Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám

Vydáno: 18.01.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Netflix Life

V následujícím týdnu obohatí nabídku kin pět novinek, z nichž největší divácký potenciál má určitě česká komedie Přání k narozeninám. Tím nejlákavějším by ale měla být opulentní freska Babylon, která ovšem v zámoří těžce propadla.
Babylon (Babylon) (CinemArt)

Český plakát filmu Babylon / Babylon
© CinemArt
S předzvěstí obrovského zámořského propadáku vstupuje do našich kin drama, kterým režisér a scenárista Damien Chazelle vzdává hold počátkům kinematografie a naplno projevuje svou lásku k filmu. K dobru mu budiž připsáno, že ohlasy jsou v drtivé většině spokojené, jen asi nejde o to, co by ocenil běžný divák. Nejhvězdnějšími jmény, která se objeví, jsou Brad Pitt a Margot Robbie, které ve třetí zásadní roli doplňuje začínající Diego Calva, v samotném závěru se pak objeví i Tobey Maguire. Závěrem je třeba upozornit, že stopáž je opravdu monstrózní. Premiéra týdne.

Synopse: Začínající herečka Nellie LaRoy (Margot Robbie) se zcela náhodou stala přes noc hvězdou, což ve dvacátých letech v Hollywoodu nebylo nic neobvyklého. Svědkem její strmé kariéry byl mexický přistěhovalec Manny Torres (Diego Calva), který filmovým producentům plní i ta nejdivnější přání. V rámci povinností pečuje také o Jacka Conrada (Brad Pitt), nejslavnějšího herce své doby, který moc dobře ví, jak těžké je se na vrcholu udržet, a proto dělá vše, aby na něm ještě nějakou chvíli zůstal. Jenomže filmy pomalu začínají mluvit a na Hollywood se žene revoluce, která mnohé naděje smete.

Zajímavost: Chazelle začal scénář psát už v roce 2009.

Oficiální český trailer filmu Babylon / Babylon
Všechny mé dopisy spal (Bränn alla mina brev) (Film Europe)

Český plakát filmu Všechny mé dopisy spal / Bränn alla mina brev
© CSFD
Tak trochu tajemně působí švédské drama, které je adaptací románu Alexe Schulmana. Synopse je totiž hodně obecná a divák se toho z ní moc nedozví a zdá se, že půjde o klasické melodrama, které zahrne několik generací hrdinů. Režisérem je Björn Runge a z obsazení bude tuzemskému publiku rozhodně nejznámější Bill Skarsgård, jehož nejdůležitějšími kolegy jsou Gustav Lindh a Asta August. Ohlasů je naprosté minimum, takže zatím nemá smysl se jimi jakkoli zabývat. Severská premiéra.

Synopse: Karin Stolpe (Asta August) prožívá ve třicátých letech dvacátého století složitý vztah s manželem Svenem (Bill Skarsgård) a vášnivou lásku s Olofem Lagercrantzem (Gustav Lindh). Nemá však ani nejmenší tušení, jak několik jejích rozhodnutí ovlivní budoucí generace.

Český trailer filmu Všechny mé dopisy spal / Bränn alla mina brev 
Ono (Pahanhautoja) (Film Europe)

Český plakát filmu Ono / Pahanhautoja
© CSFD
Taktéž finsko-švédský horor vypadá dost záhadně a dle dostupných ohlasů, které jsou vesměs spokojené, by se mělo jednat o trochu bizarní body horor kombinovaný s rodinným dramatem, což zní opravdu hodně zvláštně. Jména tvůrců každopádně nic nenapoví, protože režisérkou je celovečerně debutující Hanna Bergholm, která do hlavních rolí obsadila samé v tuzemsku neznámé tváře. Uvidíme tedy, kolik diváků si snímek nakonec najde.

Synopse: Dvanáctiletá gymnastka Tinja (Siiri Solalinna) se zoufale snaží zalíbit své matce, která je posedlá rodinnou image a píše populární blog, který jejich rodinu vykresluje jako absolutní dokonalost na předměstí. Jednoho dne najde dívka na ulici zraněného ptáka, jehož vejce si přinese domů, uloží do postele a pečuje o něj. Tvor, který se z něj zanedlouho vylíhne, se stane jejím nejbližším přítelem a živoucí noční můrou, která Tinju ponoří do zvrácené reality, kterou její matka odmítá vidět.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v lotyšské Rize.

Český trailer filmu Ono / Pahanhautoja
Zoubková víla (My Fairy Troublemaker) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Zoubková víla / My Fairy Troublemaker
© CSFD
Lucembursko-německý animák už z podstaty věci bude cílit především na ty nejmenší diváky, protože velmi pravděpodobně bude vsázet na jistotu. Synopse je hodně tuctová a dá se z ní domyslet, že příběh bude předvídatelný, animace pochopitelně nebude úplně dokonalá a půjde hlavně o roztomilost všech postav a podání tisíckrát viděného příběhu. Jelikož režisérkou je debutantka Caroline Origer, nelze očekávat nic originálního, ale spíše tuctový evropský animák, který za pár dní z nabídek kin zmizí. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Zvídavá a nezbedná Violetta se učí na zoubkovou vílu, ale moc se jí to nedaří. Místo, aby dětem za zoubky vyčarovala hračky, umí pouze fialky. Maturitní zkouška se ale blíží a jen víly, které ji složí, dostanou drahokam, s nímž se mohou pohybovat tam a zpět do lidského světa. Violetta samozřejmě pohoří, ale dokáže najít řešení. Bez váhání drahokam ukradne jiné víle a propašuje se do lidského světa. Při přistání ale drahokam rozbije a v lidském světě uvízne. Je tak nucena najít jinou cestu ven, což bude velké dobrodružství.

Český trailer filmu Zoubková víla / My Fairy Troublemaker
Přání k narozeninám (Bioscop)

Plakát filmu  / Přání k narozeninám
© CSFD
Česká komedie zcela jasně útočí na to nejširší divácké spektrum a už ze synopse je jasné, že půjde o odlehčenou podívanou, která bude po návštěvnících chtít hlavně nepřemýšlet a pobavit se. Režisérkou a spoluscenáristkou je Marta Ferencová, která podobné počiny točí často a vesměs u nich platí, že kritici z nich nadšení nejsou, ale diváci do kin chodí. V tomto případě ohlasy zatím neexistují, ale nedá se čekat, že by to mělo být výrazně jiné. Největším lákadlem je pochopitelně obsazení, v němž se sešli Veronika Khek KubařováEva HolubováJaroslav DušekTomáš KlusIgor OrozovičJaroslav Plesl nebo Simona Babčáková. Pravděpodobný divácký hit.

Synopse: Každoročně má Líba jedno jediné narozeninové přání - chce, aby se na její oslavě sešla celá rodina, což se vždy dařilo. Letos je to ale jinak, protože její syn Petr má vlastní plány, tudíž předstírá nemoc. Chce totiž oslavit narozeniny se svým přítelem Karlem, který je pro zbytek rodiny dobře ukrývaným tajemstvím. Líba se ale nehodlá tak lehce vzdát a rozhodne se Petra překvapit a s celou rodinou ho navštívit. Petr je tak nucen improvizovat, čímž nevědomky roztočí kolotoč nedorozumění.

Originální trailer filmu Přání k narozeninám


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY