Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana

Vydáno: 22.02.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Focus Features

Poslední únorové premiéry patří k těm nejsilnějším v dosavadním roce. Společně totiž startují dramata Tár a Velryba, která budou útočit na Oscary. Čelní místa žebříčků návštěvnosti by rád obsadil český rodinný snímek Děti Nagana.
Tár (Tár) (CinemArt)

Český plakát filmu Tár / Tár
© CinemArt
Hudební drama je poměrně velkou událostí hned z několika důvodů. Jednak se s ním po dlouhých šestnácti letech nečinnosti vrací režisér a scenárista Todd Field a druhak jde o jednoho z velkých oscarových favoritů, neboť Akademie ho nominovala hned v šesti kategoriích, přičemž sám autor je nominován jak za režii, tak za scénář. Hlavní hvězdou je ze všech stran chválená Cate Blanchett, která se řadí k těm vůbec největším favoritům na zisk sošky v ženské kategorii. Ohlasy jsou vesměs nadšené, je nicméně dobré mít na paměti, že jde o dost náročný a minutově dlouhý počin, který ne každému sedne. Jedna z premiér týdne.

Synopse: Dirigentka Lydia Tár (Cate Blanchett) je na absolutním tvůrčím vrcholu. Sedmým rokem diriguje prestižní německý orchestr, chystá vydání knihy a uvedení Mahlerovy Páté smyfonie, které má být vyvrcholením aktuální sezóny. Působí sebejistě, mocně a dominantně. Jenže i ona má své potřeby, obavy, nejistoty a touhy, navíc se začínají ozývat nepříjemné věci z minulosti, které by její kariéru mohly nenávratně ohrozit.

Zajímavost: Kvůli roli se Blanchett skutečně naučila dirigovat.

Oficiální český trailer filmu Tár / Tár
Velryba (The Whale) (Aerofilms)

Český plakát filmu Velryba / The Whale
© CSFD
Taktéž další drama startující v tomto týdnu bude lehce náročnější a osobitější podívanou. Jejím režisérem je totiž svérázný Darren Aronofsky, který tentokráte zadaptoval divadelní hru Samuela D. Huntera o morbidně obézním muži, který hledá cestu ke své dceři. Hlavní role je velkým návratem Brendana Frasera, který okamžitě obdržel oscarovou nominaci, podobně je na tom i jeho kolegyně Hong Chau. I v tomto případě jsou ohlasy vesměs pozitivní, pochopitelně se ale objevují ty nespokojené, což je ale u zmíněného tvůrce dost běžné. Druhá premiéra týdne.

Synopse: Charlie (Brendan Fraser) je nakažlivý optimista, který v lidech vidí jen dobro a ve většině z nich tím probouzí empatii. Zároveň však váží skoro tři sta kilogramů a hledá cestu zpět ke své dceři Ellie (Sadie Sink). Pod tíhou vlastních traumat se jen složitě vyrovnává s minulostí, uzavírá se ve svém bytě a stres řeší nezdravým přejídáním.

Zajímavost: Aronofsky prozradil, že obsazování filmu mu trvalo deset let.

Český trailer filmu Velryba / The Whale
Medvěd na koksu (Cocaine Bear) (CinemArt)

Český plakát filmu Medvěd na koksu / Cocaine Bear
© CinemArt
Už název komediálního thrilleru prozrazuje, že půjde o poměrně bizarní podívanou, která je navíc inspirována skutečností. A právě naprosto šílený námět je tím největším diváckým lákadlem, neboť režii obstarala Elizabeth Banks, jejíž režijní počiny jsou dost pochybné, a taktéž v obsazení se sešly spíše hvězdy druhé kategorie. Hlavní role si tak zahráli třeba Ray LiottaKeri RussellAlden EhrenreichO'Shea Jackson Jr. nebo Margo Martindale. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, tak uvidíme, jak to celé dopadne.

Synopse: Nad idylickou přírodní rezervací, kde za normálních okolností hrozí jen puchýře, se vysypala velká zásilka kokainu. Dřív než její majitel ji ovšem objevil medvěd, kterého nenapadlo nic lepšího než ji sežrat. Proto vůbec neví, co dělá a stává se nebezpečným a nevypočitatelným monstrem. Vzhledem ke všem okolnostem se tu pochopitelně schází mnoho lidí - gangsteři, kteří kokain hledají, policisté, co jsou jim na stopě, obětaví strážci parku, ale i obyčejní výletníci, děti za školou nebo matka jednoho z nich. Co se asi stane, když cestou narazí na čtvrttunové chlupaté zvíře na tripu?

Zajímavost: Cocaine Bear, jak se film jmenuje v originále, měl být původně jen pracovní název, jelikož ale producenti nic lepšího nevymysleli, nikterak ho nezměnili.

Oficiální český trailer filmu Medvěd na koksu / Cocaine Bear
Nezvěstná (Missing) (Falcon)

Český plakát filmu Nezvěstná / Missing
© CSFD
Dramatický thriller patří k těm, které banální námět oživují tím, že děj probíhá výhradně na displejích telefonů a počítačů. A právě tato skutečnost je pro publikum tím nejlákavějším, protože režijně a scenáristicky s ním debutuje dvojice Nicholas D. Johnson a Will Merrick a ani v obsazení se neobjeví nikdo extra slavný, neboť hlavní role ztvárnily Storm Reid a Nia Long. Dostupné ohlasy jsou nicméně spokojené, takže se zdá, že výsledek by měl být ničím překvapivou, ale příjemnou žánrovkou, která neurazí.

Synopse: Matka (Nia Long) mladé June (Storm Reid) zmizí na dovolené v Kolumbii se svým přítelem. Když dcera začne pátrat, svazuje jí ruce nejen úřednická byrokracie, ale i velká vzdálenost tisíce kilometrů. Zatímco June zůstává v Los Angeles, využívá při hledání ty nejmodernější technologie, aby se ji pokusila najít dřív, než bude příliš pozdě. Jenže i digitální svět má svá úskalí a odhaluje tajemství, která asi není potřeba úplně vědět.

Oficiální český trailer filmu Nezvěstná / Missing
Láska podle plánu (What's Love Got to Do with It?) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Láska podle plánu / What's Love Got to Do with It?
© CSFD
Britská romantická komedie se velmi pravděpodobně pokusí navázat na ty nejslavnější žánrovky, jejichž éra vrcholila v polovině devadesátých let. A podle ohlasů se zdá, že se to relativně podařilo, protože hodnocení se zatím pohybují na úrovni lehkého nadprůměru, takže minimálně o nenáročnou jednohubku na příjemné rande by jít mělo. Pro filmové znalce je nejzajímavější fakt, že se s ní k režii po dlouhých patnácti letech vrátil trochu zapomenutý Shekhar Kapur, který v obsazení vsadil především na Lily James a Emmu Thompson. Uvidíme, zda si snímek najde k tuzemskému publiku cestu.

Synopse: Mladá filmařka Zoe (Lily James) zažívá jedno nepovedené rande za druhým. Se zájmem proto sleduje, když se její kamarád z dětství s pákistánskými kořeny Kazim (Shazad Latif) rozhodne jít při hledání lásky tradiční cestou předem domluveného manželství. Zoe tak zapíná kameru a vydává se dokumentovat jeho hledání lásky pomocí rozumu. Brzy si ale začne uvědomovat, že i z odlišného přístupu k seznamování by se mohla něco naučit.

Český trailer filmu Láska podle plánu / What's Love Got to Do with It?
Posedlost (Forbannelsen) (Film Europe)

Český plakát filmu Posedlost / Forbannelsen
© DK Teplice
Synopse norského hororu vypadá dost tuctově a béčkově, těžko ovšem říct, zda výsledek takový je, nebo nabízí nějaký přesah, protože hodnocení je naprosté minimum. Režie a scénář je dílem mladého Henrika Martina Dahlsbakkena, který obsadil pro tuzemského diváka málo známé tváře. Návštěva klubových kin se tak bude odvíjet od záliby v severské kinematografii a snaze o poznávání trochu jiných než hollywoodských žánrovek.

Synopse: Zatímco v Evropě se šíří epidemie španělské chřipky, kněz a jeho syn se vrací z misie na Madagaskaru zpět domů na norský venkov. Kněz dostal za úkol rozhodnout o umístění nového kostela pro místní hornickou společnost. Ideální lokací se mu zdá být staré laponské pohřebiště, když však nechá vykopat a odklidit lidské pozůstatky, mrtví ožívají a pronásledují osadníky.

Český trailer filmu Posedlost / Forbannelsen
Děti Nagana (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Děti Nagana
© Bontonfilm
Na zdejší dlouhou tradici dětských filmů se snaží navázat snímek, který vstupuje do kin přesně pětadvacet let po triumfu českých hokejistů na olympiádě v Naganu. Jeho režisérem a scenáristou je začínající Dan Pánek, který bude lákat hlavně na zachycení dobové atmosféry a euforie, atraktivní hokejové zápasy a zajímavé obsazení, v němž se kromě dětských herců objeví třeba Hynek ČermákKlára IssováOtakar Brousek ml.Simona Babčáková nebo Taťjana Medvecká. Ohlasy ani komentáře ovšem zatím neexistují, takže stále platí, že výsledek může dopadnout všelijak.

Synopse: Jedenáctiletý Dominik (Tomáš Richard Brenton) je úplně u vytržení, když na hokejovém Turnaji století v Naganu míří Češi do finále po vyhraném boji s Kanadou. Přestože i on je tak trochu outsider, rozhodne si koupit hokejku a s kamarády hrát hokej. A je úplně jedno, že je to s tenisákem a na plácku za domem. Sestaví svůj tým a plánují si zahrát velký zápas proti klukům z vedlejší vesnice. Brzy ale pochopí, že k úspěchu vede dlouhá cesta.

Oficiální trailer filmu Děti Nagana
Slavnosti sněženek (NFA)

Plakát filmu  / Slavnosti sněženek
© CSFD
Nově zrestaurované a digitalizované verze a uvedení ve vybraných kinech se dočkala oblíbená československá komedie z počátku osmdesátých let, v níž režisér a spoluscenárista Jiří Menzel zadaptoval sbírku povídek Bohumila Hrabala. Ten v ní zachytil běžný život v chatové oblasti Kersko a vykreslil místní obyvatele, s nimiž se potkal. Film je tak spíše o vesnické poetice, jemném humoru a uvěřitelných postavách než o složitém ději. K úspěchu přispělo i hvězdné obsazení, v němž se sešli Rudolf HrušínskýJosef SomrJaromír HanzlíkPetr Čepek nebo Jiří Schmitzer. Absolutní klasika v nové podobě.

Synopse: Dvě myslivecké jednoty vedou zdánlivě banální spor nad zastřeleným kancem. Ve skutečnosti se ale všichni obyvatelé jedné vesničky mají rádi a prožívají spolu každodenní slasti i strasti, které jsou někdy veselé, jindy však zoufale smutné. Nikdy jim ale nevezmou chuť k životu.

Zajímavost: Vzhledem k tomu, že v jednom záběru se objevila americká vlajka, čelil film cenzorskému zákazu, nakonec byl ale schválen.

Ukázka z filmu Slavnosti sněženek 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY