hoodovi. Režisér a spoluscenárista Mel Brooks v ní opět spoléhal na pro sebe typický kulometný humor, který je ale v tomto případě dost nevyrovnaný. To tedy znamená, že na jeden až dva výtečné gagy, které si divák dlouho pamatuje, připadají čtyři, které nejsou moc povedené a ani vtipné a spíše vyšumí. Pořád si ale udržují určitou úroveň a nikdy nesklouznou k vyloženým trapnostem, vulgaritám nebo prvoplánovým urážkám. Pozitivem budiž i svižné tempo, střídmá stopáž, několik sofistikovaných popkulturních odkazů a odlehčená atmosféra, z níž je znát velká nadsázka. Ústřední roli ztvárnil výborný a po celou kariéru bohužel nedoceněný Cary Elwes, který v ní prokázal obří komediální potenciál, dále se pak objevili třeba Richard LewisAmy YasbeckRoger Rees nebo Patrick Stewart. Ideální oddechovka na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Nikdo z herců ve skutečnosti nezpíval, vše obstarali profesionální zpěváci a zpěvačky.

Originální trailer filmu Bláznivý příběh Robina Hooda / Robin Hood: Men in Tights
Oklamaný (The Beguiled) (pátek 24. 2., ČT2, 21.55 - 23.30)

Český plakát filmu Oklamaný / The Beguiled
© Facebook tvůrce
Šest let starý thriller není remakem stejnojmenného snímku ze sedmdesátých let, ale novou adaptací knižní předlohy Thomase Cullinana. Režisérka a spoluscenáristka Sofia Coppola se v něm soustředí především na velmi dobrou dobovou atmosféru a výraznou vizuální stránku, což je ale přece jen trochu málo. Samotný příběh pak postrádá napětí, protože ty nejzásadnější věci se dějí mimo obraz, případně jen v náznacích a celé to tak působí hodně prázdně a bezdějově. Výsledku nepomáhá ani dost pomalé tempo, které střídmou stopáž subjektivně prodlužuje. Výhrady ale nelze mít k obsazení, v němž excelují výborná Nicole Kidman, velmi dobrá Kirsten Dunst a Elle FanningColin Farrell se snaží seč může, ale v lepším podání mu brání jednorozměrnost jeho postavy a absence silnějšího rošťáckého charismatu. Tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Kidman se kvůli roli naučila obvazovat rány a vyšívat.

Oficiální český trailer filmu Oklamaný / The Beguiled
Vlk ze Snow Hollow (The Wolf of Snow Hollow) (pátek 24. 2., Prima Cool, 22.30 - 00.15 / sobota 25. 2., Prima Max, 22.55 - 00.30)

Plakát filmu Vlk ze Snow Hollow / The Wolf of Snow Hollow
© Impawards
Tři roky stará hororová komedie je výrazně jinak přijímaná na zdejších databázích, kde je také méně známá a hodnocena je dost podprůměrně, a na těch zahraničních, kde se pohybuje na lehkém nadprůměru a hodnocení má mnohonásobně víc. Dáno je to jednoznačně tím, že režisér, scenárista a představitel hlavní role Jim Cummings ho pojal dost svérázně, protože všechny postavy jsou záměrně nesympatické a humor vyplývá z toho, že situace, které se dějí, jsou vyloženě trapné a nikterak vtipné. Ve druhém plánu tak snímek působí jako hodně zajímavá satira, která ale ne na každého funguje. Vrcholem pak měl být závěrečný zvrat, který ale není tak působivý a nedává moc smysl ani v kontextu nadsazené atmosféry a děje jako takového. Samozřejmě, že mnoho situací postrádá logiku, někdy se tvůrce pere s rádoby realistickým přístupem a celé je to opravdu dost bizarní, vzhledem ke střídmé stopáži se to ale dá vydržet, i pokud se divák nenaladí na autorovu notu. Bizarní a osobitý tip.

Zajímavost: Poslední roli tu ztvárnil Robert Forster, který zemřel zhruba rok před dokončením filmu.

Oficiální trailer filmu Vlk ze Snow Hollow / The Wolf of Snow Hollow
Lepší časy (Arthur Newman) (pátek 24. 2., Prima Max, 23.40 - 01.40)

Plakát filmu Lepší časy / Arthur Newman
© IMDb
Více než dekádu staré komediální drama je méně výrazné a u nás přece jen není tak známé. Ve svém jediném režijním počinu vsadil Dante Ariola na hodně zvláštní a jednoduchý příběh, v němž ale není jasné, o čem měl vlastně být. Po celou dobu nedokáže diváka úplně zaujmout a vzhledem k montónnosti a pomalejšímu tempu ho dokonce někdy i nudí a tím pádem nevychází ani snaha o určitý filozofický přesah. Báječně naopak fungují melancholická a někdy až depresivní atmosféra a určité pokusy o hluboce lidskou zápletku, která ale není přímočará a neustále odbíhá do dost bizarních rovin. V hlavních rolích se sešli Colin Firth a Emily Blunt, jimž bývá vyčítán nedostatek vzájemné chemie, který ale s největší pravděpodobností byl tvůrčím záměrem, který ne úplně vyšel, dále se pak objeví ještě Lucas HedgesAnne Heche nebo M. Emmet Walsh. Přemýšlivější tip pro tolerantnější diváky. 

Zajímavost: Blunt četla scénář třikrát, aby zjistila, jestli je její postava blázen, úplnou odpověď ale nenašla.

Oficiální trailer filmu Lepší časy / Arthur Newman
Do hlubiny (Into the Blue) (sobota 25. 2., Prima Max, 15.45 - 18.10 / neděle 26. 2., 11.15 - 13.40 / středa 1. 3., 10.50 - 13.10)

Plakát filmu Do hlubiny / Into the Blue
© IMDb
Dobrodružný snímek z poloviny nového milénia je ryze prvoplánovou podívanou, která si na nic nehraje a během let se vyšplhala na lehoučce nadprůměrná hodnocení. Režírující John Stockwell v něm dostal k dispozici předvídatelný a klišovitý příběh, který pochopitelně postrádal elementární logiku, což se nesnažil nikterak zakrývat a soustředil se na sled různých atrakcí, které měly rozptylovat diváckou pozornost. Mezi ty patřily až dokumentární podmořské záběry, které fungují i po letech, Jessica Alba neustále v plavkách a její kolega Paul Walker bez trička, bezstarostná letní atmosféra a úderný soundtrack. Chybět pochopitelně nesmí ani svižné tempo, v němž se pořád něco děje, ačkoli to většinou nedává smysl. Krom dvojice hlavních představitelů se objevili ještě třeba Scott CaanJosh Brolin nebo Ashley Scott. Nenáročná a možná až primitivní záležitost na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Jde o první film, který vyprodukovalo studio MGM pod záštitou Sony.

Oficiální trailer filmu Do hlubiny / Into the Blue
Prvok, Šampón, Tečka a Karel (neděle 26. 2., ČT1, 20.10 - 22.05)

Plakát filmu  / Prvok, Šampón, Tečka a Karel
© CSFD
Jeden z divácky nejúspěšnějších českých filmů posledních let je komediálním dramatem, v němž režisér a scenárista Patrik Hartl zadaptoval vlastní román, což je v tomto případě jen dobře. Byl si totiž dobře vědom toho, co chce natočit a knižní předlohy se nedržel úplně přesně, nicméně změny, které udělal, byly většinou ku prospěchu. Velmi překvapivě mu funguje atmosféra, která není úplně veselá, ale probleskují jí i smutné a realistické chvíle, které zcela odpovídají mužským životům v určitém věku. Vydařilo se i obsazení titulních rolí, které sehráli Martin PechlátHynek ČermákDavid Švehlík a Martin Hofmann, mezi nimiž probíhá poctivá chlapská a kamarádská chemie, ty pak doplňují třeba Daniela KolářováJana KolesárováKristýna Boková nebo Barbora Poláková. Škoda jen, že úvod je hodně rozpačitý a nevyhýbá se pár trapnostem, a že samotný závěr se pak úplně rozpadne a zcela ztratí tempo. Z hlediska divácké atraktivity jasný tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Natáčení začalo na konci října 2019.

Originální trailer filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel
Není úniku (Nowhere to Run) (neděle 26. 2., Nova Action, 20.30 - 22.10 / úterý 28. 2., 01.05 - 02.30 / středa 1. 3., Nova Cinema, 00.05 - 01.55)

Plakát filmu Není úniku / Nowhere to Run
© Moviemeter
Akční snímek z první poloviny devadesátých let je určen převážně milovníkům nostalgie, kteří zavzpomínají na zlaté časy pirátských VHS. Režírující Robert Harmon v něm doplatil na to, že se z původně béčkové záležitosti pokusil udělat trochu jinou žánrovku, což mu úplně nevyšlo. Zápletka je totiž zoufale a záměrně předvídatelná, což ale nevadí, protože samotný úvod je hodně slibný a slibuje spousty honiček a přestřelek. Postupem nedlouhé stopáže ale akce ustupuje romantice, která sice není vysloveně špatná, moc ale nefunguje, což je dáno především obsazením. Hlavní roli totiž ztvárnil Jean-Claude Van Damme, jemuž hraní jako takové moc nejde a jako milovník je hodně toporný a křečovitý a jeho poloha je pochopitelně v akci, objekt jeho zájmu ztvárnila solidní Rosanna Arquette, chemie mezi nimi ale moc neprobíhá. V dalších rolích se pak objeví například Kieran Culkin nebo Ted Levine. Tip pro shovívavé publikum. 

Zajímavost: Hlavní role byla původně zamýšlena pro Mela Gibsona.

Originální trailer filmu Není úniku / Nowhere to Run
Slunce je také hvězda (The Sun Is Also a Star) (čtvrtek 2. 3., Prima Max, 14.10 - 16.15)

Český plakát filmu Slunce je také hvězda / The Sun Is Also a Star
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se romantické drama objevilo i v našich kinech, větší stopu v nich ale nezanechalo. A asi se to dalo čekat, protože jde o trošku intelektuálštější záležitost, která necílí na masy diváků. Režírující Ry Russo-Young v něm adaptovala román Nicoly Yoon a soustředila se především na zachycení multikulturní nálady New Yorku a velmi specifické a křehké romantické atmosféry mezi dvěma hrdiny, kteří nejsou úplně výrazní, ale jsou si vzájemně souzeni. Vzhledem k tomu, že příběh o moc víc nenabízí a je spíše o celkových pocitech, jakýchsi filozofických úvahách a křehkosti vztahů v dnešním přetechnizovaném světě, vyžaduje trochu divácké trpělivosti. Titulní role si zahráli velmi civilní Yara Shahidi a Charles Melton, mezi kterými probíhá potřebná chemie, ze známějších tváří jim pak přihrává jen John Leguizamo. Snímek tedy úplně nevyčerpal svůj potenciál, protože některá témata jen naznačuje a nedořeší je, stejně jako klouže po povrchu rodinných vztahů obou milenců a nikdy nejde do jejich hloubky. Příjemný, ale trochu málo výrazný tip.  

Zajímavost: Shahidi byla první volbou na hlavní roli od studia i od režisérky.

Český trailer filmu Slunce je také hvězda / The Sun Is Also a Star
Pokoření (The Humbling) (čtvrtek 2. 3., ČT art, 23.45 - 01.30)

Plakát filmu Pokoření / The Humbling
© CSFD
Skoro dekádu staré komediální drama je v tuzemsku téměř neznámé a oficiální cestou nesehnatelné. Režírující Barry Levinson v něm dostal k dispozici scénář, který je adaptací románu Philipa Rotha, nicméně by měl být zpracován spíše v divadelní podobě. Většina děje totiž sestává z dialogů a odehrává se v uzavřeném prostředí, což se tvůrce snaží zakrýt místy zajímavými kamerovými nájezdy a úhly, moc se mu to ale nedaří. Nedokáže totiž vytvořit potřebnou atmosféru a ani rozervanou povahu hlavní postavy nezachycuje úplně strhujícím dojmem a mnoho scén tak hraničí s nudou a nezajímavostí. Nad vodou tak výsledek drží obsazení, v němž exceluje ústřední Al Pacino a krade si ho celý pro sebe a de facto jediná, která s ním drží krok, je Greta Gerwig, objeví se ale též Nina AriandaKyra SedgwickDianne Wiest nebo Charles Grodin. Tip pro připraveného diváka.

Zajímavost: Natáčení trvalo dvacet dní.

Oficiální trailer filmu Pokoření / The Humbling


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY